GÜNLÜK BÜLTEN - 01.06.2022
Küresel çapta imalat sanayi PMI verileri takip edilecek
● Yurt içinde ekonomi ilk çeyrekte yıllık %7,3 büyüdü
● İmalat sanayi PMI endeksi açıklanacak
● Euro Bölgesi’nde enflasyon yeni tarihi zirvesinde ABD hisse senedi piyasalarında dünkü satışlar sonrası aylık bazda getirilerin tamamının geri verildiği görüldü. Conference Board tüketici güveninin Şubat’tan beri en düşük seviyesine gerilemesi ve Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksindeki beklenmedik düşüş (Nisan: 1,1, Mayıs:-7,3) satışlarda etkili oldu. S&P500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla -%0,6 ve -%0,4 geriledi. Euro Bölgesi (EB) genelinde endekslerde günlük -%0,9 ila -%1,6 oranında kayıplar görüldü. Wall Street Journal’da yer alan habere göre OPEC’in Rusya’yı üretim anlaşmasından muaf tutmayı düşündüğü ve bunun sonucunda Suudi Arabistan’ın daha fazla üretim kapasitesine sahip olacağı haberi ile Brent petrolün spot varil fiyatı sabah saatlerinde 115,5$/bbl’den işlem görüyor. DXY’deki güçlenme ile altında işlemler 14 günlük hareketli ortalamanın (1840 $/ons) hafif altında gerçekleşiyor: 1.831$/onsseviyesinde.
● Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları yeni rekor seviyesinde. Mayıs’ta öncü veriye göre yıllık bazda artış %8,1 ile piyasa beklentilerin de üzerinde (%7,8) gerçekleşti. Enflasyonun yüksek seyrinde enerji ve gıda fiyatları etkili olmaya devam ediyor. Enerji fiyatları yıllık bazda %39,2 artış gösterdi.
● Yurt içinde ekonomi yılın ilk çeyreğinde yıllık %7,3 büyüdü. İlk çeyrekte özel tüketim harcamaları ve net ihracat büyümeye pozitif katkı sağlamaya devam ederken, yatırımların katkısı, inşaat yatırımlarındaki daralma ile sınırlı oldu. Ancak, makine- teçhizat yatırımları güçlü artış göstermeye devam etti. Makine teçhizat yatırımları son 10 çeyrektir artış gösteriyor. Stoklar ise büyümeye negatif katkı yaptı. Net ihracat son beş çeyrektir büyümeye pozitif katkı sağlıyor.
● Dış ticaret açığı artmaya devam etti. Nisan’da ihracat yıllık %24,6, ithalat ise özellikle enerji ithalatındaki artışın etkisiyle yıllık %35,0 artış gösterdi. Bunun neticesinde dış ticaret açığı 2021 Nisan ayında 3,1 milyar $ iken, 2022 aynı ayında 6,1 milyar $’a yükseldi. Ocak-Nisan döneminde ise ihracat yıllık %21,6, ithalat ise %40,2 artış gösterdi.
● Yurt içinde bugün imalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksinin Mayıs ayı verisi açıklanacak. Endeks son iki aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak imalat sanayinde bir miktar yavaşlamaya işaret etti. Mayıs ayına ilişkin öncü göstergelere bakıldığında; reel kesim güven endeksi (m.a.) Mayıs’ta geriledi, endeks son dört aydır düşüş eğiliminde olmakla birlikte 100 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Benzer eğilim PMI beklenti endeksinde de görülebilir.
● Hazine, Haziran-Ağustos dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre üç aylık dönemde toplam 104,7 milyar TL iç borç ödemesine karşılık 91 milyar TL iç borçlanma programlanıyor. Haziran’da 19,2 milyar TL iç borç ödemesine karşılık toplam 28 milyar TL iç borçlanma yapılması programlanmakta.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 hisse değişimleri ile yukarı yönlü eğilimini koruyor. Dün bankalar alıcılı seyir ile olumlu ayrışırken, demir/çelik ve havacılık hisselerinde bir miktar kâr satışı vardı. Dün yurtdışı tarafta da ABD hisselerindeki nispeten dengeli seyre karşın, Avrupa borsalarında satışlar gördük. Küresel dinamikler açısından gıda fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için gösterilen diplomatik çabalar öne çıkarken, enerji fiyat artışları ise Rusya’ya dönük yaptırımlar konusunda atılan adımlarla sürüyor. Piyasa haber akışı açısından Cuma günü gelecek Mayıs ayı enflasyonu ve bankaların Nisan ayı toplu kâr verilerine odaklanacak. Bugün endekste yatay açılış bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün 2555 direncinin test edilmesi sonrasında sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 2547 seviyesinde gerçekleşti. Endekste üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2555 seviyesi gün içerisinde denendiyse de aşılamadı. Bununla birlikte yaşanan geri çekilmenin oldukça sınırlı kalması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla 2555 seviyesini yakın direnç olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Aşılması durumda ise yeni ve daha belirgin bir hareket yaşanabileceğini bu durumda da 2720-2825 bandının gündeme gelebileceğini belirtebiliriz. Bu aşamada saatlik periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim olumlu teknik görünümü destekliyor. Endekste kısa periyot için destek olarak takip edebileceğimiz 2500- 2450 bandı üzerindeki hareket korunduğu sürece yükseliş yönlü eğilimin geçerliliğinden bahsedebiliriz. BIST100 için 2525-2500- 2475/50-2420 destek, 2555-2580-2600/20-2650 direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
● Enerji Sektör - Elektrik ve doğalgaz tarifelerine zam yapıldı: BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin kullandığı elektriğe %16, sanayinin kullandığı elektriğe %10 ve meskenlerde kullanılan elektriğe %30 zam yaptı. Zamlar 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak. Türkiye elektrik piyasasında spot fiyatlar büyük ölçüde doğalgaz santrallerinin marjinal maliyetine göre oluştuğu için elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaza yapılan zam spot piyasada elektrik fiyatlarını artıracaktır. Yapılan zammın Nisan ayında farklı kaynaklara farklı uzlaşma fiyatı getirilmesi kapsamında yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için uzlaşma fiyatının spot fiyatların oldukça altında 1200TL/MWh belirlenmesi nedeniyle yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri üzerinde bir etkisi olmayacaktır (Aydem Yenilenebilir, Galata Wind, Bio Trend, Odaş, Çan Termik). Ayrıca ithal kömür santralleri için belirlenen uzlaşma fiyatının (2500TL/MWh) da spot fiyatların altında kalacağı için ithal kömür santralleri için de çok önemli bir etkisi olmayacaktır. Diğer taraftan maliyet artışları üretimde doğalgaz ağırlığı olan Akenerji ve Aksa Enerji gibi oyuncuları hafif olumsuz etkileyecektir. Aksa Enerji’nin FAVÖK’ünün %70 yurtdışından geliyor olması etkiyi daha da sınırlayacaktır. Üretimde doğalgaz kullanan sanayi şirketleri üzerinde de hafif olumsuz etki yapmasını tahmin ediyoruz (Şişecam - Türkiye doğalgaz maliyeti 1Ç22 itibarıyla toplam maliyetlerin yaklaşık %17’sine denk geliyor-, Ege Seramik, Uşak Seramik ve kısmen de Tüpraş ve Petkim). Tarifelerdeki değişikliğin yanı sıra bu hafta EPDK tarafından açıklanması beklenen kaynak bazlı azami uzlaşma fiyatlarının enerji üretim şirketlerinin performansı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca EPDK elektrik tarifelerinde 1 Haziran itibari ile meskenlerde %15, sanayi ve ticarethanelerde %25 oranında zam yaptı. Elektrik fiyatlarındaki artışın elektrik perakende şirketlerini hafif olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz (Enerjisa ve elektrik perakende iştiraki üzerinden Alarko Holding).