Günlük Bülten 10 Ekim 2023

Resim

 

IMF, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınlayacak

 

● Yurt içinde İhracat İklim Endeksi ekimde 49,0 seviyesinde gerçekleşti

 

● Yurt içinde bugün ağustos ayı sanayi üretimi ve işsizlik verileri açıklanacak

 

● Brent Petrol vadeli kontratı artan jeopolitik risklerle yeniden yükselişte ABD hisse senedi piyasaları, Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin enerji ve savunma hisselerine talebi artırması ve Fed yetkililerinin güvercin yorumları ile pozitif bir seyir izledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,6 ve %0,4 getirilerle sonlandırdı. S&P500’deki yükselişte enerji, sanayi ve gayrimenkul sektörlerindeki %1,3 ve üzeri artışlar öne çıktı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, jeopolitik gelişmeler ve Sentix Yatırımcı Güveni Anketi mevcut durum endeksinin Kasım 2022’den beri en düşük seviyesine gelmesi sonrası günü %0,1 ilâ %0,9 düşüşlerle noktaladı. Günlük %0,3 gerileyen Euro Stoxx 600’de tercihli tüketim, BT ve finans sektörlerindeki %1 üzeri geri çekilmeler etkiliydi. ABD tahvil piyasası dün tatil nedeniyle kapalıydı. Yazının yayına hazırlandığı saatlerde ise güvenli liman talebi nedeniyle 2 yıllık tahvil getirisi %4,97’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,64’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -28bps’ten -33bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -71bps’ten -86bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyirle 106,1 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle sert bir artış (%4,2) kaydederek günü 88,2$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı mayıs başından beri en sert günlük artışla (%1,5) günü 1861$/ons’tan kapattı.

 

● Almanya’da sanayi üretimi mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak ağustosta aylık %0,2 azaldı. Ana eğilime dair daha net bilgi içeren son üç aylık ortalamanın önceki üç aylık ortalamaya kıyasla değişimi ise HaziranAğustos döneminde %1,9 ile düşük gerçekleşti. Bu durum, ekonominin üçüncü çeyrekte daralmış olabileceğine işaret ediyor. Üretim aylık bazda , inşaat, enerji ve makine ve ekipman imalatında azalırken, otomotivde artış kaydetti. Enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi %0,5 arttı. Mal grupları bazında; sermaye malları üretimi %1,3, ara malları üretimi %0,5 artarken, tüketim malları üretimi ise %1,4 geriledi.

 

● Euro Bölgesi’nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi eylülde -21,5 iken ekimde - 21,9 ile beklentilerden (-24) daha olumlu gerçekleşti. Endeks Mart 2022’den bu yana negatif seviyelerde bulunuyor. Yatırımcıların mevcut koşullara ait değerlendirmesi sonucu ortaya çıkan alt endeks -22,0’dan -27,0’a geriledi; Kasım 2022’den bu yana en düşük seviye. Geleceğe yönelik beklentiler alt endeksi bir önceki ay -21,0 iken -16,8’e yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

 

● Yurt dışında bugün IMF, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda güncel büyüme tahminlerini yayınlanacak. Temmuz Raporu’nda, küresel büyüme tahminini 2023 için %2,8’den %3,0’e yükseltirken, 2024 tahmini %3,0’da sabit bırakılmıştı.

 

● Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ekimde 49,0 seviyesinde gerçekleşti (eylül: 49,1); endeks son iki aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak dış talepte yavaşlamaya işaret etti. Bu gelişmede Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki yavaşlama öne çıkarken, BAE, Suudi Arabistan ve Katar’da olumlu görünüm korundu.

 

● Yurt içinde bugün ağustos ayı sanayi üretimi (SÜE) ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. SÜE, takvim etkisinden arındırıldığında temmuzda yıllık bazda %7,4 artmıştı. Öncü göstergeler, SÜE’nin ağustosta bir miktar ivme kaybedeceği sinyalini veriyor. Bu kapsamda, İSO imalat sanayi PMI endeksi ağustosta 49’a geriledi. Kapasite kullanım oranı (m.a.) ağustosta 1,2 puan düşerek %75,7 değerini aldı. RKGE, ağustosta mevsimsellikten arındırılmış olarak 0,3 puan azalışla 104,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı temmuzda mevsimsellikten arındırılmış olarak 0,2 puan azalışla %9,4 seviyesinde gerçekleşmişti.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 hafta sonu ortaya çıkan bölgesel gerginliklerin etkisinde yeni haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Özellikle son bir saatte gelen satışlarla endeks %3 üzerinde değer kaybederken, 11 günün ardından yeniden 300 doların altında kapanış gerçekleştirdi. Endeksi düşüş yönünde en çok etkileyen sektörler; havacılık, banka, demir/çelik hisseleri olurken, savunma sanayi ve perakende ticaret hisseleri olumlu ayrıştı. Dün yurt dışı piyasalarda ise kısmi toparlanmalar gördük. Yurt dışı borsalar bugün de güne hafif iyimser bir havada başladı. BIST’in bugün güne hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

          BIST100 dün günün genelinde satış baskısı altındaydı. Kapanış 8193 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8180 seviyesi tekrar test ediliyor. BIST’te 21 günlük ortalama da 8200 civarında bulunuyor. Daha önceki tepki bölgesi olarak 8200-8180 seviyesini kısa periyot için tutunma tepki bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte bandın altına yaşanacak sarkma düzeltmenin devamını getirebileceği gibi bu defa ara destekler olmakla birlikte 7750-7500 bandını da gündeme taşıyabilecektir. BIST’te yukarı harekete geri dönüş için ilk aşamada 8400/8450 bandı üzerine geri dönüş gerektiğini belirtebiliriz. Bununla birlikte 8512-8560 bandı üzerini yükseliş yönlü harekette teyit bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerindeki kapanış durumunda ancak yeni hareket gelişebileceğini ve buna bağlı olarak da endekste ara dirençler olsa da 9050-9700 bandına yönelik yeni bir hareket yaşanabileceğini belirtebiliriz.

 

Şirket Haberleri

 

● Financial Times’ta yer alan habere göre,

 

         AB, Çinli çelik üreticilerine karşı sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlatmayı düşünüyor. Bu soruşturmaların bir yıla kadar sürmesi ve gümrük vergilerinin uygulanmasına yol açması bekleniyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X