GÜNLÜK BÜLTEN - 16.03.2023
Piyasalarda bugün ECB faiz kararı takip edilecek
● ECB’nin kısa vadeli faiz oranlarını 50bps artırması bekleniyor
● Yurt içinde bütçe dengesi şubatta 170,6 milyar TL açık verdi
● Özel sektörün yurt dışı kredi borcu, konut fiyat endeksi açıklanacak ABD hisse senedi piyasalarında, sabah seansında Credit Suisse’e (CS) ilişkin riskler tekrar satış baskısı yarattı. Şirketin CDS risk primi 2008 finansal krizi sonrası en yüksek seviyeye gelirken, likidite sıkıntısı yaşadığına yönelik endişeler hakimdi. Şirket Zürih Borsası’nda %24 değer kaybederken akşam seansında İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) devreye gireceğine ilişkin söylemlere rağmen CS‘nin Amerikan depo sertifikaları New York Borsası kapanışında %16,2 geriledi. CS’nin piyasa güvenini tesis etmek için SNB'den 50mlr CHF (~54mlr $) borç almayı ve borçlarını (3 mlr CHF) geri satın almayı teklif ettiği konuşuluyor. Haber sonrası vadeli endekslerde ve Asya borsalarında toparlanma görülüyor. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla -%0,7 ve %0,1 değişimlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri de CS haberlerinden etkilenirken günlük %1,9 ila %4,6 arasında geriledi. ABD tahvil piyasasında risk iştahındaki bozulma ile tekrar alışlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %3,89’a, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,45’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -56bps’den -43bps’e geldi. Dolar endeksi güvenli liman arayışıyla %1 arttı: 104,6. Brent petrol aktif vadeli kontratı Amerikan EIA’nın verilerine göre ham petrol stoklarında görülen 1,55mn varil artışın ve risk iştahındaki bozulmanın ardından %4,9 geriledi ve 20 Aralık 2021’den beri en düşük seviyede kapandı: 73,7$/bbl. Altının ons fiyatı ise günü %0,8 artışla 1.919$/ons’tan tamamladı.
● ABD’de ÜFE şubatta beklentilerin altında gerçekleşti; aylık %0,1 düşüş (beklenti %0,3 artış), yıllık artış %5,7’den %4,6’ya geriledi. Ocak verisi de aşağı yönlü revize edildi. Mal fiyatları %0,2 azaldı; gıda fiyatları ocak ayında %1,2 düştükten sonra şubatta da %2,2 geriledi. Enerji endeksi %0,2 düştü. Gıda ve enerji hariç ÜFE ise aylık bazda yatay kalırken, yıllık artış %4,4’e geriledi. Perakende satışlar şubatta aylık %0,4 düştü; bunda araç ve benzin istasyonları etkili oldu. Araç ve benzin istasyonları hariç satışlar yatay kaldı. Konut kredisi başvuruları son iki haftadır artıyor; 10 Mart ile biten haftada haftalık bazda %6,5 arttı. Bunda, 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranının 8 baz puan azalışla %6,71’e gerilemesi de etkili oldu.
● Yurt dışında bugünün en önemli verisi ECB faiz kararı. ECB şubat toplantısında kısa vadeli faiz oranlarını 50 baz puan artırmış, Varlık Alım Programı portföyünü mart başından haziran sonuna kadar ayda ortalama 15 mlr € azaltacağını belirtmişti. ECB’nin mart toplantısında da kısa vadeli faiz oranlarının 50 baz puan artırması bekleniyor. ECB bu toplantıda makro projeksiyonlarını da açıklayacak. Bugün ayrıca ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve konut verileri takip edilecek.
● Yurt içinde merkezi yönetim bütçe dengesi, şubat ayında 170,6 milyar TL açık verdi; 2022 aynı döneminde bütçe dengesi 69,7 milyar TL fazla vermiş idi. Bütçede yıllık bazdaki bu açılmada kurumlar vergisi tahsilatına ilişkin mevzuat değişikliği kaynaklı sert düşüş (78 mlr TL) ile geçen sene gerçekleşen TCMB kar transferinin (49,3 mlr TL) henüz gerçekleşmemesi başrol oynadı. Ayrıca, deprem bölgesine yapılan harcamalar, deprem bölgesinden tahsil edilen vergide düşüş, yükselen faiz harcamaları ve artan cari transferler de dengedeki bozulmaya katkı verdi.
● Konut satışları şubat ayında yıllık %18 azalarak 80 bin seviyesine geriledi. İpotekli konut satışları yıllık %12,7, diğer konut satışları ise %19,3 azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da %27,0 azalarak 3,350 oldu. Yurt içinde bugün ise ocak ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve konut fiyat endeksi verileri açıklanacak. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu (uzun+kısa) aralıkta aylık 0,2 milyar $ artışla 160,1 milyar $ olarak gerçekleşmiş idi. Konut fiyat endeksi ise aralık ayında yıllık bazda %167,8, reel olarak ise %58,7 artmıştı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Geçtiğimiz hafta 5.500 seviyesini geçemeyen BIST-100 endeksinde gerileme dün dördüncü gününe girdi. Endeksin gerilemesinde en büyük etki telekom, havacılık, demir/çelik ve holding hisselerinden gelirken, banka hisseleri düşüşe direnç gösterdi. Yurt dışı tarafta ise ABD banka hisselerinin gördüğü satış baskısının ardından benzer bir fiyatlama Avrupa tarafında da görüldü. Avrupa borsa endekslerinde dün sert satışlar görüldü. Piyasada son dönemde yurt dışının etkisinin bir miktar arttığını düşünüyoruz. Bugün BIST’de dünkü seviyelerden bir miktar toparlanma çabası görebileceğimizi değerlendiriyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başından itibaren satış baskısı altındaydı. Destek bölgesi olarak belirttiğimiz 5065 seviyesi gün içerisinde test edilirken, bu bölgeden sınırlı tepki çabasıyla 5122 seviyesinde kapanış gerçekleşti. BIST’te 21 günlük ortalama altındaki seyir geçerli durumda. Diğer taraftan 5137 seviyesinde bulunan 50 günlük ortalama bölgesi de aşağı yönde zorlanıyor. Dolayısıyla endekste zayıf seyrin geçerli olduğunu belirtmeye devam ediyoruz. 5065-4980 bandını nispeten güçlü destek ve tepki bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5350 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz.