GÜNLÜK BÜLTEN - 03.02.2023
Yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek
● Şubat ayı için aylık tüketici enflasyon tahminimiz: %3,3
● Dış denge şubatta geçici veriye göre 12,2 milyar $ açık verdi
● ABD’de ISM hizmet sektörü verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve devam eden başvurularda görülen düşüş ile güne satıcılı başladı. Fed PPK üyelerinden Waller’ın makro ekonomik verilerin güçlü gelmeye devam etmesiyle politika faizinin %5,1-%5,4 arasında olması gerektiğini söylemesi, Atlanta Fed Başkanı Bostic’in de martta 25bps artışı savunması baskının devamına sebep oldu. Daha sonra Bostic’in faiz artırımlarının yaz ortası veya sonlarında durması gerektiğini vurgulaması ise hisse senetlerinde alımları destekledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik Endeksleri günü sırasıyla %0,8 ve %0,7 yükselişle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, şubat öncül TÜFE verisinin yıllık bazda beklentilerin üzerinde, çekirdek TÜFE’nin ise hem beklenti hem de önceki verinin üzerinde gelmesi sonrası satışlar gördü. Güçlü bilançolar ise dipten alımları destekleyerek piyasaların genelinde günlük %0,2 ilâ %1,0 arası getiriler görülmesini sağladı. ABD tahvil piyasasında ABD verileri ve FED PPK üyelerinin söylemleri satışları da beraberinde getirdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,89’a, 10 yıllık tahvil getirisi ise ekim sonundan beri ilk kez %4,06’ya yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -88bps’den -83bps’e geldi. Dolar endeksi EB’de TÜFE’nin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası gün içerisinde bir miktar değer kaybederken ABD tarafında görülen güçlü makro veriler sonrası günü %0,5 artışla 105,0 seviyesinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatında Çin’den gelecek talebe yönelik beklentilerle artışlar devam etti: %0,584,8$/bbl. Altının ons fiyatı yataya yakın seyretti: 1.836$/ons.
● Euro Bölgesi’nde TÜFE şubat ayında aylık %0,8 ile beklentilerin (%0,5) üzerinde arttı. Yıllık enflasyon ise %8,5 olarak gerçekleşti. Enerji fiyatlarında yıllık artış %13,7’ye gerilerken, hizmet fiyatlarında artış %4,8 (önceki ay %4,4) oldu. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonda yıllık artış %5,3’ten %5,6’ya yükseldi. Bugün ise ocak üretici fiyat enflasyonu verisi açıklanacak; piyasa beklentisi ÜFE’nin aylık bazda %0,4 daralması, yıllık artışın ise %24,6’dan %17,8’e gerilemesi yönünde.
● ABD‘de haftalık işsizlik maaş başvuruları beklentilerin ve önceki verinin altında kalarak işgücü piyasasında olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti. 25 Şubat ile biten haftada başvurular 2 bin azalarak 190 bine geriledi; son yedi haftadır 200 bin seviyesinin altında. Devam eden başvurular da 5 bin azalarak 1,65 milyona geriledi. ABD’de bugün ISM hizmet sektörü endeksi açıklanacak.
● Yurt içinde Ticaret Bakanlığı şubat ayı geçici dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre, dış ticaret açığı 12,2 milyar $ ile Şubat ayı için rekor yüksek seviyede gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı’nın paylaştığı bilgiye göre Şubat ayında deprem kaynaklı ihracat kaybı 1,5 milyar $, parite etkisi kaynaklı ihracat kaybı ise 0,5 milyar $ düzeyinde gerçekleşti. İhracat yıllık %6,4 azalışla 18,6 milyar $, ithalat ise yıllık %10,6 artışla 30,8 milyar $ oldu. Böylelikle, 12 aylık birikimli dış ticaret açığı 113,5 milyar $’dan 117,7 milyar $’a yükseldi.
● Reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu aralıkta aylık 4,1 milyar $ artarak, 91,2 milyar $ ile Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bunda döviz varlıklarının 4,2 milyar $ azalması etkili oldu. Döviz yükümlülükleri ise 0,1 milyar $ ile sınırlı azaldı. Kısa vadeli net döviz fazlası ise aylık 5,7 milyar $ düşüşle 63,8 milyar $’a geriledi.
● Yurt içinde bugün ise şubat ayı enflasyon verisi takip edilecek. Ocakta TÜFE aylık %6,65 artarken, yıllık enflasyon %57,68’e gerilemişti. Şubat ayında enflasyonun aylık bazda %3,3 artmasını ve yıllık enflasyonun %55,4 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 haftanın ilk üç günündeki yükselişin ardından dün güne hafif alıcılı başladı. Ancak 5.350 seviyesinden gelen satışlarla günü %1’in üzerinde kayıpla tamamladı. Dün olumlu ayrışan sektörler yılbaşından bu yana nispeten geride kalan banka, bilişim, gıda ve perakende ticaret sektör hisseleri oldu. Diğer taraftan yılbaşına göre primli fiyatlara gelen demir-çelik ve çimento hisseleri ile havacılık hisseleri dün satıcılı bir seyir izledi. Haftanın son gününde hisse bazlı hareketlerin devam etmesini, konsolide çabalarıyla birlikte yataya yakın bir eğilim sergilenmesini bekliyoruz. Bugün haber akışı açısından açıklanacak olan Şubat enflasyonu önem taşıyor.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 5350 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 5261 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 5200 seviyesi üzerindeki hareketin devamını yükseliş yönlü beklentinin korunduğuna yönelik sinyal olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu paralelde 5350-5660 bandına yönelik beklentinin geçerli olduğunu belirtebiliriz. 5390 ara direnç olmakla birlikte, aşılması durumunda yukarı hareketin hız kazanabileceğini ve içerisinde bulunduğumuz son yatay kanal bölgesi üst sınırı olan 5660 seviyesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Endekste 5200-5100 bandı kısa periyot için destek ve tepki bölgesi olarak değerlendirilebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin korunduğu anlamına gelebilecektir.
Şirket Haberleri Devamı
● Anadolu Grubu Holding ;
Finansal Sonuçları: Yüksek büyüme, dayanıklı marjlar, güçlü nakit akışı: Anadolu Grubu Holding 4Ç22 konsolide finansallarında 521 milyon TL net kar açıkladı. Net kar yıllık bazda oldukça etkileyici %387 büyüme gösterdi. Net kardaki güçlü büyüme, artan finansal giderlere rağmen, tüm segmentlerin güçlü operasyonel sonuçlarından ve ertelenmiş vergi gelirlerinden kaynaklandı. Karşılaştırma yapmak için herhangi bir piyasa tahmini bulunmuyor. Güçlü büyüme gösterirken, yüksek girdi maliyetleri marjları hafif baskıladı: Anadolu Holding’in konsolide gelirleri başta gıda perakende, meşrubat ve otomotiv segmentleri olmak üzere tüm segmentlerin güçlü büyümesi sayesinde yıllık bazda oldukça güçlü %123 artış göstererek 51,3 milyar TL’ye yükseldi. Konsolide FAVÖK tüm segmentlerin güçlü katkısı ile yıllık bazda %103 büyüme göstererek 5 milyar TL’ye yükseldi. Yüksek maliyet baskısına rağmen, FAVÖK marjı sınırlı 100 baz puan daralarak %9,8’e geriledi. Meşrubat ve gıda perakende segmentlerindeki daha yüksek marj baskısı bira segmentinde iyileşen marjlar sayesinde kısmen telafi edildi. Yurt dışı operasyonlar satışların ve FAVÖK’ün sırasıyla %37 ve %45’ini oluşturdu. Güçlü nakit akışı, iyileşmeye devam eden borçluluk: Güçlü operasyonel karlılık ve iyileşen işletme sermayesi sayesinde serbest nakit akışı 3 katın üzerinde artış göstererek 2,8 milyar TL’ye yükseldi. Güçlü serbest nakit akışı sayesinde Holding’in konsolide net borcu 17,1 milyar TL seviyesine geriledi (3Ç22: 17,4 milyar TL, 2021: 18,6 milyar TL). Net borç/FAVÖK rasyosu 0.7x olarak gerçekleşti (3Ç22:0.8x, 2021: 1.8x, 2018: 2.8x). Holding’in solo net borç pozisyonu da 2022 sonu itibari ile 2,7 milyar TL seviyesinde bulunuyor (3Ç22: 2,3 milyar TL, 2021: 3,2 milyar TL). Önümüzdeki çeyreklerde iştiraklerden gelecek temettü gelirleri ile solo net borç pozisyonun iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz. Yorum: Net aktif değerinin %90’ınından fazlasını oluşturan halka açık iştiraklerinin sonuçlarını daha önce açıklamış olması ve halka açık olmayan iştiraklerde de önemli bir sürpriz olmaması nedeniyle piyasanın güçlü sonuçlara önemli bir tepki vermesini beklemiyoruz. Hissenin hafta başından beri endeksi %11 yendiğini de hatırlatırız.
● Aydem Yenilenebilir Enerji ;
Finansallarında 112 milyon TL net kar açıkladı. Geçen sene aynı dönem 129 milyon TL net zarar açıklamıştı (AK Yatırım: 120mn TL, piyasa: 142mn TL). Net kardaki yıllık bazda yaşanan iyileşme yüksek satış büyümesi ve daha güçlü operasyonel kar marjından kaynaklandı. Ancak net karda ve operasyonel karlılıkta yaşanan yıllık bazda iyileşmeye rağmen, net kar beklentilerin altında kaldı. Net kardaki sapma operasyonel karlılığın beklentilerden zayıf olmasından kaynaklandı. Satışlar yılın son çeyreğinde %141 büyüme ile 806 milyon TL’ye yükselirken piyasa beklentisine paralel gerçekleşti (AK Yatırım: 825mn TL, piyasa: 809mn TL). Elektrik satış hacimlerindeki artış (+%37), yüksek elektrik fiyatları ve ortalama dolar/TL kurundaki değişim gelirlerdeki büyümenin ana nedenleri olarak öne çıktı. FAVÖK yıllık bazda %160 büyüme göstererek 582 milyon TL’ye ulaşırken, artan fiyatlar, güçlü hacim ve operasyonel kaldıraç sayesinde gelirlerden daha yüksek büyüme gösterdi. Ancak yıllık bazda güçlü büyümeye rağmen, opex’in beklentileri aşması nedeniyle FAVÖK piyasa beklentilerinin %9 altında kaldı (AK Yatırım: 638mn TL, piyasa 637mn TL). FAVÖK marjı da yine aynı nedenden dolayı yıllık bazda 520 baz puan iyileşerek %72,1’e yükselmesine rağmen beklentilerin altında kaldı (AK Yatırım: %77.3, piyasa: %78.7). Yorum: Genel olarak yıllık bazda yüksek ciro büyümesi ve operasyonel marjlarda iyileşme olmasına rağmen, net kar ve operasyonel sonuçlar beklentilerin altında kaldı. Karlılığın beklentileri karşılamaması nedeniyle piyasanın sonuçlara hafif olumsuz tepki gösterebileceğini düşünüyoruz.
● Vestel Beyaz Eşya ;
devam eden kapasite artırım programının finansmanında kullanılmak üzere, T.C. Merkez Bankası kaynaklı, 2 yılı anapara geri ödemesiz toplam 10 yıl vade ve %9,25 yıllık faizli, 1,5 milyar TL tutarında Yatırım Taahhütlü Avans Kredisinin (YTAK) onaylandığını açıkladı. Açıklamaya göre kredinin 300 milyon TL olan ilk dilimi kullanıldı ve kalan dilimler yıl içerisinde kullanılacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası gibi yatırım teşviklerinden yararlanmaktadır. Faiz oranı ve vade yapısı açısından oldukça uygun kredi koşullarının olumlu olduğunu düşünüyoruz. Şirket, buzdolabı, çamaşır makinesi ve pişirici cihazlara yönelik ilk faz yatırımlarını 2022 yılında tamamladı. Buna göre, yıllık toplam üretim kapasitesi 2022 itibarıyla 2,0 milyon adet artışla yaklaşık 15,6 milyon oldu. Daha önce açıklanan plana göre ikinci faz yatırımların toplam üretim kapasitesini 19,0 milyon adete çıkarması öngörülüyor.
● Doğan Holding ;
1.881 milyon TL net kar açıkladı. (Nötr) Açıklanan net kar 4Ç21’e göre %11 düşüşe, 3Ç22’ye göre %15 artışa denk geliyor. Doğan Holding net kar rakamı için bir piyasa beklentisi mevcut değildi. Doğan Holding 4Ç22’de gayrimenkul yeniden değerlemesinden 1.149 milyon TL, CELHA2nın satışından ise 456 milyon TL’lik kar elde etti. Artan finansal giderler ve kur farkı gelirlerindeki farktan dolayı konsolide net kar geçen seneye göre %11 düştü. Öte yandan, net kar vergi gelirlerinin etkisiyle 3Ç22’ye göre %15 arttı. Hatırlanacağı gibi, Doğan Holding 3Ç22’de arazi satışından 1,121 milyon TL’lik bir tek seferlik kar elde etmişti. 4Ç22’de FAVÖK 1.100 milyon TL olurken, Karel operasyonlarının eklenmesi ve akaryakıt dağıtımı hariç neredeyse tüm segmentlerde iyileşen operasyonel performansın etkisiyle, yıllık %53 büyüme kaydetti. 12A22’de Doğan Holding’in konsolide net karı 6.014 milyon TL (+%113 y/y) olurken FAVÖK 4.061 milyon TL (+%151 y/y) seviyesine ulaştı.
● Kalekim ;
242 milyon TL net kar açıklayarak (Piyasa Beklentisi: 106 milyon TL, AK: 123 milyon TL), bir önceki yıla göre %106 ve bir önceki çeyreğe göre %187 büyüme sağlamış oldu. (i) Hem ciro hem de FAVÖK performansı, piyasa beklentisi ve AK Yatırım tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Şirket, gelirini yıllık bazda %174 ve çeyreklik bazda %29 artırmayı başarırken, FAVÖK marjını yıllık bazda 141 baz puan ve çeyreklik bazda 283 baz puan artışla %21,78'e çıkardı. Şirket, 2022 tam yılını bir önceki yıla göre %165 ciro büyümesi, %184 FAVÖK büyümesi ve %138 net kar büyümesi ile kapatmış oldu. (ii) Şirket, 4Ç22’de Rusya'daki yatırım amaçlı gayrimenkullerinden (152,3 bin m2 arsa ve 6,4 bin m2 bina) 30,5 milyon TL yeniden değerleme kazancı raporladı. Bu rakam 4Ç22 net karının %12,6'sına eşittir. (iii) Şirket, 4Ç22’de VUK’a göre düzenlenmiş mali tabloları ve TFRS finansal tablolarındaki sabit kıymet kalemleri arasındaki gerçeğe uygun değer farkları üzerinden 64,4 milyon TL ertelenmiş vergi geliri kaydetti. Bu rakam 4Ç22 net karının %26,6'sına eşittir. Yeniden değerleme kazancını ve ertelenmiş vergi geliri etkilerini hariç tuttuğumuzda, 147,1 milyon TL düzeltilmiş net kara ulaşıyoruz, bu da 4Ç22'de %16,28’lik piyasa net marj beklentisi ve %19,07’lik AK Yatırım net marj tahmini karşısında %20,3’lük bir düzeltilmiş net marj gerçekleşmesi anlamına geliyor. Gerileyen işletme sermayesi ihtiyacı, %35'lik bir SNA marjına ulaşılmasına yardımcı olurken, 2022 sonunda 464 milyon TL net nakit pozisyonuna erişilmesini mümkün kıldı. Şirketin döviz varlıkları döviz yükümlülüklerinden fazla bakiye vermektedir. Yorum: Beklenenden daha güçlü sonuçların piyasada olumlu fiyat hareketi yaratacağını düşünüyoruz. Bugün gerçekleştirilecek analist sunumunda şirketin 2023 beklentilerini paylaşmasını bekliyoruz.
● Lokman Hekim;
Beklentimizin %31 üzerinde net kar açıkladı. Beklentilerin üzerindeki net karın sebebi ağırlıklı olarak beklentimizin üzerindeki vergi geliridir. 4Ç22’de konsensus tahmini bulunmamaktadır.4Ç22’de ağırlıklı olarak LH İstanbul hastanesinin olumsuz etkisi ve yüksek elektrik, su maliyetleri sebebiyle FAVÖK beklentimizin %14 altındadır. 2023’e ilişkin öngörü paylaşılmadı. 4Ç22’de FAVÖK marjı beklentimizden 477 baz puan daha yüksek bir gerileme ile yıllık 837 baz puan daraldı. Söz konusu haberi “Olumsuz” olarak yorumluyoruz.
● Bankacılık Sektörü:
TCMB'nin haftalık bültenine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 24 Şubat haftasında 4,7 milyar dolar azalarak 185,5 milyar dolara geriledi. Parite etkisi hariç tutulduğunda, haftalık düşüş 4,2 milyar dolar oldu. Öte yandan, kur korumalı mevduatın ABD doları karşılığı da 2,7 milyar dolar artarak 82,4 milyar ABD dolara ulaştı. TL mevduat hacmi %2,7 (143 milyar TL) artışla 5,4 trilyon TL oldu. Aynı dönemde haftalık TL krediler %1,9 arttı, YP krediler %0,6 azaldı. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun vadeli TL mevduat faiz oranı 30 baz puan artarak %27,0, TL ticari kredi faizi 125 baz puan düşüşle %12,8 oldu. Ayrıca konut kredisi faiz oranı 30 baz puan azalarak %19,9 ve ihtiyaç kredisi faiz oranı 135 baz puan azalarak %29,0'a geldi. İhtiyaç kredisi faizi mayıs ayından bu yana en düşük düzeyi görmüş oldu.