GÜNLÜK BÜLTEN - 09.03.2023
Piyasalarda Powell’ın Temsilciler Meclisindeki yarıyıl konuşması takip edildi
● Yurt içinde İhracat İklim Endeksi şubatta 51,7’ye yükseldi
● Hazine ABD doları cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirdi
● ABD’de istihdam verisi güçlü gelmeye devam etti ABD hisse senedi piyasaları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın dün de Temsilciler Meclisinde yaptığı yarıyıl konuşmasından gelen mesajları takip etti. Powell bu toplantıda makro ekonomik verilerin beklentilerden güçlü gelmeye devam ettiğini ve bu durumun nihai politika faiz oranının önceki projeksiyonun üzerinde olmasına yol açabileceğini belirtti. Faiz artırım hızında artış için ise verilerin tamamının bu yönde bir sinyal vermesi gerektiğini belirterek açıklama tonunda bir miktar yumuşamaya giderken faiz artırım büyüklüğü konusunda bir kararın oluşmadığını da belirtti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik Endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,4 kazançlarla yataya yakın tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde, Powell’ın konuşması sindirilmeye çalışıldı. EB endekslerinde genel olarak günlük -%0,4 ila %0,5 değişimler gözlendi. ABD tahvil piyasasında satışlar kısa vadede daha güçlü olmak üzere devam etti. 2 yıllık tahvil getirisi %5,07’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,99’a yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -104bps’den -108bps’e geldi. Dolar endeksi dün yataya yakın seyretti: 105,7. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı Powell’ın yarıyıl değerlendirmelerinde ekonomik görünüm ve para politikasına ilişkin çizdiği çerçeve sonrası %0,8 geriledi: 82,7$/bbl. Altının ons fiyatı günü yataya yakın bir seyirle 1.814$/ons’tan sonlandırdı.
● Almanya’da sanayi üretimi güçlü gelirken, perakende satışlarda düşüş devam etti. Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış olarak aralık ayındaki %2,4'lük düşüşün ardından ocakta aylık %3,5 arttı. Bunda elektronik teçhizat ve kimya sektörleri etkili oldu. Enerji yoğun sektörlerde üretim, aralıkta %5,6'lık düşüşün ardından ocak ayında %6,8 arttı. Enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi ise %1,9 yükseldi.
● Almanya’da perakende satışlar ise ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %0,3 azaldı. Aralık ayı verileri ise -%5,3’ten -%1,7’ye revize edildi. Yüksek enflasyon perakende satışlardaki zayıf seyirde etkili oluyor. Euro Bölgesi’nde ekonomi yılın son çeyreğinde nihai veriye göre çeyreksel bazda yatay seyretti. Özel tüketim ve sabit yatırımlar büyümeye aşağı yönlü katkıda bulundu. Net ihracat ise büyümeye 1 puan katkı sağladı.
● ABD’de istihdam verisi güçlü gelmeye devam ediyor. ADP özel sektör istihdamı şubatta aylık 242 bin ile piyasa beklentilerinin (200 bin) üzerinde gerçekleşti. Ocak verisi ise 106 binden 119 bine revize edildi. Konut kredisi başvuruları ise 3 haftalık düşüşün ardından 3 Mart ile biten haftada haftalık bazda %7,4 arttı. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı 8 baz puan artışla %6,79 seviyesinde gerçekleşti. ● Çin’de tüketici enflasyonu şubatta yıllık bazda %1,0 ile beklentilerin (%1,9) altında artış gösterdi. Üretici fiyat enflasyonu son beş aydır düşüş gösteriyor; şubatta yıllık -%1,4 azaldı. Japonya’da ise ekonomi yılın son çeyreğinde nihai veriye göre çeyreksel bazda yıllıklandırılmış olarak %0,1 büyüdü.
● Yurt içinde İSO İhracat İklim Endeksi şubatta 49,5’ten 51,7’ye yükseldi; Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyede ve eşik seviyenin üzerinde gerçekleşti. Endeksin yeniden eşik seviyeyi aşmasında BAE ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Orta Doğu ülkeleri ile Avrupa ülkelerindeki artışlar öne çıktı.
● Hazine 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde ABD doları cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Deutsche Bank, HSBC ve J.P. Morgan’a yetki verdiğini açıkladı. Bloomberg haberine göre 2,25 milyar dolar tutarındaki ihraç için getiri %9,5 oldu.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 dün bankalar öncülüğündeki yükselişini sürdürdü ve 5.500 seviyesindeki direnç seviyesine yaklaştı. BIST’de hisse değişimleri ile yukarı yönlü eğilimin korunmasını bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5340 seviyesine sarkmanın ardından tepki yaşadı. Kapanış 5438 seviyesinde gerçekleşti. Endekste sınırlı kalan geri çekilme sonrası yükseliş denemeleri devam ediyor. Ara direnç olarak değerlendirdiğimiz 5430 seviyesi üzerindeki kapanış ve saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilimin olumlu teknik görünümü desteklediğini söyleyebiliriz. Bu paralelde 5500 ara direnç olmakla birlikte 5660 direncine yönelik beklentinin geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST’te 5280-5200 bandı kısa periyot için nispeten kuvvetli destek olarak değerlendirilebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin devamına yönelik sinyal olarak görülmeli.
Şirket Haberleri Devamı
● MLP Sağlık Sonuçları:
Yüksek vergi geliri sebebiyle beklentilerin üzerinde net kar açıkladı. MLP 4Ç22’de, beklentimizin %95 üzerinde 581 milyon TL net kar açıkladı. Sapma ağırlıklı olarak beklentimizden 348 milyon TL yüksek gelen vergi gelirinden kaynaklanmaktadır. 4Ç22’de net satışlar beklentimizin %1 üzerinde, yıllık %68 arttı. Sentez hastaneleri (İzmir, Gaziantep ve Batman) hariç karşılaştırılabilir net satışlar büyümesi yıllık %93 seviyesindedir. 4Ç22’de yurt içi hasta gelirleri hem hasta sayısı hem ortalama fiyatlardaki artışlarla yıllık %60 arttı. Yatan hasta ve ayakta hasta gelirleri sırasıyla yıllık %52 ve %70 arttı. Şubat ve Ağustos 2022’de yapılan SUT fiyat düzeltmelerinin katkısı büyümeyi destekledi. Yabancı sağlık turizmi gelirleri TL cinsinden yıllık %113, ABD doları cinsinden yıllık %27 arttı. Yabancı sağlık turizminin toplam satışlar içerisindeki payı %18 oldu (4Ç21: %14). 4Ç22’de FAVÖK beklentimize paralel, yıllık %99 artarak 713 milyon TL oldu. Sentez hariç karşılaştırılabilir FAVÖK büyümesi %133 seviyesindedir. FAVÖK marjı yıllık 378 baz puan artarak 4Ç22’de %24,2 oldu. FAVÖK marjındaki iyileşmenin sebepleri, PCR testi faaliyetlerinin azalması, stok yönetimi ve tek seferlik Libya alacakları ile ilgili giderlerdir. Yönetim kurulu temettü ödememeyi teklif edeceğini açıkladı. Önceden temettü beklentimiz hisse başına 1.5 TL’ye işaret eden 312 milyon TL seviyesindeydi. Söz konusu tutar %1,9 verime ve %20 dağıtım oranına işaret etmekteydi. 4Ç22’de net borç çeyreklik %41 artarak 2,503 milyon TL olmuştur. 4Ç22’de net borç/FAVÖK çeyreklik bazda 0.73’den 0.88’e yükseldi. Şirket, 23 Kasım 2022 tarihinde aktif durumdaki 2 hastane ile 1 hastane ve tıp merkezinin ruhsatlarını devraldı. Medical Park Seyhan ve Medical Park Adana Hastanesi sırasıyla 164 ve 158 yatak kapasiteleriyle Adana'da faaliyete geçti. Yorum: 4Ç22’de MLP, beklentilere paralel bir FAVÖK açıklamıştır. Net kar, vergi geliri sebebiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. 4Ç22 sonuçlarıyla beraber beklentilerimizi güncelledik. MLP için hedef fiyatımızı 107,0 TL’den 116,5 TL’ye yükseltiyoruz. Şirket için “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz. Söz konusu haberi “Nötr” olarak yorumluyoruz.
● Doğuş Otomotiv ;
İştiraki olan VDF Servis şirketinin sermayesini 6,5mn TL’den 606,5mn TL’ye yükseltmeye karar vermiştir. DOAS, VDF’nin %48,8’ine sahiptir. DOAS’ın yapacağı nakit sermaye katkısı 292,7mn TL seviyesindedir. VDF, 2022’de 385mn TL net kar ile %74 ROE elde etmiştir.
● Ülker Bisküvi ;
Nisan 2023'de vadesi gelen 375 milyon dolar sendikasyon kredisinin geri ödenmesinin finanse edilmesi amacıyla, Bank of America, Coöperatieve Rabo Bank U.A. ve Emirates NBD Bank Capital Limited'in liderliğinde toplam 195 milyon dolarlık sendikasyon kredisi aldı. Kredi, 35 milyon dolar ve 150 milyon avroluk iki dilimden oluşuyor. Söz konusu kredinin %20'si murabaha ve vadesi 3 yıl. Kredi faiziyle alakalı bir detay yok. Bu aynı zamanda Ülker’in sürdürülebilirlik bağlantılı ilk kredisi. Ülker, Nisan 2023 vadeli krediden kalan tutarın geri ödemesini elindeki kaynaklardan gerçekleştirerek. Şirketin 9A22 itibariyle 512mnn dolar nakit pozisyonu bulunuyor.
● Şişecam ;
Mersin'de yeni düz cam yatırımlarının devreye girmesiyle birlikte hammadde tedarikinde sürdürülebilirlik için bir yatırım kararı aldı. Yeni kum hazırlama tesisi ve kalker dolomit işleme tesisi kapasite artırımı için toplam yatırım tutarı yaklaşık 1,5 milyar TL (82 milyon dolar) olacak. 2024 yılı Eylül ayında tamamlanması hedeflenen kum hazırlama tesisi yıllık 490 bin ton kapasiteye sahip olacak. 165 bin ton düzeyinde bir kapasite artımının gerçekleşmesiyle Mersin dolomit kalker hazırlama tesisinin yıllık kapasitesi ise yıllık 655 bin tona ulaşacak.
● Vergi Düzenlemesi Yapılan düzenlemeyle kurumlar vergisi mükelleflerinden tek seferlik ek vergi alınacak: Basında yer alan bilgilere göre 2022 yılı için verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde istisna ve indirimleri bulunan 22 bin civarı mükellef indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden yüzde 10 oranında, yurt dışından elde edilen kazançlar için de yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi ödeyecek. İlk taksit kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde, ikinci taksit bu süreyi takip eden dördüncü ayda ödenecek. Bu vergi gider ve indirim olarak dikkati alınamayacak ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyecek. Deprem bölgesindeki kurumlar vergisi mükellefleri ek vergiden muaf olacak. Geçmiş uygulamalara baktığımızda savunma sanayi, turizm, sağlık, teknoloji, otomotiv, kimya sektörleri ve ARGE yatırımı olan şirketler vergi teşviklerinden daha çok faydalanıyor. Ayrıca 2022 yılında vergi istisnası sağlanan gayrimenkul değerleme kazancına sahip şirketlerinden bu geçici uygulamadan etkilenmesi beklenebilir. Kapsamın dar olması nedeniyle şirket kârları üzerinde düzenleme etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz.