GÜNLÜK BÜLTEN - 06.02.2023
ABD’de veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşti
● Yurt içinde enflasyon ocakta aylık %6,65 arttı, yıllık artış %57,7’ye geriledi
● Yurt içinde bugün ise reel efektif döviz kuru açıklanacak
● Ayrıca Hazine ihaleleri takip edilecek ABD hisse senedi piyasalarında tarım dışı istihdam (TDİ) verisindeki geçmişe yönelik güncellemeler ve güçlü gelen ocak verisi sonrasında ISM hizmet sektörü ocak verisinin de beklentilerin üzerinde gelmesi satışları tetikledi. Veriler, işgücü piyasası ve ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiğine işaret ederken, bu durumun Fed’in atacağı para politikası adımları için elini güçlendirdiği fiyatlandı. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri haftanın son gününü sırasıyla %1,0 ve %1,6 düşüşle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde bölgedeki resesyon endişelerinin ECB’nin PPK karar metnindeki ifadeler, ocak bileşik PMI verisindeki olumlu seyir ve beklenti anketindeki büyüme öngörülerindeki toparlanmayla yatışması sonrası günlük bazda -%0,5 ilâ %1,0 arasında değişimler gözlendi. ABD tahvil piyasasında TDİ verisi sonrası satışlar hakimdi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,29’a, 10 yıllık tahvil getirisi %3,52’ye yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -71bps’ten -76bps’e geldi. Dolar endeksi Fed’in duruşuna ilişkin beklentiler ve risk algısındaki bozulmayla %1,1 yükseldi: 102,9. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatında tavan fiyat uygulamasının ikinci ayağının devreye girmesi öncesinde düşüş sürerken (-%2,7) yaklaşık 4 hafta sonra ilk kez 80$’ın altına gelindi: 79,9$/bbl. Altının ons fiyatı tahvil getirilerindeki yükseliş ve DXY’deki artışla %2,5 geriledi ve haftayı 1.865$/ons’tan sonlandırdı.
● ABD’de veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşti; istihdam piyasasında güçlü seyir devam ederken, hizmet sektöründe de belirgin toparlanma görülüyor. TDİ ocakta aylık 517 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde (188 bin) gelirken, kasım ve aralık rakamları da toplam 71 bin artışla yukarı yönlü revize edildi. Konaklama ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere birçok büyük endüstri grubunda istihdam artışı güçlüydü. İşsizlik oranı %3,4'e gerilerken, ortalama saatlik kazançlar yıllık bazda %4,4 arttı.
● ISM hizmet sektörü endeksi ocakta yeniden eşik seviye üzerinde; endeks 49,2’den 55,2’ye yükseldi. Alt endekslerin birçoğunda iyileşme görüldü. Yeni siparişler on bir sektörde artış gösterirken, nakliye ve depolama, bilişim, madencilik ve toptan ticaret sektörlerinde ise azaldı.
● Euro Bölgesi’nde üretici fiyat enflasyonu aralıkta beklentilerin aksine artış gösterdi; aylık %1,1 artarken (beklenti -%0,4), yıllık artış ise %27,0’dan %24,6’ya geriledi. Enerji fiyatları aylık %2,5, dayanıksız tüketim malları %0,5, dayanıklı tüketim malları %0,4 ve sermaye malları %0,3 artarken, ara malı fiyatları ise %0,5 geriledi. Euro Bölgesi’nde bugün şubat ayına ilişin Sentix yatırımcı güven endeksi ile aralık ayı perakende satışlar verileri, Almanya’da fabrika siparişleri verileri takip edilecek.
● Yurt içinde yıllık enflasyon baz etkisiyle gerilemekle birlikte ana eğilim güçlü seyrini sürdürdü. Ocakta aylık enflasyon %6,65 artarken, yıllık enflasyonun %64,3’ten %57,7’ye geriledi. Çekirdek enflasyon göstergelerinden B endeksi yıllık olarak sınırlı düşüşle %57,1 olurken, C endeksi yıllık enflasyonu %51,9’dan %53’e yükseldi. Yıllık enflasyondaki düşüş baz etkisinin daha yüksek olduğu enerji grubunda kuvvetli olurken, asgari ücret artışı ve geçmiş enflasyona endeksli fiyat ayarlamaları hizmet enflasyonunun artmasına neden oldu. Yurt içinde bugün ise ocak reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak.
● Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın ise 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri gerçekleştirecek. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,83 seviyelerinde. Tahvil piyasasında ise 2 yıllık getiriler Cuma gününü 3 baz puan düşüşle %10,49’dan, 10 yıllık getiriler ise 9 baz puan artışla %10,84’ten tamamladı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Sekiz günlük düşüşün ardından BIST Cuma günü oldukça sert bir tepki verdi ve günü özellikle banka hisseleri öncülüğünde %5 üzerinde artıda tamamladı. Haftalık bazda bakıldığında ise BIST100’ün geçen haftayı %4 kayıpla tamamladığı, kaybın yılbaşına göre de %9 civarında olduğu görülüyor. BIST’de bugün Cuma gününe göre çok daha sakin bir piyasa dengesi oluşmasını bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde gün başından itibaren alım ağırlıklı bir seyir izledi. Kapanış 4998 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 4480 destek bölgesinden gelişen hacimli tepki hareketi Cuma günü de etkili oldu. 4850-4950 direnci üzerine geri dönüşe bağlı olarak kısa periyot için bir miktar iyimserlik sağlanmış olsa da 5030/5130 seviyesi üzerini saatlik periyot için olumlu teknik görünüm bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Endekste 50 ve 21 günlük ortalama bu bölgede bulunuyor. Dolayısıyla bu bölge üzerinde ancak yukarı yönlü beklentinin yeniden güç kazanabileceğini belirtebiliriz. Yakın destek olarak belirttiğimiz 4950-4850 bandı altındaki kapanışlar ise yeni bir zayıflama sürecine ilişkin sinyal olarak değerlendirilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
● Şişecam ;
Beklentilerin üzerinde 5,59 milyar TL net kar açıkladı (4Ç21 net kar: 4.95mlyr TL). Açıklanan net kar piyasa beklentisi olan 4,68 milyar TL ve bizim beklentimiz olan 4,95 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti. Beklentimizin üzerindeki net kar i) 875 milyon TL’lik net vergi geliri ve ii) yatırım amaçlı gayrimenkullerin yeniden değerlemesinden elde edilen, beklentimizin oldukça üzerinde, 3,82 milyar TL gelirden kaynaklandı. Diğer yandan operasyonel sonuçlar beklentilerin altında kaldı. 4Ç22 FAVÖK beklentilerin altında yıllık %94 artışla 4,63 milyar TL’ye yükseldi (Ak Yatırım: 6,06 milyar TL, Piyasa: 5,779 milyar TL). 4Ç22 FAVÖK marjı yıllık 5,7 puan gerileyerek %15,9 oldu. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranı nedeniyle artan kıdem tazminatı karşılığı ve erken emeklilik planı karşılığı, 4Ç22 FAVÖK'ü üzerinde toplam 700 milyon TL’lik tek seferlik olumsuz etki yaptı. Tek seferlik etki hariç bakıldığında FAVÖK marjı %18,3 seviyesinde gerçekleşti. Mimari cam iş kolunda beklenenden zayıf marjlar da tahminlerimizde sapmaya neden oldu. Yüksek maliyetli stokların satışlara dönmesi, düşen hacimler ve ürün fiyatlarında hafif gerileme burada öne çıkan temel sebepler. 4Ç22 konsolide ciro, beklentilere paralel yıllık %163 artışla 29,07 milyar TL’ye ulaştı (Ak Yatırım: 28,87 milyar TL; Piyasa beklentisi: 29,10 milyar TL). ABD’de bu sene başında rakamlara dahil olan satın alma etkisi hariç bakıldığında ciro artışı %131 oldu. Şirketin tüm ana iş kollarında satış hacimleri düşük çift haneli daraldı. Genel olarak, yüksek baz etkisi, uluslararası pazarlarda düşen navlun maliyetleri nedeniyle artan küresel rekabet ve zorlayıcı makro koşulların talep görünümü üzerinde yarattığı belirsizlik satış hacimlerini olumuz etkiledi. Fiyat artışları ve mix etkisi ciro büyümesini destekleyen temel faktör oldu. Net borç, 3Ç22'deki 956mn dolar seviyesinden, 4Ç22'de 911mn dolara geriledi. Geri alınan hisselerin satışından elde edilen yaklaşık 100 milyon dolar kaynak ve güçlü nakit akışı borçluluğa olumlu katkı sağladı. Net borç /FAVÖK oranı 0,7x olarak gerçekleşti. Şirketin yoğun yatırımları devam ederken oldukça rahat bir seviye. Şişecam yılı 4.4 milyar TL kısa döviz pozisyonu ile kapattı (2021 net uzun pozisyon: 5,9 milyar TL; 3Ç22 net uzun pozisyon: 1.3 milyar TL). Bunun başlıca nedenleri, Avrupa merkezli iştiraklere yapılan 185 milyon avro sermaye katkısı ve ABD doları mevduatının çoğunluğunun TL mevduata dönüştürülmesi oldu. Ayrıca, ihracat gelirlerinin %40'ının zorunlu olarak TL'ye çevrilmesi ve TL kredi kullanımındaki kısıtlamalar da net döviz pozisyonunun yıl içinde kademeli olarak gerilemesinde etkili oldu. Yorum ve öneri: Sonuçlara piyasa tepkisinin beklentilerin altında kalan operasyonel sonuçlar nedeniyle hafif olumuz olmasını bekliyoruz. Şirket bugün yerel saat ile 18.00’da bir telekonferans gerçekleştirecek. Şişecam için hedef fiyatımız ve tahminlerimiz gözden geçiriliyor.