GÜNLÜK BÜLTEN - 04.04.2023
Yurt içinde yıllık enflasyon düşüşünü sürdürdü
● Mart ayında yıllık enflasyon %50,51 seviyesinde gerçekleşti
● İmalat sanayi PMI endeksi 50,1’den 50,9’a yükseldi
● EB,ABD’de imalat sanayi PMI endeksi eşik seviye altında kalmaya devam etti ABD hisse senedi piyasaları, dün güne OPEC+’ın hafta sonu aldığı kararın etkisiyle enerji hisseleri kaynaklı artışlarla başladı. ISM imalat sanayi verisinin Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesini görmesinin yarattığı negatif etkinin tahvil getirilerini aşağı yönlü baskılaması da hisse senedi fiyatlamalarını olumlu etkiledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,4 ve -%0,3 değişimlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, OPEC+’ın petrol arzında kısıntı kararının enflasyonist etkilerini tartmaya çalıştı. Endeksler genel olarak günü -%0,8 ila +%0,5 arası değişimlerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında ISM imalat sanayi verisinin petrol fiyatlarında görülen yükselişle birlikte değerlendirildiğinde resesyon ihtimallerini artırdığına yönelik beklentilerle alışlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %3,96’ya, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,41’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -56bps’den -55bps’e geldi. Dolar endeksinde satış baskısı vardı: %0,4102,1. Brent petrol aktif vadeli kontratı, OPEC+’ın beklenmedik petrol üretim kısıntısı kararı sonrası %6,5 ile 21 Mart 2022’den beri en sert günlük artışını gerçekleştirdi: 84,9$/bbl. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirisinde görülen düşüşle günü %0,8 artışla 1.985$/ons’tan tamamladı.
● Euro Bölgesi, ABD ve İngiltere’de imalat sanayinde zayıf seyir sürüyor. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi martta nihai veriye göre 47,3 (öncü veri: 47,1) seviyesinde gerçekleşti. Artan faiz oranları, düşük müşteri güveni kaynaklı mal talebi son 11 aydır düşüş gösteriyor. Tedarikçilerin teslimat sürelerinde iyileşme görülüyor. İngiltere’de ise endeks öncü verinin hafif altında 47,9 seviyesinde gerçekleşti. Toplam siparişler kısmi artış göstermekle birlikte düşük kalmaya devam etti. Girdi fiyatları enflasyonu ise Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
● ABD’de ISM imalat sanayi endeksi martta 47,7’den 46,3’e geriledi; Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviye. Endeks son beş aydır daralma bölgesinde. Yeni siparişler ve istihdam endeksleri gerilerken, üretim endeksi aylık bazda 0,5 artış göstermekle birlikte eşik seviye altında kalmaya devam etti. Fiyatlar endeksi, 2,1 puan düşüşle 49,2 ile yeniden daralma bölgesinde bulunuyor.
● Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde üretici fiyat enflasyonu (ÜFE), ABD’de fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişlerinin nihai verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde ÜFE ocakta yıllık bazda %24,6’dan %15,0’a gerilemişti. ÜFE’de yıllık artışın şubatta %13,3’e gerilemesi bekleniyor.
● Yurt içinde tüketici enflasyonu aylık bazda %2,29 ile piyasa beklentilerinin (%2,85) altında artış gösterirken, yıllık artış oranı %55,18’den %50,51’e geriledi. Yıllık enflasyondaki düşüşte, hem baz etkisi hem de ana eğilimdeki iyileşme katkı sağladı. Manşet enflasyonla birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları da geriledi. B endeksi yıllık enflasyonu 3,0 puan azalarak %52,1 oldu. ÜFE ise aylık bazda %0,44 artarken, yıllık artış %76,61’den %62,45’e geriledi.
● PMI mart ayı verilerine göre, şubat ayındaki depremlerin imalat sanayi üzerindeki olumsuz etkileri önemli ölçüde azaldı, ancak kısmen sürdü. PMI endeksi 50,1’den 50,9’a yükseldi. Deprem sonrası gerileyen üretim endeksi yeniden inşa faaliyetinin de desteğiyle artışa geçerken, yeni siparişlerde de hem iç hem dış talep kaynaklı artış kaydedildi. İlk çeyrek genelinde ise PMI 3,6 puan artarak 50,4 ile imalat sanayiinde toparlanmanın iç talep kaynaklı sürdüğüne işaret etti. Bugün ise mart reel efektif döviz kuru ve ocak finansal kesim dışındaki firmaların döviz açık pozisyonu verileri açıklanacak. Reel sektörün net döviz açık pozisyonu aralıkta aylık 4,1 milyar $ artarak, 91,2 milyar $ olarak gerçekleşmişti
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 endeksinin açılış sonrası %3’e yaklaşan kayıpla 4.700 seviyesinin altına gerilediğini ancak son iki saatte gelen alımlarla günü %0,6 artıda kapattığını gördük. Günün makro tarafta haber akışı açısından en önemli gelişmesi Mart ayı TÜFE enflasyonunun beklentinin bir miktar altında açıklanmasıydı. Dün yurtdışı tarafta da iyimserlik korundu. OPEC’ten gelen petrol arzının azaltılması konusunda uzlaşıldığı haberlerinin ardından küresel piyasalarda petrol fiyatları artarken, BIST’de de petrokimya sektörü hisseleri dünkü toparlanmada öne çıktı. Bunun dışında havacılık ve telekom hisselerinin de katkı sağladığını gözlemledik. Banka, demir çelik ve bilişim hisseleri olumsuz ayrıştı. Bugün BIST’de daha dengeli bir seyir bekliyoruz. BIST’in güne hafif artıda başlayacağını tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisindeki geri çekilmeyle test ettiği 4680 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 4839 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 100 günlük ortalama bölgesine yakın seyir devam ediyor. Saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki aşağı eğilim ise zayıflama eğiliminin halen devam ettiğinin göstergesi. Endekste kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5000-5065 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki çabası çerçevesinde değerlendirilebilir. Bu aşamada 4700-4680 seviyesi yakın destek olarak görülebilir. Altına yaşanacak sarkma satış baskısının bir miktar daha güçlenmesini sağlayacağı gibi bu defa Şubat ayı dip bölgesi de olan 4505-4404 bandının gündeme gelmesini de sağlayacaktır.