GÜNLÜK BÜLTEN - 03.11.2022
Yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek
● Ekim’de yıllık enflasyon beklentisi %85,60
● Reel sektörün net döviz açık pozisyonunda azalış devam etti
● Fed piyasa beklentilerine paralel 75 bps artırıma gitti ABD hisse senedi piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası satıcılı bir seyir izledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri gün sonunda sırasıyla %2,5 ve %3,4 geriledi. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Fed toplantı kararı öncesinde istihdam verisindeki güçlü seyrin devam etmesinin Fed’in duruşunda değişiklik beklentisini öteleyeceği algısıyla günü genel olarak -%0,8 ilâ %0,3 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil getirilerinde Fed kararı ve basın toplantısı sonrası kısa vadeler ağırlıklı olmak üzere bütün vadelerde artış görüldü: 2 yıllık tahvil getirileri %4,62’ye yükselirken, 10 yıllıklar karar metni ardından %3,98’e kadar geriledikten sonra basın toplantısının yarattığı etkiyle %4,10’a yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -50bps’ten -52bps’e arttı. Dolar endeksi (DXY) de 110,4’e kadar gerilemesinin ardından günü 111,3 ile hafif satıcılı sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı günü %1,6 yükselişle 96,2$/bbl’den kapattı. EIA raporuna göre geçtiğimiz hafta ham petrol stokunda 3,1 mn varil, benzin stokunda ise 1,3mn varil azalış görülmesi WTI ve Brent petrol fiyatlarında görülen artışı tetikleyen unsurlardan biri oldu. Altının ons fiyatında 10 yıllık tahvil getirisindeki yükseliş ve DXY’nin yatay seyri sonrası satışlar görüldü ve günü %0,8 azalışla 1.635$/ons’tan tamamladı.
● Fed para politikası toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini 75 baz puan artırarak %3,75-%4,00 aralığına çekti. Fed böylece Mart ayından bu yana politika faizini toplam 375 baz puan artırmış oldu. Karar metninde, son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir büyümeye işaret ettiği, istihdam kazanımlarının son aylarda güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı belirtildi. Para politikası kurulunun uzun vadede %2 olan enflasyon hedefi ve yüksek istihdam hedefini yakalama amacının devam ettiğinin altı çizildi. Powell, faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için erken olduğunu, faiz oranında nihai seviyenin beklenenden daha yüksek olabileceğini belirtti. ABD'de ADP özel sektör istihdamı, Ekim’de aylık 239 bin artarak piyasa beklentilerinin ve önceki verinin üzerinde gerçekleşti.
● Yurt içinde, Ticaret Bakanlığı öncü verilerine göre, Ekim ayında ihracat 21,3 milyar $, ithalat ise 29,3 milyar $ düzeyinde gerçekleşti ve dış ticaret açığı 8,0 milyar $ oldu. Böylece dış ticaret açığı OcakEkim döneminde 91,1 milyar $’a, 12 aylık birikimli olarak ise 103,4 milyar $’a ulaştı. Bu sene dış ticaret açığının yükselmesinde enerji başta olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki artış, altın ithalatındaki yüksek seyir, avro/dolar paritesindeki düşüş ve büyümenin gücünü koruması etkili oluyor.
● Reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonunda azalış devam etti. Ağustos’ta aylık 2,0 milyar $ azalışla 89,1 milyar $’a geriledi; Aralık 2010’dan bu yana en düşük seviye. Bunda döviz yükümlülüklerinin aylık 2,3 milyar $ azalması etkili oldu. Döviz varlıkları ise aylık 0,3 milyar $ azaldı. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 0,4 milyar $ artışla 69,0 milyar $’a yükseldi. Yurt içinde bugün enflasyon verisi açıklanacak. Ekim’de enflasyonun aylık %3,60 artması ve yıllık enflasyonun %85,60 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● FED, dün piyasa beklentilerine paralel 75 baz puanlık faiz artışı yaparken, takip eden dönemde de faiz artışlarının ölçeğinin azalacağı sinyalini verdi. Bununla birlikte karara eşlik eden basın toplantısında enflasyonda düşüşün zaman alacağının vurgulanması ve uygulanan para politikasına aşırı sıkılaştırma denilemeyeceğinin ifade edilmesi piyasalarda önümüzdeki sürece ilişkin temkinli eğilimin ağırlık kazanmasına neden oldu. Dün ABD hisse senedi endeksleri sert düşüşler gösterdi ve bu sabah itibarıyla hafif toparlanma çabası gözledik. Dün BIST’de bir süredir dikkat çektiğimiz hisse değişimleri eşliğinde bankacılık endeksinin %1,6 değer kaybettiğini, buna karşılık telekom, enerji, çimento ve teknoloji hisselerindeki alımların öne çıktığını söyleyebiliriz. BIST100 günü %0,4 artıda sonlandırırken, 4.000 seviyesinin üzerinde de ikinci kapanışını yaptı. BIST’in bugün de yatay seyir izlemesini bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 4100 seviyesine hareketin ardından sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 4072 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş yönlü hareket çabası devam ediyor. Yakın direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 4020-4150 bandında ikinci gün kapanışı olumlu görünümü destekliyor. Devam eden iyimserlik paralelinde 4150 direncinin aşılmasıyla 4290-4440 bandının ikinci aşama hareket bölgesi olarak gündeme gelebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 3980-3880 bölgesini kısa periyotta destek olarak değerlendiriyoruz. Altına yaşanacak sarkma durumunda ancak kısa periyotta yeni bir zayıflama eğilimi gelişebilir. BIST100’de 4050/20-3980-3950-3880 destek, 4080/100-4150/80-4200/90 direnç.
Şirket Haberleri Devamı
● Anadolu Efes ;
Net kar güçlü operasyonel sonuçlar sayesinde beklentileri aştı: Anadolu Efes 3Ç22’de yıllık bazda %274 yükseliş ile 2.08 milyar TL net kar açıklarken, piyasa beklentisinin %57 üzerinde gerçekleşti (AKY: 1.62 milyar TL, piyasa: 1.33 milyar TL). Ertelenmiş vergi giderine rağmen, net kardaki pozitif sapma büyük ölçüde operasyonel karın beklentilerin üzerinde olmasından kaynaklandı. Konsolide gelirler 29.8 milyar TL olarak açıklanırken, piyasa beklentisine paralel gerçekleşti (Ak Yatırım: 30.4 milyar TL, piyasa: 29.7 milyar TL). Konsolide gelirler fiyat artışları ve uluslararası operasyonların kur çevrim farkları sayesinde yıllık bazda %153 artış gösterdi. Konsolide FAVÖK güçlü büyüme ve fiyat artışları sayesinde yıllık bazda %187 artış göstererek 6.66 milyar TL’ye yükselirken piyasa beklentisinin %11 üzerinde gerçekleşti (Ak Yatırım: 6.2 milyar TL, piyasa: TL6 milyar TL). Yorum: Net karın güçlü operasyonel sonuçlar nedeniyle beklentileri aşması ve şirketin öngörülerinde yukarı yönlü revizyon olması nedeniyle piyasanın sonuçlara olumlu tepki vermesini bekliyoruz. Hisse fiyatının son 2 haftada %10 düşmesi ve endekse %15 yenilmesinin de piyasa tepkisini güçlendirebileceğini düşünüyoruz. 2022 öngörülerinde yukarı yönlü revizyon: Şirket yönetimi 3. çeyrekteki güçlü performansın ardından bira grubu satış büyüme öngörüsünü ve FAVÖK marjı öngörüsünü yukarı revize etti. Buna göre bira grubu satışlarının kur çevrim farklarından arındırılmış olarak düşük-orta yirmili yüzdelerde artış göstermesini öngörüyorlar (önceki: yüksek-onlu yüzdelerde büyüme). Bira grubu FAVÖK marjının ise yıllık bazda 400 baz puan civarı genişleyeceğini öngörüyorlar (önceki yatay yada 100 baz puan artış). Buna göre konsolide gelirlerin kur çevrim farkı etkisinden arındırılmış olarak düşük-kırklı yüzdelerde (önceki: orta-otuzlu) artış göstermesini, konsolide FAVÖK marjının ise yatay kalması yada 100 baz puan artmasını bekliyorlar (önceki: yatay). 2022 öngörüleri genel olarak bizim güncel beklentilerimize kabaca paralel olmakla birlikte FAVÖK marjı tarafından yukarı yönlü potansiyel olduğunu düşünüyoruz. AL tavsiyemizi devam ettiriyoruz: Güçlü finansalların ve şirketin 2022 öngörülerini revize etmesinin ardından güncel makro tahminlerimiz ile değerlememizi revize ediyoruz. Ayrıca CCI’da yapmış olduğumuz güncellemeyi de hesaba katarak AEFES hissesi için hedef değerimizi 66TL’ye yükseltiyoruz (önceki: 53TL). Güncel hedef değerimize %41 getiri potansiyeli sunan hisse için AL tavsiyemizi devam ettiriyoruz. Hisse 2023 tahminlerimize göre 4.8 F/K ve 2.9 FD/FAVÖK çarpanı ile uluslararası benzerlerine göre son iki yıllık ortalamalarına yakın yaklaşık %60 iskonto ile işlem görüyor.
● Galata Wind ;
Net kar ertelenmiş vergi geliri nedeniyle beklentileri aştı: Galata Wind 3Ç22 finansallarında 287 milyon TL net kar açıkladı. Net kar 246 milyon TL olan piyasa medyan beklentisinin %17 üzerinde gerçekleşti. Operasyonel sonuçlar beklentilere kabaca paralel olurken, 41 milyon TL tutarında ertelenmiş vergi geliri net kardaki sapmanın ana nedeni olarak öne çıkıyor. Ertelenmiş vergi geliri dışarıda bırakılıp bakıldığında net karın piyasa beklentisine paralel olduğunu söyleyebiliriz. Net kar yıllık bazda büyük ölçüde güçlü fiyatlar sayesinde yıllık bazda %265 artış gösterdi. Yorum: Şirketin büyüme ve operasyonel karlılığı kabaca beklentilere paralel olurken, net kar operasyonel olmayan kalemler nedeniyle beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu nedenle piyasanın sonuçlara önemli bir tepki vermesini beklemiyoruz. Hisse 61 milyon dolar seviyesinde koruduğumuz 2023 FAVÖK’e göre 7.5x FD/FAVÖK çarpanı ile işlem görüyor. Güçlü büyüme ve iyileşen operasyonel karlılık: Satışlar yıllık bazda %128 büyüme ile 345 milyon TL’ye yükseldi. Yüksek elektrik fiyatları ve ortalama dolar/TL kurundaki değişim gelirlerdeki büyümenin ana nedenleri olarak öne çıktı. Şirketin elektrik üretim hacmi, mevsimsel olarak yılın en güçlü çeyreği olan 3. çeyrekte yıllık bazda %2 daralma gösterdi. Çeyreğin ilk yarısındaki güçlü artışa rağmen, 2. yarısındaki yüksek daralma nedeniyle hacimlerde hafif daralma görmüş olduk. Spot elektrik fiyatları 3Ç22’de ortalama 171 dolar/MWh seviyesinde oluşurken, geçen sene aynı dönem 62 dolar/MWh ve 2021 yılı ortalaması 55 dolar/MWh seviyesindeydi. Yüksek spot fiyatlara rağmen, EPDK’nın getirdiği geçici düzenleme nedeniyle şirketin YEKDEM’den yararlanmayan santrallerinin satış fiyatı 81 dolar/MWh ile sınırlandırıldı. Şirketin üretim hacminin yaklaşık %30’u dolar bazlı YEKDEM gelirlerinden yararlandı. FAVÖK yıllık bazda %138 artış ile 285 milyon TL’ye ulaşırken artan fiyatlar sayesinde gelirlerden daha yüksek büyüme gösterdi. FAVÖK marjı yıllık bazda 340 baz puan artarak %82.7 olarak gerçekleşti. Şirketin nakit maliyet kalemleri yaklaşık 15 dolar/MWh seviyesinde gerçekleşirken, ağırlıklı ortalama elektrik satış fiyatı 88 dolar/MWh oldu. Buna göre FAVÖK 73 dolar / MWh gerçekleşmiş oldu. Borçluluk iyileşmeye devam ediyor: Büyük ölçüde Taşpınar RES’e yapılması planlanan GES hibrit santrali nedeniyle yapılan 81 milyon TL avans ödemesine rağmen, şirketin net borç pozisyonu 3Ç22 sonu itibari ile 17 milyon TL net nakit pozisyonuna döndü. 2Ç22 sonu itibari ile 247 milyon TL net borç pozisyonu taşıyordu. Şirketin 2Ç22 itibari ile 100 milyon TL olan döviz uzun pozisyonu, 3Ç22 itibariyle 234mn TL’ye yükseldi.
● Ford Otosan ;
3Ç22’de beklentimizden %13 aşağıda net kar açıkladı. Ford Otosan 3Ç22’de beklentimizin %13 altında 3,816 milyon TL net kar açıkladı. Beklentimizden yüksek gelen finansal giderler ve beklentimizden düşük gelen vergi gelirleri sebebiyle Ford Otosan, beklentimizden düşük bir net kar açıkladı. 3Ç22’de net satışlar beklentimizden %6 daha yüksek, yıllık %166 arttı. 3Ç22’de yurtiçi satış hacmi yıllık %43 artarken, ihracat satış hacmi yıllık %40 arttı. 3Ç22’de gelir tablosunda Craiova fabrikasının etkisini görmeye başladık. 3Ç22’de Craiova fabrikası 50.2 bin adet ihracat satış hacmi katkısı yaptı. 3Ç22’de Craiova fabrikası hariç ihracat satış hacmi yıllık %18 daraldı. 3Ç22’de FAVÖK beklentimize paralel, yıllık %138 arttı. 3Ç22’de FAVÖK marjı yıllık 111 baz puan daralarak %9.7 oldu. Şirket 2022 öngörülerini güncelledi. Yönetim, yurt içi motorlu araç pazarı beklentisini 800- 850 bin adet seviyesinden 775-825 bin adet seviyesine indirdi. Yönetim, yurt içi satış hacmi beklentisini 90-100 bin adet seviyesinden 80-90 bin adet seviyesine indirdi. Yönetim, ihracat satış hacmi beklentisini 330-340 bin adet seviyesinden 305-310 bin adet seviyesine indirdi. Yönetim, Romanya ihracat hacmi ile ilgili 105-110 bin adet satış hacmi öngörüsünü paylaştı. Yönetim, yatırım harcamaları beklentisini 620-670 milyon Euro seviyesinden 720-770 milyon Euro seviyesine yükseltti. 3Ç22’de şirketin net borcu çeyreklik %44 artarak 27,039 milyon TL oldu. 3Ç22’de şirketin işletme sermayesi ihtiyacı çeyreklik 3,841 milyon TL arttı. 3Ç22’de alacak vadesi çeyreklik 16 gün arttı. 3Ç22’de stok vadesi çeyreklik yatay seyretti. 3Ç22’de satıcı vadesi çeyreklik 14 gün arttı. 3Ç22’de nakit döngüsü çeyreklik 2 gün arttı. 2Ç22’de 1.4x olan net borç/FAVÖK, 3Ç22’de 1.7x’e yükseldi. Yorum ve Tavsiye: 3Ç22’de Ford Otosan beklentilerin altında bir net kar açıkladı. Ford Otosan için hedef fiyatımızı 460.0 TL’den 520.0 TL’ye yükseltiyoruz. Şirket için tavsiyemizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz. Ford Otosan’ın açıkladığı 3Ç22 sonuçlarını “Hafif Olumsuz” olarak yorumluyoruz.
● THY ;
3Ç22’de beklentilerin üzerinde bir net kar açıkladı. THY 3Ç22’de beklentimiz olan 1,354 milyon doların üzerinde 1,515 milyon dolar net kar açıkladı. Beklenenden daha iyi sonuçlar, ağırlıklı olarak beklenenden daha iyi iştirak karları ve beklenenden düşük vergi giderlerinden kaynaklanmaktadır. 3Ç22’de THY’nin net satışları beklentimizin %2 üzerinde, yıllık %78 arttı. Yurtiçi yolcu gelirleri yıllık 111 milyon dolar artarken, uluslararası yolcu gelirleri yıllık 2,585 milyon dolar tutarında arttı. Kargo gelirleri 3Ç22’de yıllık 92 milyon dolar tutarında azaldı. 3Ç22’de net satışlardaki yıllık büyümeye en yüksek nominal katkı yapan kalem uluslararası yolcu gelirleri oldu. THY’nin net satışları 3Ç22’de 3Ç19’a göre %52 arttı. Birim yolcu gelirleri yıllık %37 artarak 8.9 dolar seviyesinde gerçekleşti. 3Ç22’de birim yolcu gelirleri 3Ç19’a göre %33 arttı. Toplam yolcu sayısı yıllık %40 artarak 2019 yılının aynı döneminin %108’i olan 23 milyona yükseldi. 3Ç22’de kargo satış hacmi yıllık %10 daralırken, kargo fiyatı yıllık yatay seyretti. 3Ç22’de birim giderler yıllık %19 artarken 3Ç19’a göre %19 artarak 7.7 dolar oldu. Birim yakıt giderleri 3Ç19’a göre %70 artarak 3.5 dolar seviyesine yükseldi. Yakıt giderleri hariç birim giderler 3Ç19’a göre %5 daraldı. Birim personel giderleri 3Ç19’a göre %10 daraldı. 3Ç22’de FAVÖK beklentimizin %9 üzerinde, yıllık %68 arttı. 3Ç22’de FAVÖK marjı, beklentimizden 191 baz puan daha yüksek, %21.5 seviyesinde gerçekleşti. 1Ç20’de pandemi sebebiyle öngörü paylaşmayı durduran THY, 3Ç22 sonuçlarıyla yeni bir resmi öngörü paylaşmadı. 3Ç22’de THY’nin net borcu çeyreklik %7 azalarak 8.3 milyar dolar oldu. 3Ç22’de filoya 10 uçak girdi. 3Ç22’de net işletme sermayesi ihtiyacı çeyreklik 762 milyon dolar arttı. 3Ç22’de şirketin net borcu güçlü FAVÖK yaratımı sayesinde çeyreklik bazda azaldı. 2Ç22’de 2.4x olan net borç/FAVÖK oranı 3Ç22’de 1.8x seviyesine gerilemiştir. 2Ç22’de 365 milyon dolar seviyesinde olan net nakit rezervi, 3Ç22’de 1,105 milyon dolar seviyesine yükseldi. Net nakit rezervine göre THY 3Ç22’de 740 milyon dolar tutarında nakit yarattığını hesaplamaktayız. Yorum ve Tavsiye: 3Ç22’de THY beklentimizin üzerinde bir net kar açıkladı. Gelir tablosundaki güçlü sonuçlara paralel olarak THY, önemli bir seviyede nakit yaratımı gerçekleştirdi. Söz konusu gelişmeleri ve makro varsayımlarımızdaki revizyonlarla beraber THY tahminlerimizi güncelledik. THY’ için hedef fiyatımızı 120.0 TL seviyesinden 152.0 TL seviyesine yükseltiyoruz. THY için “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz. 3Ç22 sonuçlarının hisse fiyatı üzerindeki etkisinin “Hafif Olumlu” olacağını düşünüyoruz. Yönetim genellikle analist konferanslarında resmi olmayan tahminler paylaşıyor. Konferanstan sonra rakamlarımızı güncelleyebiliriz.
● Lokman Hekim ;
Geri alım programı çerçevesinde sahip olduğu tüm hisseleri (1.460.269 adet) 02.11.2022 tarihinde 20,10 TL fiyattan özel emirle satılmıştır. Satılan hisselerin birim maliyeti 13,44-TL olup hisse satışından 9,7 milyon TL kar elde edilmiştir. Hisse satışından elde edilen toplam 29,4 milyon TL nakit tutar, şirketin yatırım harcamalarında ve finansal borçlarının azaltılmasında kullanılacaktır. Ek olarak şirketin yönetim kurulu geri alım programını hisse geri alım üst fiyat limitinin 50 TL ve geri alım programı için ayrılan fon tutarının ise 100 milyon TL olarak güncellenerek devam etmesine karar vermiştir. Söz konusu karar genel kurulun onayına sunulacaktır. (Olumlu)