Günlük Bülten 14 Kasım 2023
Piyasalarda bugün ABD ekim ayı TÜFE verisi takip edilecek
● ABD’de ekim ayı yıllık TÜFE beklentisi %3,3
● Yurt içinde cari denge eylülde 1,88 milyar $ fazla verdi
● Perakende satış hacmi eylülde aylık %0,7 azaldı ABD hisse senedi piyasalarında, bugün yayınlanacak ekim TÜFE verisi öncesinde dün karışık bir seyir vardı. Cleveland Fed’in dün yayınlanan tahmin setinde ekim ayı enflasyon beklentisi yıllık %3,28 olarak görülürken, piyasa medyan beklentisi de %3,3 seviyesinde bulunuyor. Güne satıcılı başladıktan sonra toparlanan ancak kapanışa doğru tekrar satış baskısıyla karşılaşan S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,2 düşüşlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ABD TÜFE verisi öncesinde, Bloomberg tahmin anketinde büyüme ve enflasyona dair sonuçların değişmemesine rağmen resesyon ihtimallerindeki artışın ECB’nin faiz artıracağına dair inancı azaltması sonrası günü genel olarak %0,3 ilâ %1,5 kazanımlarla sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında, 3 ve 6 aylık bono ihalelerindeki performans düşüşü kısa vadelerde satışları tetiklerken uzun vadeli tahvil getirileri TÜFE verisi öncesinde alıcılı seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi %5,03’e, 10 yıllık tahvil getirisi %4,64’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -41bps’ten -39bps’e geldi. Dolar endeksi %0,2 değer kaybetti: 105,6. Brent petrol aktif vadeli kontratı, OPEC’in petrol talebinin halen güçlü olduğunu açıklaması ve dolardaki değer kaybı sonrası günü %1,5 yükselişle 82,7$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı %0,3 toparlanarak günü 1947$/ons’tan kapattı.
● ABD’de New York Fed’in ekim ayı Tüketici Beklenti Anketi’ne göre önümüzdeki 1 yıl için enflasyon beklentisi %3,67’den %3,57’ye geriledi. 3 yıl sonrası için beklenti %3 seviyesinde yatay kalırken, 5 yıl sonrasına ilişkin beklenti ise %2,8’den %2,7’ye indi. Yurt dışında bugün ABD’de ekim tüketici fiyat endeksi verisi takip edilecek. TÜFE eylülde aylık %0,4 artarken, yıllık artış %3,7 olmuştu. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise aylık %0,3 artmış, yıllık artış ise 0,2 puan azalışla %4,1'e gerilemişti. Ekim’de enflasyonun aylık bazda %0,1, yıllık bazda ise %3,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
● Bugün Almanya’da ZEW Beklenti Endeksi, Euro Bölgesi’nde 3. çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Almanya’da son altı aydır negatif gerçekleşen ZEW Beklenti Endeksi’nin kasımda pozitife dönmesi bekleniyor.
● Yurt içinde cari denge eylül ayında 1,88 milyar $ ile tahminlerin bir miktar üzerinde fazla verdi. Cari açık yılın ilk dokuz ayında birikimli olarak 40,8 milyar $’a, 12 aylık birikimli olarak ise 56,6 milyar $’dan 51,7 milyar $’a geriledi. Hizmet dengesi eylül ayında 6,3 milyar $ fazla verdi. Seyahat gelirlerinde artış eğilimi sürüyor; brüt seyahat gelirleri eylül ayında 5,6 milyar $ (m.a. 4,2 milyar $) seviyesinde gerçekleşti. Finansman tarafında ise; 5,6 milyar $’lık sermaye girişi ve net hata noksan kaleminde gerçekleşen 208 milyon $ giriş ile birlikte rezervler 7,66 milyar $ arttı. Doğrudan yatırımlardan nette 337 milyon $ çıkış olurken, portföy yatırımlarına bankalar ve diğer sektörün tahvil ihraçlarının etkisiyle 1,0 milyar $, diğer yatırımlara ise 4,9 milyar $ giriş gerçekleşti.
● Perakende satış hacim endeksi eylül ayında da iç talepte ivme kaybına işaret etti. Perakende satış hacmi ağustostaki aylık %4,7 düşüşün ardından eylülde de aylık %0,7 azaldı; gıda, içecek ve tütün satışları yatay kalırken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,2 azaldı. Sanayi sektörü ciro endeksi aylık %0,4, inşaat %3,2, ticaret %1,0 ve hizmet %3,6 arttı. Bu artışlar reel olarak aylık bazda daralmaya işaret ediyor.
● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 24,2 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %35,68 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST’de dün satış baskının güçlendiğini gördük. BIST-100 endeksi sadece 10 hissenin günü artıda kapattığı seansın ardından %2,6 kayıp yaşadı. Sektörler bazında havacılık (THY) ve bilişim hisseleri bir miktar olumlu ayrışırken, bankalar ve BIST-30’daki önemli sanayi şirket hisselerindeki satışlar dikkat çekti. Dünkü satışların ardından BIST-100’ün YBG dolar bazlı kaybı da %10’a ulaştı. Böylece BIST 2023 performansında yurt dışından olumsuz ayrışmasını sürdürdü. BIST’de temkinli eğilimin bugün de sürmesini bekliyoruz.
● Teknik Yorum:
BIST100 dün gün başında çok sınırlı hareketle test ettiği 7786 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 7568 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te Cuma günü ortalama bölgesi altına yeniden sarkma sonrasında satış baskısı devam ediyor. Kısa periyot için yakın destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7750-7728 bandı altına geri dönüş zayıflama eğiliminin devamına işaret. Endekste 7350-7100 bandı nispeten güçlü destek bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bölgede tepki-tutunma çabası beklemekle birlikte altına yaşanacak sarkma yeni bir zayıflama getirebileceği gibi bu defa 6950-6750 desteğini de gündeme taşıması beklenebilir. Endekste 7950-8250 bandını yakın direnç bölgesi olarak değerlendiriyoruz.
Ekonomik Araştırmalar
- Almanya Başbakanı Scholz, Arap ve İslam dünyasının ateşkes çağrılarını doğru bulmadığını belirterek, İsrail’in Hamas’ın güçlenmesini önlemesi gerektiğini açıklarken; kalıcı barışın ancak tehdit oluşturmayan bir Filistin devleti ile sağlanabileceğini vurguladı.
- Bloomberg’ın Euro Bölgesi’ne ilişkin yaptığı anket sonuçlarına göre ilk faiz indirimi beklentisi Eylül 2024 ‘ten haziran 2024’e çekilirken; %2 enflasyon hedefinin 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşeceği öngörüldü.
- ABD’de son dakika anlaşması ile federal ödemelerin devam etmesinin önünü açan yasa tasarısının süresi 18 Kasım Cumartesi itibarıyla sona ermesi nedeniyle ABD hükümeti bir kez daha kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasının ardından gözler bu hafta alınacak kararlara çevrildi.
- Türkiye Eylül Perakende Satış Hacmi yıllık bazda %17,2’den %13,8’e gerileyerek yavaşladı. İlgili ayda gıda, içecek ve tütün satışları %13,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %18,6 artarken; otomotiv yakıtı satışları ise %1,5 azaldı. Perakende ciro aylık %4,2 artarken; yıllık %85,7 arttı.
- Türkiye Eylül Cari İşlemler Dengesi dış ticaret açığındaki daralmanın desteğiyle 2021’den beri ikinci kez fazla vererek, 1,876 milyar USD ile beklentilerin üzerinde açıklandı. (Beklenti: 1,40 milyar USD; önceki: -36 milyon USD). TCMB tarafından yayımlanan Eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre beklentilerin üzerinde cari fazla kaydedilirken; altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7,12 milyon USD fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3,66 milyon USD olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6,3 milyon USD olurken; alt kalemlere bakıldığında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,03 milyon USD oldu. Net hata noksan kalemine Eylül ayında 208 milyon USD giriş olurken; Merkez Bankası rezervleri de 7,66 milyar USD artış gösterdi. Eylül’de doğrudan yabancı yatırımları 337 milyon USD; portföy girişi ise 1,02 milyar USD oldu. Küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama nedeniyle ihracatların artış hızının yavaşlamış olması, para politikası ve makro ihtiyati politikalardaki sıkılaşmaya rağmen tüketim malı ithalatının hız kesmemesi nedeniyle cari açıktaki yukarı yönlü risklerin canlı kalmaya devam ettiği gözlemleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise yıllık cari dengede son iki ayda 7,3 milyar USD toparlanma sağlandığına dikkat çekerek öngörülen doğrultuda ilerlendiğini belirtti.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihracında ROT satışlar dahil 24,2 milyar TL borçlanırken; 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracında bileşik faiz %35,68; 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracında ise dönemsel faiz %9,43 olarak gerçekleşti.
- TCMB'ye ilişkin 2024 tahminlerini paylaşan Goldman Sachs, bu yıl faiz artırımlarının devam edeceğini ve politika faizinin %40'a yükseltileceğini öngörürken; 2024'ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağını ve sene sonunda faizin %40'tan %25'e gerileyeceğini tahmin etti. Goldman ayrıca 2024 sonu için enflasyon beklentisini de %35 olarak açıkladı.
Piyasalar
- Dünyadan negatif ayrışıyoruz Enflasyon verisi öncesi ABD tahvil ve hisseleri yatay bir seyir izliyor. Piyasa beklentisi aydan aya enflasyonun manşet için %0,1, çekirdek için %0,3 olması. Perakende hisseleri enflasyon verisi öncesi en çok düşenler arasında yer alıyor. Borsa İstanbul ödemeler dengesinde gelen pozitif haberlere rağmen dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor. Yükselişe katılamayan Borsa İstanbul dolar bazında 200 günlük ortalamasına doğru geriliyor. Enflasyon muhasebesine geçişe katılamayacak banka ve sigorta hisseleri en çok düşenler arasında yer alıyor. Fiyat artışları nedeniyle cezalar gelebileceği endişesi ile perakende ve 2024 yılı tahminleri sert gerileyen otomotiv hisseleri endekse göre daha sert gerileyenler arasındaydı. Normal şartlarda Borsa İstanbul’da sert gerileme sonrası tepki alışı bekleriz. Ancak bankalarda neredeyse kesintisiz devam eden satış bizi korkutmaya başladı. Yükselişe oynamak için piyasanın yönünü yukarı çevirdiğini görmek istiyoruz.
Şirket Haberleri
● Arçelik,
Endeks Üzerinde Getiri, HF: 233.0TL), nominal tutarı 100 milyon dolar, itfa tarihi 25 Eylül 2028 olan 5 yıl vadeli, sabit faizli ve 6 ayda bir kupon ödemeli ve kupon oranı %8,50 olarak belirlenen tahvil ihraç edeceğini açıkladı. Daha önce yapılan 400 milyon tahvil ihracı ile beraber toplam tutar 500 milyon dolara ulaşacak. İhracın SPK'dan izin alınmasını takiben 17 Kasım 2023 tarihinde tamamlanması hedeflenmekte. Ek olarak şirket, yurt içinde 30,0 milyar TL tutarına kadar tahvil ya da finansman bonosu ihraç edilmesine ilişkin SPK onayını da aldı.
● Pegasus,
Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 1.350 TL) Aylık Eğilimler: Toplam yolcu sayısı yıllık %13 arttı. Ekim ayında toplam yolcu sayısı yıllık %13 artarak 2019 yılının aynı döneminin %110’u olan 3,0mn seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi yolcu sayısı yıllık %8 artarak 2019 yılının aynı döneminin %78’i olan 1,1mn yolcu seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası yolcu sayısı yıllık %15 artarak 2019 yılının %142’si olan 1,9mn yolcu seviyesinde gerçekleşti. Toplam yolcu bir önceki ay 2019 yılının aynı döneminin %109’u seviyesindeydi. Toplam yolcu eğiliminde aylık hafif bir iyileşme izlemekteyiz. Ekim 2023’de, toplam AKK yıllık %15 artarak, 2019 yılının %137’si olan 5,5mlyr seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ayda toplam AKK 2019 yılının %134’ü seviyesindeydi. Toplam AKK eğilimi aylık iyileşti. Ekim ayında toplam doluluk oranı yıllık 121 baz puan artarak %87 oldu. Hem yurt içi hem uluslararası faaliyetler olumlu katkıda bulundu. Ekim 2023’de toplam doluluk oranı Ekim 2019’a göre -218 baz puan düştü. Eylül 2023’de toplam doluluk oranı Eylül 2019’a göre -204 baz puan düşmüştü. Özetle, doluluk oranları eğiliminde aylık yatay bir seyir izlemekteyiz.
● Kocaer,
Çelik Servis Merkezi’nin kapasitesini %50 artırarak 180bin ton/yıl’a çıkaracak. Yeni kapasitenin 3 ay içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu yatırım, şirketin katma değerli ürün payını artırma stratejisiyle uyumludur.
● Bankacılık Sektörü,
Fitch Ratings, dün yayınladığı yeni bir raporda seçim sonrası dönemde para politikası normalleşmesi ve önemli politika değişiklikleriyle Türk bankaları üzerindeki yeniden finansman baskılarının azaldığını belirtti. Derecelendirme kuruluşu, dış finansmanın ve yüksek ve artan kısa vadeli dış borç dinamikleri nedeniyle bu tür risklerin halâ önemli olduğunu ekledi.
● Çimento Sektörü,
Bugün ekonomim.com'da yer alan habere göre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk çimento üreticilerinin en azından 31 Mart 2024 tarihine kadar fiyat artışlarını durdurmayı ve mümkün olan en kısa sürede fiyatlarını düşürmeyi kabul ettiklerini açıkladı. Rekabet Kurumu'nun 20 Ekim 2023 tarihinde 17 çimento ve hazır beton üreticisi hakkında soruşturma başlattığını da hatırlatalım. Son haberler, çimento üreticilerinin ortalama satış fiyatları üzerinde bir baskı oluşacağına işaret ediyor.