GÜNLÜK BÜLTEN - 10.07.2023

Resim

ABD’de TDİ verisi piyasalara tek başına yön vermede yeterli olamadı

● ABD’de tarım dışı istihdam haziranda aylık 209 bin arttı

● Yurt içinde hazine nakit dengesi haziranda 206,3 milyar TL açık verdi

● Yurt içinde bugün mayıs işsizlik oranı verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisinin piyasa beklentilerinin altında kalmasının yanında önceki 2 ay verisinin de aşağı yönlü güncellenmesi sonrası güne alıcılı başladı. Akşam seansında ise Chicago Fed Başkanı Goolsbee’nin istihdam kazanımlarının daha sürdürülebilir bir seyir göstermeye başladığını, mal grubu enflasyonunda istenilen kuvvette aşağı yönlü seyrin hala gerçekleşmediğini ve faiz kararı hakkında net cevap verebilmek adına PPK toplantı tarihine kadar birkaç verinin daha geleceğini belirtmesi sonrası seyir tekrar satıcılı bir hal aldı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,3 ve %0,1 düşüşlerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri günü karışık bir seyir izleyerek genel olarak -%1,0 ilâ +%1,0 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında TDİ verisi sonrası tüm vadelerde alıcılı bir seyir görülürken ilerleyen saatlerde uzun vadeli tarafta seyir satıcılı bir hal aldı. 2 yıllık tahvil getirisi %4,95’e gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi %4,06’ya yükseldi. Dolar endeksi günü %0,9 ile ocak başından beri en sert günlük düşüşle 102,3’ten tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, ABD Enerji Bakanlığı’nın 6mn varil petrol alımı yapılacağına dair haberleri, ABD petrol sondaj kulelerinin haftalık 5 adet düşüşle 540’a gerilemesi ve USD’deki değer kaybı sonrası günü %2,5 artışla mayıs başından beri en yüksek seviye olan 78,5$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı DXY’de görülen kayıpla yükselerek günü %0,7 kazançla 1925$/ons’tan kapattı.

● ABD’de tarım dışı istihdam (TDİ) haziranda aylık 209 bin ile piyasa beklentilerinin (230 bin) altında geldi. Önceki iki aya ait veri ise toplam 110 bin kişi aşağı yönlü revize edildi. İşsizlik oranı ise %3,7’den %3,6’ya geriledi. İşgücüne katılım oranı %62,6 ile yatay seyretti. Ortalama saatlik kazanç ise aylık %0,4, yıllık bazda %4,4 artış kaydetti.

● Almanya’da sanayi üretimi mayısta mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %0,2 daraldı (beklenti: %0,0, önceki ay: %+0,3). Enerji üretiminde %7’lik azalış görülürken, taşıt üretimi ise aylık %4,9 artışla aylık bazda en olumlu katkı yapan sektör oldu. Sermaye malları üretimi %1,3 arttı. Tüketim malları üretimi ise aylık %1,2, ara malları üretimi ise %0,5 azaldı. Öncü göstergelerden, imalat sanayi PMI endeksi haziran ayında 40,6’ya gerileyerek, sanayi üretiminde zayıf seyrin devam ettiğine işaret ediyor.

● Çin’de tüketici fiyatları enflasyonu haziranda yıllık bazda yatay seyretti. Üretici fiyatları enflasyonu (ÜFE) ise ekimden bu yana geriliyor; haziranda da yıllık bazda %5,4 azaldı. Düşüşte emtia fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre düşmesi ve zayıf endüstriyel mal talebi rol oynuyor. Yurt dışında bu hafta ABD’de tüketici ve üretici fiyat enflasyonu, Japonya’da ÜFE; Çin’de dış ticaret, Euro Bölgesi ve İngiltere’de sanayi üretimi takip edilecek önemli veriler.

● Yurt içinde Hazine nakit dengesi haziranda 206,3 milyar TL, faiz dışı denge ise 184,8 milyar TL açık verdi. 2022 aynı döneminde sırasıyla 26,6 milyar TL ve 14,8 milyar TL açık vermişti. Haziran ayında giderler yıllık %123 ile gelirlerin (%49) üzerinde artış gösterdi. Ocak-Haziran döneminde ise nakit dengesi 453,5 milyar TL açık verdi. Yurt içinde bugün mayıs işsizlik oranı verisi açıklanacak. İşsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak nisanda %10,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı %22,1’den %23,8’e yükselmişti.

● Yurt içinde bu hafta ayrıca yarın ödemeler dengesi, Çarşamba günü sanayi üretimi, Perşembe günü perakende satış ve ciro endeksleri, Cuma günü ise konut satışları, Piyasa Katılımcıları Anketi ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verileri açıklanacak.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 geçtiğimiz haftayı %7’nin üzerinde artışla 6.200’ün eşiğinde bir seviyeden kapattı. Haftalık getirilerde havacılık, otomotiv ve bilişim şirketleri olumlu ayrışırken, banka hisselerindeki zayıf seyir devam etti. BIST-100’deki artış son rallinin başladığı 25 Mayıs’a göre TL bazında %40’ı bulurken, dolar bazlı getiri ise %6,5’te kaldı. BIST-100’ün dolar bazlı performansı yılbaşına göre ise -%20 civarında bulunuyor. Yeni hafta ile birlikte şirketlerin bu ay sonunda açıklanmaya başlayacak 2. çeyrek finansal beklentilerinin hisse performanslarına daha belirgin yansıyacağını düşünüyoruz. Şirket öngörüleri paralelinde hisse değişimleri gözlenebilir. BIST-100’ün yeni haftaya girerken yatay bir eğilim sergilemesini bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yukarı açılışın ardından günün genelinde yatay seyretti. Kapanış 6187 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş yönlü hareket korunuyor. Hafta genelindeki geri çekilmelerin sınırlı kalması sonrasında kapanışın yine zirvede olması iyimserliği destekliyor. Diğer taraftan endekste saatlik, günlük ve haftalık periyot için ortalamalarda yukarı eğilim geçerli durumda. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyor, 6400-6900 bandını yakın potansiyel direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimizi yineliyoruz. BIST100 için 5900-5750 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü şekilde geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

Şirket Haberleri

● TAV Holding,

              TIBAH Airports Development Company (TIBAH) Medine Havalimanı işletme imtiyazını kullanmakta olan ortak girişim şirketidir. TIBAH'ın diğer %50 ortağı ise Mada International Holding (Mada) şirketidir. TAV Holding, TIBAH şirketindeki payının %24'ünü satmak için Mada ile bir anlaşma imzalamıştır. 1) TIBAH'ın %24 hissesi 135 milyon ABD doları karşılığında Mada'ya devredilecektir. Böylece TAV'ın TIBAH'taki hissedarlık oranı %50'den %26'ya düşecektir. 2) 2023 takvim yılı içerisinde Medine Havalimanı'nın hizmet verdiği yolcu sayısı 8,14 milyonun altında kalır ve mücbir sebep dönemi bir sene daha uzarsa, hisse satış fiyatı 30 milyon ABD doları tutarında artacak ve 165 milyon ABD doları olacaktır. 3) TAV Holding tarafından 2021 yılının son çeyreğinde TIBAH'a ABD doları cinsinden verilen 192 milyon avro (218 milyon ABD doları) hissedar kredisinin 31 Mart 2023 tarihinde kamuya açıklanan finansal tablolara göre kalan bakiyesi 192 milyon avro (208 milyon ABD doları) idi. TIBAH hisse satışının kapanışının gerçekleşmesi ile birlikte hissedar kredisi bakiyesinin %48'ini de Mada devralacaktır. Böylece 31 Mart 2023 tarihli finansal tablolara göre 192 milyon avro olan hissedar kredisinden doğan alacak bakiyesi 100 milyon avroya inmiş olacaktır. İşlemin finansal kapanışının ardından hisse satışı nedeni ile en az 70 milyon avro tutarında bir defaya mahsus kar yazılması beklenmektedir. Kapanış işlemlerinin 2023'ün ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenmektedir. Yorum: Söz konusu anlaşmadaki satış fiyatı değerlememizin oldukça üzerindedir. TAV Holding, TIBAH şirketini özkaynak yöntemiyle bilançosunda tutmakta olduğu için TIBAH'ın finansalları TAV'a konsolide edilmemektedir. Dolayısıyla TAV'ın net satışlar ve FAVÖK'ü bu anlaşmadan etkilenmeyecektir. 2021 yılında TAV tarafından TIBAH'a verilen kredi bakiyesinin azalmasını olumlu buluyoruz. Bu haberin hisse fiyatına "olumlu" yansıyacağını düşünüyoruz.

● Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat,

               THY çalışanlarına yüzde 20,77 zam yapılacağını ve yılın ikinci yarısında iki ilave ödeme yapılacağını duyurdu. THY ve HAVA-İŞ sendikası arasında imzalanan sözleşmeye paralel enflasyon + 1% zam yapılmıştır. Yılın ilk 6 aylık döneminde TL, ABD doları karşısında %35 değer kaybetmiştir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X