Günlük Bülten 13 Kasım 2023
S&P 500 endeksi 20 Eylül’den beri en yüksek seviyesinde
● Yurt içinde sanayi üretimi (m.a.) eylülde aylık bazda %0,1 düşüş gösterdi
● İşsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak eylülde %9,1’e geriledi
● Bugün cari denge, perakende satış hacim ve ciro endeksi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, güne alıcılı başlamasının ardından Michigan Üniversitesi verisi öncesi ve hemen sonrasında bir miktar satış gördü. Hem önceki günkü Powell’ın konuşması hem de beklentilerin aşağısında kalan veriye rağmen S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %1,6 ve %2,0 kazanımlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Powell’ın konuşmasının etkisini Cuma günü gördü ve günü genel olarak %0,4 ilâ %1,3 kayıplarla noktaladı. Günlük %1,0 değer kaybeden Euro Stoxx 600’de tercihli tüketim, zorunlu tüketim ve sağlık sektörlerindeki %1,3 ve üzeri kayıplar etkiliydi. ABD tahvil piyasasında, Atlanta Fed Başkanı Bostic’in enflasyonda %2 hedefine ulaşmak için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulaması, San Francisco Fed Başkanı Daly’nin büyüme güçlü devam eder ve enflasyonda düşüş trendi durursa tekrar faiz artırımı gerekebileceği söylemi etkiliydi. Moody’s tarafından ABD’nin kredi notu görünümünün durağandan negatife çevrilmesi de kapanışa doğru satıcılı seyre sebep olan diğer unsur oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %5,06’ya, 10 yıllık tahvil getirisi %4,65’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -40bps’ten -41bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -80bps’ten -75bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyretti: 105,9. Brent petrol aktif vadeli kontratı, ABD petrol kuyusu sayısında görülen düşüşün de etkisiyle %1,8 yükselişle günü 81,4$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükselişin de etkisiyle günü %0,9’luk kayıpla 1940$/ons’tan bitirdi.
● ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Eğilimi Endeksi kasımda öncü veriye göre 63,8’den 60,4’e gerilerken, bu gelişmede enflasyon beklentilerinin artması rol oynadı. Mevcut durum endeksi 4,9 puan düşüşle 65,7’ye, beklenti endeksi ise 59,3’ten 56,9’a geriledi. Enflasyon beklentilerinde yükseliş devam etti. Medyan 12 aylık enflasyon beklentisi %4,2'den %4,4'e yükseldi. Beş yıl sonrasına ilişkin beklentiler ise %3,0'dan %3,2‘ye yükseldi.
● İngiltere’de ekonomi 2. çeyrekteki %0,2'lik artışın ardından 3. çeyrekte yatay seyretti. Yıllık bazda ise %0,6 büyüdü (2Ç23: %0,4). Üçüncü çeyrekte, yatırımlar, hanehalkı harcamaları ve kamu tüketimindeki düşüşün, net ticaretteki artışla dengelendiği görüldü. Yatırım harcamaları ikinci çeyrekteki %0,8'lik artışın ardından üçüncü çeyrekte %2 azaldı. İngiltere’de sanayi üretimi ise ağustostaki aylık %0,5'lik düşüşün ardından eylülde yatay seyretti.
● Yurt içinde sanayi üretimi (SÜE), mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış (m.a.) olarak aylık bazda %0,1 gerilerken, yıllık artış oranı %3,1 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık artış oranı ise %4,0 ile daha yüksek değer aldı. SÜE, üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,3 (m.a.) yıllık bazda ise %7,7 arttı. Çeyreklik ortalamalara göre SÜE üçüncü çeyrekte hız kaybederek artıyor gibi görünse de, aylık frekanstaki veriler üçüncü çeyrekte sanayi üretiminin birikimli olarak %1,3 daraldığına işaret ediyor.
● İşsizlik oranında azalış devam etti; mevsimsellikten arındırılmış olarak eylülde %9,1 ile Aralık 2013’ten bu yana en düşük seviyeye indi. İşgücü aylık bazda 105 bin, istihdam aylık bazda 59 bin azaldı. Bunun neticesinde işsiz sayısı da 46 bin düşüş gösterdi. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı %23,0’dan %21,8’e geriledi.
● Hazine bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 7 yıl vadeli değişken faizli, yarın 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek. Yurt içinde bugün eylül ayı ödemeler dengesi verisi, perakende satış hacim endeksi ve ciro endeksleri verileri açıklanacak. Eylülde cari işlemler dengesinin 1,5 milyar $ fazla vereceğini tahmin ediyoruz.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Cuma gününü %1 kayıpla tamamlayan BIST-100’ün haftalık getirisi de %1 düzeyinde oldu. Buna göre BIST’de son dönemde gördüğümüz yurt dışından olumsuz yönde ayrışma eğilimi genelde güçlü gelen 3Ç23 finansallarına rağmen devam etti. Bu durum TL faizlerinin artmasıyla bir bölüm borsa yatırımcısının alternatif arayışında olduğu şeklinde yorumlanabilir. Faizlerdeki yükseliş ayrıca kredili işlemlerin de azalmasına etki etmiş görünüyor. Yeni haftaya TCMB’nin yurt dışı yatırımcı toplantılarının ilkini 11 Ocak New York’ta planladığı haberi ile başlıyoruz. Veri akışı açısından bugün gelecek cari işlemler dengesi yakından takip edilecek. Bu hafta yurt dışı veri akışı açısından da önemli olacak. Özellikle yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinin piyasaları etkilemesi beklenebilir. Piyasanın katalizör haber eksikliği nedeniyle sıkışık seyrini sürdürmesini bekliyoruz.
Şirket Haberleri
● Anadolu Ajansı haberine göre THY (THYAO,
Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 370 TL) tarihinin en büyük uçak siparişi için Airbus ile görüştü. Görüşmede, 85 adet A350-900, 15 adet A350-1000, 5 adet A350F kargo uçağı ve 250 adet A321 NEO uçağı olmak üzere toplam 355 adet uçağın satın alınması için Airbus yetkilileri ile istişarelerde bulunuldu. 2023 yılsonunda THY’nin filo büyüklüğünün 440 uçak olmasını bekliyoruz.
● Koç Holding,
Endeks. Üz. Getiri, Hedef Fiyat: 235,3TL), Ford Motor Company ve LG Energy Solution Ankara’da kurulması planlanan batarya üretim tesisi için imzaladıkları Niyet Mektubu feshedildi (Olumsuz). Yapılan açıklamaya göre, mevcut elektrikli araç penetrasyonundaki gelişme dikkate alınarak batarya yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığı sonucuna ulaşıldığı belirtildi. Bu arada, Koç Holding ve Ford Motor Company’nin, Ford Otosan’ın (FROTO, Endeks. Üz. Getiri, 12A HF: 1.320TL) Kocaeli fabrikasındaki elektrikli araç üretimine yönelik desteği devam etmekle birlikte piyasa dinamiklerine bağlı olarak gelecekte batarya hücre yatırımının tekrar değerlendirileceği ifade edildi.
Şirket Haberlerinin Devamı
- Küresel fırtına sakinleşiyor Dünya piyasaları ABD tahvil faizlerindeki sert yükseliş ve Ortadoğu’da savaş riskinin yarattığı karamsarlığı büyük ölçüde geride bıraktı. Borsa İstanbul ise dünyadan negatif ayrışıyor. Savaşın yayılacağı endişesi ile 8 dolar yükselen Brent petrol, büyüme endişesi ile saldırının başladığı tarihe göre 4 dolar aşağıda işlem görüyor. Fed’in faizleri uzun süre yüksek tutacağı endişesi ve arzın artacağı endişesi %5 seviyesini deneyen 10 yıllık tahviller 35 baz puan gerileyerek %4,65 seviyesine geri döndü. Jeopolitik risklerin artması nedeniyle %5’e yakın değer kaybeden S&P 500, kaybının üzerine %2 koyarak 100 günlük ortalamasını ve 4.400 direncini geçti. Yükseliş Apple, Microsoft, Nvidia gibi teknoloji devlerinin öncülüğünde gerçekleşiyor.
- Savaş haberi üzerine %12 gerileyen Borsa İstanbul ise kayıplarının sadece %5’ini geri aldı. Borsa İstanbul sıcak savaşı bizzat yaşayan Tel Aviv borsası ile benzer bir kayba sahip. Dünyadan negatif ayrışmamızı iktisadi nedenlerle açıklayamıyoruz. Öncü göstergelerdeki zayıflamaya rağmen büyümede sert iniş tehlikesi görmüyoruz. Cari denge ve enflasyonda Orta Vadeli Program’da olduğu kadar olmasa da kademeli bir düzeltme bekliyoruz. Açıklanan şirket karları ve şirketlerin gelecek ile ilgili tahminleri borsada bu denli bir düzeltmeyi haketmiyor. Enflasyon muhasebesine geçişi finans dışı şirketlerin vergi oranlarını düşüren olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Borsa İstanbul’daki düşüşü temel gerekçelerden çok pozisyonlanma ile açıklayabiliyoruz.
- Finansal baskılamadan kaçmak için hisse alan yerleşik yatırımcılar reel faizlerin yükselişi ile mevduata ve tahvile yöneliyor. Yeni ekonomi yönetiminin çabalarına rağmen yabancı yatırımcı Türkiye varlıklarını almak için istekli değil. Halka arzlar piyasayı baskılayan diğer bir neden. Dünya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul’da tepki alışı bekliyoruz. Ama ne kadar kalıcı olur emin değiliz. Negatif ayrışmamıza neden olan dinamikler halen geçerli. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 7.700 ve 7.800. Pil yatırımın iptal olması nedeniyle Koç Holding negatif tepki verebilir. Kalıcı olmasını beklemiyoruz.
- Toyota Türkiye CEO’sunun 2024 yılında otomotiv pazarının 30-35 daralacağı beklentisi otomotiv hisselerini baskılayabilir. Ticaret Bakanı Bolat’ın enflasyon ile mücadele için fahiş zam yapan şirketlere uygulanan cezalar "katmerli şekilde artırılacak açıklaması" kısa vadede gıda ve gıda perakendesi şirketlerini baskılayabilir.