Günlük Bülten 17 Ocak 2024
Dolar endeksinde aralık başından beri en sert günlük yükseliş
● Yurt içinde bugün konut fiyat endeksi yayınlanacak
● Ayrıca özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu açıklanacak
● Almanya’da TÜFE aralıkta nihai veriye göre yıllık %3,7 arttı ABD hisse senedi piyasaları, NY Fed Empire State İmalat Sanayi Endeksinin ocakta Mayıs 2020’den beri en düşük seviye olan -43,7 gelmesiyle güne satıcılı başladı. Daha sonra Fed’in PPK üyelerinden Waller’ın politika faizinde indirim konusunun aceleye gelmemesi gerektiğine yönelik söylemlerinin de etkisiyle S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,4 ve %0,2 düşüşlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Almanya’da ZEW beklenti endeksindeki toparlanmaya rağmen enflasyondaki düşüşün hız kaybedebileceği ve ECB PPK üyelerinin önceki gün gerçekleşen konuşmalardaki şahin tonlamalarının etkisiyle günü genel olarak -%0,8 ilâ %0,2 değişimlerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında Waller’ın konuşması sonrası Cuma günü %78,5 olan mart ayı politika faizi indirim ihtimalinin %68,8’e gerilemesi tahvillerde satışlara sebep oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,22’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %4,06’ya yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -21bps’ten -16bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -141bps’ten -130bps’e geldi. Dolar endeksi faiz indirim ihtimallerindeki zayıflamayla güçlenerek %0,9 artışla 103,4 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı Fed’in sıkı duruşunu sürdürme yönündeki söylemler nedeniyle geriledi; bu sabah 77,7$/bbl’den seviyelerinde. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirisindeki artışların etkisiyle günü aralık başından beri en sert günlük düşüş olan %1,4 kayıpla 2028$/ons’tan kapattı.
● Almanya’da tüketici enflasyonu yıllık artış oranı aralıkta nihai veriye göre %3,2’den %3,7’ye yükseldi. Aylık bazda ise enflasyon %0,1 arttı. Gıda fiyatları sınırlı (%0,1) artarken, enerji fiyatları %1,9 oranında düştü. 2023 tamamında ise ortalama TÜFE yıllık artışı %5,9 oldu. Enerji fiyatları, 2022'deki ortalama %29,7'lik yüksek artışın ardından 2023'te %5,3 arttı. Gıda fiyatları 2022 yılındaki yıllık ortalama %13,4 artışın ardından 2023 yılında da ortalama %12,4 artış kaydetti. Mal fiyatlarında yıllık ortalama artış 2023 yılında %7,3 olurken, hizmet fiyatlarında ise %4,4 artış görüldü.
● Almanya’da ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi, ocakta sınırlı artış kaydetti; aylık 2,4 puan artışla 15,2 olarak gerçekleşti. Buna karşın, Almanya'daki mevcut ekonomik duruma ilişkin değerlendirme endeksi 0,2 puan azalarak -77,3 oldu. Raporda, Almanya için ekonomik beklentilerin yeniden iyileştiği, katılımcıların yarısından fazlasının ECB'nin yılın ilk yarısında faiz indirimine gideceğini düşündükleri belirtildi. Almanya ve Euro Bölgesi'nde aralık ayında enflasyonda yaşanan yükselişin ise, katılımcıların para politikası beklentileri üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığı belirtildi.
● ECB’nin kasım ayına ilişkin Tüketici Beklenti Anketi’nde enflasyon beklentileri geriledi. Gelecek 12 ay için ortalama enflasyon beklentileri %4,0'ten %3,2'ye, üç yıl sonrasına ilişkin medyan enflasyon beklentisi de %2,5'ten %2,2'ye geriledi. Önümüzdeki 12 ay için ekonomik büyüme beklentileri ise -%1,3’ten -%1,2’ye revize edildi. Tüketiciler konut fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde %2,1 oranında artmasını beklerken, bu oran ekimde %2,0 idi. Konut kredisi faiz oranlarına ilişkin 12 ay sonrası beklentiler %5,4'ten %5,3’e geriledi. Çin’de ekonomi yılın son çeyreğinde yıllık %5,2 büyüdü. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde aralık ayı nihai enflasyonu, ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi, NAHB konut piyasası endeksi verileri açıklanacak.
● Yurt içinde bugün kasım ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ile konut fiyat endeksi verileri yayınlanacak. Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ekimde 0,4 milyar $ artarak 157,8 milyar $’a yükselmiş; bankaların borcu aylık 0,8 milyar $ artarken, reel sektörün 0,3 milyar $ azalmıştı. Konut fiyatları ise ekim ayında bir önceki aya göre %3,8 artmış, yıllık artış %86,5’e gerilemişti.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 dünkü hafif gerilemeye rağmen üst üste ikinci kez kritik 8.000 seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Günün en çok kaybettiren hisseleri hafta başına kadar mini bir ralli yaşayan banka hisselerinden gelirken, telekom sektör hisseleri ise olumlu ayrıştı. Dün yurt dışı borsalarda da genelde sıkışık bir seyir gözlendi. Yurt dışı taraftaki sıkışıklık bir süredir FED’in öne çıkardığı genişlemeci parasal duruşun beklenenden yavaş olabileceği yönündeki yorumlarla paralellik taşıyor. Borsada genel olarak hafta başından bu yana taze para girişinin zayıfladığını gözlemliyoruz. BIST’de hisse değişimleri ile sıkışık seyrin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz.
● Teknik Yorum:
BIST100 dün gün içerisindeki geri çekilmeyle test ettiği 8000 seviyesinden sınırlı tepki yaşadı. Kapanış 8032 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8107 seviyesine yönelik hareket geçerli durumda. Bu bölgenin aşılmasıyla endekste yeni bir hareket gelişebileceğini, bu seviye üzerinde 8513 direncine yönelik hareket görülebileceğini belirtebiliriz. BIST’te 7880-7750 bandını kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir. Bu aşamada olumlu teknik görünümün ve yukarı yönlü beklentinin geçerli olduğunu belirtebiliriz.
Şirket Haberleri
● Avrupakent,
Swissotel Resort Bodrum Beach'i (27 Blok 2 Katlı Betonarme Tatil ve Dinlenme Evi, 1 Blok 4 Katlı Betonarme Otel ve Arsadan oluşmaktadır) ekspertiz değerine göre %12 iskonto ile 580 milyon TL + KDV bedelle Çağdaş Bodrum İnşaat'tan satın almaya karar vermiştir. Satın alma değeri, şirketin 3Ç23'teki Yatırım Amaçlı Gayrimenkullerinin %3,95'ine karşılık gelmektedir. Bedel, ipoteklerin fekki sonrasında nakit olarak ödenecektir.