GÜNLÜK BÜLTEN - 03.02.2023
Yurt içinde bugünenflasyon verileri açıklanacak
● BOE politika faizini 50bps artırdı; görünümkasım öngörülerinden daha iyi
● ECB 50bps artış yaptı,mart için yine 50bps artışsinyali verdi
● Yurt içinde dışticaret açığı aylık 14,3milyar $ ile rekor kırdı ABD hisse senedi piyasalarında Fed’in faiz artırım hızında yavaşlama ve Başkan Powell’ın dezenflasyon söylemlerinin etkisiyle alımlar hakimdi. Özellikle analist beklentilerinin üzerinde açıklanan gelir ve geleceğe yönelik net bir şekilde ortaya koyulan hedefler neticesinde son 9 yılın en yüksek günlük artışını gösteren Meta’nın (%23,3) da etkisiyle S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,5 ve %3,3 yükselişle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri de Fed gibi ECB’nin de dezenflasyon vurgusu ve para politikası patikasında daha belirgin bir yol çizmesinin etkisiyle günlük %0,8 ilâ %3,5 arasında arttı. ABD tahvil piyasasında Fed kararı ve basın toplantısı sonrası başlayan rallinin devam ettiği görüldü: 2 yıllık tahvil getirisi %4,10’a, 10 yıllık tahvil getirisi %3,39’a geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise - 69bps’ten -71bps’e geldi. Dolar endeksi dünkü kayıpların bir kısmını geri aldı ve %0,5 yükseldi: 101,7. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatında düşüş dün de sürdü: -%0,8, 82,2$/bbl. Altının ons fiyatı kar satışları ve DXY’deki güçlenme sonrası %1,9 düşüşle günü1913$/ons’tan tamamladı.
● İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faiz oranını 50bps artırarak %4’e yükseltti. 7 Kurul üyesi kararı desteklerken 2 üye pas geçilmesini önerdi. Tedarik zinciri sıkıntıları ve petrol fiyatlarının küresel talepteki güç kaybının da etkisiyle yumuşadığı belirtildi. BOE, özel sektör ücret artışları ve hizmet enflasyonunun kasım PPK tahminlerinden daha yüksek seviyelerde olmasının, enflasyonist baskıların daha sert yaşanmasına sebep olduğunu vurguladı. BOE enflasyonun yıl sonunda %4’e gerilemesini, ekonomik aktivitede yaşanacak daralmanın ise kasım tahminleri kadar derin olmamasını bekliyor. BOE enflasyonist baskıları öngörmek adına işgücü piyasasındaki güçlü seyir, maaşlardaki artışlar ve hizmet enflasyonunu yakındantakipetmeye devamedecek.
● Avrupa Merkez Bankası (ECB) da politika faizini 50bps artırdı. Ayrıca Kurul, aralıkta belirttiği gibi Varlık Alım Programı portföyünü mart başından haziran sonuna kadarayda ortalama 15mlr € azaltacak. Sıkılaşmanın hızı ise zaman içerisinde belirlenecek. Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) ile ilgili olarak ise Program kapsamında satın alınan menkul kıymetlerin vadesi gelen anapara ödemelerinin 2024 sonuna kadar yeniden yatırılması planlanıyor. Başkan Lagarde ECB’nin martta gerçekleşecek toplantıda da politika faizini 50bps artırma eğiliminde olduğunu, daha sonra atılacak adımların ise veri odaklı bir şekilde değerlendirileceğini belirtti. RusyaUkrayna savaşı ve küresel büyüme hızında beklenenden hızlı yavaşlama ise büyüme yönünde aşağı yönlü riskleri canlıtutuyor.
● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 28 Ocak haftasında 183 bin kişi olarak gerçekleşti (önceki: 186 bin, beklenti: 195 bin). Fabrika siparişleri aralıkta aylık %1,8 artarken (önceki: -%1,9, beklenti: %2,3), taşımacılık hariç siparişler %1,2 düştü. Dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ise aralıkta %5,6 olarak gerçekleşti (önceki: -%1,8). Taşımacılık hariç dayanıklı mal siparişleri ise kasımdaki %0,03 artıştan-%0,24’e geriledi.
● Yurt içinde reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu kasımda aylık 3,8 milyar $ artarak, 86,9 milyar $ ile Ağustos 2022’den sonra en yüksek seviyeye ulaştı. Bunda döviz varlıklarının 3,0 milyar $ gerilerken döviz yükümlülüklerinin 0,8 milyar $ artması etkili oldu. Kısa vadeli net döviz fazlası ise aylık 2,8 milyar $ düşüşle 69,6 milyar $’a geriledi. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ayı geçici dış ticaret istatistiklerine göre, dış ticaret açığı aylık 14,3 milyar $, 12 aylık birikimli olarak ise 113,6 milyar $ ile rekor yüksek seviyede gerçekleşti. Aylık altın ithalatının 5,1 milyar $’a sıçraması ve enerji ithalatının yüksek seyri dış açıkta belirleyici oldu.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Dün gün içerisinde 4.500 seviyesine kadar çekilen BIST-100 endeksi günü %1’e yakın artışla 4.700 seviyesinin üzerinde kapatmayı başardı. Böylece endeksteki eğilim sekiz günlük kesintisiz düşüşün ardından şimdilik sonlanmış oldu. Borsada son dönemde görülen sert fiyat hareketlerinin ardından dün BIST ve SPK’dan gelen açıklamalarda (i) BİST100'ün %3 veya üzerinde düşmesi durumunda açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralının seans sonuna kadar otomatik uygulanacağı, (ii) BIST Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlem gören ters repo sözleşmelerinin sona erdirileceği tarihin ikinci kez 28 Nisan’dan 30 Eylül’e ertelendiği duyuruldu. Veri akışı açısından dün gelen Dış Ticaret rakamları artan dış ticaret açığına işaret ediyor. Bugün ise enflasyon verisi açıklanacak. Dünkü sert dalgalanmanın ardından bugün endekste dengelenme arayışı olacağını tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisindeki geri çekilmeyle test ettiği 4480 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 4752 seviyesinde gerçekleşti. Endekste bir süredir devam eden satış baskısı sonrasında ilk belirgin tepki hareketinin nispeten hacimli gerçekleştiğini söylemek mümkün. Bununla birlikte BIST’te kısa periyot için takip ettiğimiz direnç bölgesi altındaki hareket geçerli ve saatlik periyotta yeni bir toparlanma sürecinden bahsedebilmek için 5000-5100 üzerinde kapanış gerektiğini düşünüyoruz. Endekste bu durumda ancak yeni bir yukarı hareket gelişmesi beklenebilir. 4850 ara direnç olmakla birlikte, 5000-5100 bandına kadar yaşanacak hareketleri olağan-sınırlı tepki olarak değerlendirmek mümkün. Bu aşamada 4590-4480 yakın destek bölgesi olarak değerlendirilmeli. Altına yaşanacak sarkma yeni bir düzeltme hareketine yönelik sinyal olabilecektir.
Şirket Haberleri Devamı
● Koza Altın, İngiltere merkezli iştiraki Koza Ltd'nin Akın İpek ile İngiltere’de devam eden tüm yasalsüreçlerin şirket lehine sonuçlandığını duyurdu. Koza Ltd'nin, Kozal Altın’ın bilançosundaki cari değeri (finansal yatırımlar altında raporlanıyor) 219mn TL. Diğer yandan bu değer Koza Ltd’den istenilen finansal bilgilerin sağlanamamasınedeniyle 2015 yılından bu yana yeniden değerlemeye tabi olmadı. Eğer 60mn sterlinlik ilk öz sermaye korunduysa, mevcut değer çok daha yüksek olmalıdır.
● Bim yeni bir hisse geri alım programı açıkladı: Bim hisse fiyatının gerçek operasyonel sonuçları yansıtmadığı gerekçesi ile yeni bir hisse geri alım programı açıkladı. Hisse geri alımı için üstlimitin 750 milyon TL veya 5 milyon hisse olacağı belirtildi. Ayrılan maksimum miktar piyasa değerinin %1’ ine, toplam hisse sayısının yaklaşık %0.8’ine ve halka açık hisse sayısının yaklaşık %1.2’sine denk geliyor. Programı finanse etmek için Şirket’in güçlü nakit pozisyonu olduğunu ve önceki hisse geri alım programlarında da hisse performansına ilişkin iyi sonuçlar elde edildiğini hatırlatmak isteriz. Hisse geri alım programını, operasyonlara ilişkin olumlu sinyal etkisi yaratmasından ve muhtemel hisse alımlarının hisse fiyatını destekleyecek olmasından dolayı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Son dönemde sektöre ilişkin artan negatif haber akışı ve marj baskısı nedeniyle fazlasıyla cezalandırıldığını düşündüğümüz hisse, 6,8x 2023T F/K ile 3 yıllık tarihsel ortalamalarına %50 iskontolu işlem görüyor. 2023 yılında görece güçlü ~%60 net kar büyüme beklentimiz ve çarpanların tarihi dip seviyelerde olması nedeniyle aşağı yönlü risklerinde sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Hisseninmodel portföyümüzde olduğunu da hatırlatmak isteriz.
● Yapı Kredi Bankası 4Ç22’de önceki çeyreğe göre %8 artışla 17.4 milyar TL net kâr açıkladı ve böylece herikisi de 16,4 milyar TL düzeyindeki tahminimizi ve medyan analist beklentisini geçti. Bu sonuçla 2022/12 net kârı önceki yıla göre %403 artışla 52,7 milyar TL, öz kaynak kârlılık oranı %55,5 oldu (2021: %19,4). Kârın beklentimizi geçmesi ortalama fonlama maliyetinin beklentimizin altında kalmasından kaynaklandı. Net faiz geliri (swap dahil) önceki çeyreğe göre %49 artarken, TÜFE tahvillerin faiz geliri enflasyon düzeltmesi nedeniyle 8 milyar TL, çekirdek net faiz geliri 2,2 milyar TL arttı. Böylece Yapı Kredi genel sektör eğiliminin aksine düzeltilmiş net faiz marjını (TÜFE hariç) 60 baz puan artırmayı başardı. Fonlama maliyetinin nispeten düşük kalması, mevduatta büyümenin rekabetin az olduğu 3. çeyrekte sağlanmasından kaynaklanıyor. Sorunlu kredilere net intikal 2,3 milyar TL ile rakiplerin bir miktarın üzerinde geldi. Banka 0,4 milyar TGA iptali ile toplam TGA tutarını 20,7 milyar TL’de ve TGA oranını %3,4’te tuttu. TGA için ayrılan karşılık oranı %76,1 ileson beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Kredi risk maliyeti de önceki çeyreğin üç katı düzeyine (307 baz puan) çıktı ve 2022’de 159 baz puan olarak gerçekleşti.