GÜNLÜK BÜLTEN - 04.07.2022
Yurt içinde bugün enflasyon verisi takip edilecek
● İmalat sanayi PMI endeksi Haziran’da 48,1’e geriledi
● Tüketici enflasyonunun yıllık %79,95 artış göstermesi bekleniyor
● Ayrıca reel sektör net döviz açık pozisyonu verisi açıklanacak ABD borsaları 4 günlük düşüş trendinin ardından Cuma günü de ISM imalat sanayi verisinin de etkisiyle sabah seansında geriledikten sonra dipten gelen alımlarla gün sonunda toparladı. S&P500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %1,1 ve %0,9 yükselişle kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de bilanço sezonu öncesinde sınırlı ölçüde toparlanma görüldü. Bölge genelinde endeksler günlük -%0,2 ila +%1,0 oranında değişimler gösterdi. Libya ve Ekvator’un petrol üretim ve sevkiyatına yönelik yaşanan endişelerin düşük hacimli Cuma günkü seansta etkili olduğu görüldü ve Brent petrol spot fiyatı günü 110,7 $/bbl seviyesinden kapattı. ABD tahvil piyasasında Cuma günü 10 yıllık getirileri %3’ün altına geriledi. Tahvil getirilerinde yaşanan düşüş ile altın günü 1.811$/ons seviyelerinden sonlandırdı.
● Euro Bölgesi'nde Haziran ayına ilişkin öncü veriye göre yıllık tüketici enflasyonu %8,1’den %8,6’ya yükseldi. Bunda, yükselen enerji ve gıda fiyatları olmaya devam etti. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde Mayıs üretici fiyat enflasyonu verisi açıklanacak. Hafta içinde Fed toplantı tutanakları, Cuma ABD’de tarım dışı istihdam verileri takip edilecek önemli veriler arasında yer alıyor.
● Yurt içinde imalat sanayinde ılımlı yavaşlama Haziran ayında da devam etti. İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi eşik seviyenin altında kalmaya devam etti; Haziran’da 49,2’den 48,1’e geriledi. Böylece faaliyet koşulları üst üste dört aydır ivme kaybı göstermiş oldu. Üretim ve siparişlerde yavaşlama devam etti. İstihdam artmaya devam etti. Girdi maliyetlerinde artışın sürdüğü görüldü.
● Yurt içinde ithalatta güçlü artış Haziran ayında da devam etti. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre; ithalat yıllık %39,6 artışla 31,6 milyar $ oldu. İhracat ise yıllık %18,5 artışla 23,4 milyar $ olarak gerçekleşti. Bunların neticesinde dış denge 8,2 milyar $ açık verdi; 2021 aynı ayında açık 2,9 milyar $ idi. Ocak-Haziran döneminde ise ithalattaki yıllık artış %40,6 ile ihracat artışının (%20,0) üzerinde kaldı.
● Yurt içinde bugün Haziran enflasyon verisi ile Nisan reel sektör net döviz açık pozisyonu verileri açıklanacak. Mayıs’ta enflasyon aylık %2,98, yıllık olarak ise %73,50 artış gösterdi. Aylık enflasyon artışında gıda, ulaştırma ve konut ana kalemlerindeki katkılar öne çıktı. ÜFE’de yıllık artış %132,16’ya yükseldi; uluslararası emtia fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve tedarik zincirinde aksaklıklar kaynaklı üretici fiyatlarındaki artışlar devam etmektedir. Haziran’da enflasyonun aylık %5,73, yıllık %79,95 artması bekleniyor.
● Reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu Mart’ta aylık 5,5 milyar $ azalış gösterdi; 114,1 milyar $ olarak gerçekleşti. Kısa vadede net döviz fazlası ise Mart’ta aylık 4,0 milyar $ artışla 56,6 milyar $’a yükseldi. Hazine bugün 6 yıl vadeli değişken faizli, 10 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın ise 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri ile 10 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Artan küresel resesyon endişeleri geçtiğimiz hafta ABD ve Avrupa borsa endekslerinde %2’yi geçen gerilemelere neden oldu. BIST100’deki geri çekilme de %4’ü geçti. BDDK Mayıs ayı verilerinde güçlü nominal kârların Mayıs’ta da sürdüğü gözlenmesine rağmen bankacılık sektör endeksi haftalık %6,6 kayıpla ana endeksteki gerilemenin en önemli nedeni olarak öne çıktı. Bankalarla birlikte otomotiv ve telekom hisselerinde de sert satış gördük. Diğer taraftan GYO, havayolu ve enerji hisseleri endeksin bir miktar dirençli kalmasına destek verdi. Yeni haftanın ilk günü ABD piyasaları kapalı olacak. Yurtiçi dinamikler açısından ise bugün açıklanacak enflasyon verisi ile Cuma günü gelecek cari denge rakamları önem taşıyor. BIST’in haftaya temkinli ve yatay eğilimle başlamasını bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde günün ilk yarısındaki yükselişin ardından yatay seyretti. Kapanış 2444 seviyesinde gerçekleşti. Endekste Mayıs ayı dip bölgesi de olan 2370/60 bandından Perşembe günü başlayan tepki çabası haftanın son gününde de etkiliydi. Bu bölge üzerinde yaşanan tutunmatepki çabası önemli olmakla birlikte hareketi halen yeterince güçlü bulmuyoruz. BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik için 2475- 2500 bandı üzerine geri dönüş gerektiğini düşünüyoruz. Bu bant üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot ortalamalarda yeni bir yukarı eğilim gelişmesi beklenebilir. Bu banda kadar oluşacak olası hareketler ise sınırlı-olağan tepki çabası olarak değerlendirilmeli. Diğer taraftan endekste 50 günlük ortalama altındaki hareketin devamına da bağlı olarak zayıf seyrin geçerli olduğunu belirtebiliriz. Endekste son dip bölgesi ve 100 günlük ortalamanın da bulunduğu 2370/60-2330 bandını yakın destek olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. 2275-2230 ise bir alt destek bölgesi. BIST100 için 2430-2395-2370-2350/30-2300 destek, 2460/75-2490-2510/30-2550 direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
● Tofaş (TOASO TI): Dünya gazetesinde çıkan bir habere göre Stellantis ve Koç Holding arasında geçen hafta yapılan görüşmeler sonucunda, 2025 yılından itibaren başlayacak şekilde binek ve ticari olmak üzere üç yeni model için anlaşma sağlanmıştır. Söz konusu haberde, hangi modellerin üretileceğinin belirsiz olduğu fakat elektrikli ve hibrit olmak üzere hem ticari hem binek araçların üretileceğinden bahsedilmiştir. Yorum: Söz konusu haberin sektörde çıkan çeşitli söylentilerden kaynaklandığını değerlendiriyoruz. Şirketten henüz resmi bir açıklama bulunmuyor, fakat bu haber bugün hisse fiyatlarına olumlu yansıyabilir. Orta vadeli bir etki olacağını düşünmüyoruz. Orta vadeli bir etki için resmi açıklamaları bekliyoruz.
● Asgari ücret Temmuz 2022 itibari ile %29 arttırıldı: Asgari ücret yılın ikinci yarısı için %29,3 oranında artırılarak net 5500TL’ye yükseltildi. Hükümet asgari ücretten alınan gelir vergisini getirdiği istisnayı aynı şekilde devam ettirdi. Ayrıca işverene 100 TL teşvik verilecek. Asgari ücret Ocak ayında %50 artırılarak aylık brüt 5.004 TL’ye net 4.253 TL’ye yükseltilmişti. Asgari ücret artışı en çok gıda perakende şirketleri (BIM, Bizim Toptan, Migros, Şok Marketler), Mavi Giyim, Turkcell, Turk Telekom ve Selçuk Ecza gibi çalışanlarının çoğunun asgari ücretli olduğu veya görece emek yoğun çalışan şirketlerin maliyetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak diğer taraftan harcanabilir gelirdeki bu artıştan en büyük payı başta gıda olmak üzere perakende sektörünün alacağı hesaba katılırsa asgari ücret artışının yılın geri kalanında perakende şirketlerinin sepet büyüklüklülerini olumlu etkileyeceğini ve kar marjları üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlayacağını düşünüyoruz. O nedenle haberin gıda perakende şirketleri ve Mavi üzerinde önemli bir olumsuz etki yaratmasını beklemiyoruz.
● MLP Sağlık (MPARK TI), metropollerde büyük ölçekli hastanelerde büyüme stratejisi doğrultusunda Medical Park Tarsus Hastanesi’nin faaliyetlerine son verme kararı almıştır. 1Ç22’de söz konusu hastanenin net satışlarındaki payı %1.1 iken FAVÖK’teki payı %0.1’idi. (Nötr)