GÜNLÜK BÜLTEN - 19.04.2023
Yurt içinde bugün TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak
● Yurt içinde ayrıca tüketici güven endeksi açıklanacak
● Konut fiyat endeksi şubatta yıllık %141,5 arttı
● ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri azalış gösterdi ABD hisse senedi piyasaları, açıklanan bilançolar, Atlanta Fed Başkanı Bostic’in yaptığı değerlendirmede resesyon öngörmemesi ve bir faiz artırımı daha bekliyor olmasının yanında St.Louis Fed Başkanı Bullard’ın da politika faizinde %5,50-5,75 aralığını hedef olarak göstermesi sonrası alıcılı başladıkları güne karışık seyirde devam etti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve yatay sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ZEW endeksinin mart ayına göre gerilemesine rağmen alt kalemlerinde piyasalara ilişkin beklentilerde görülen toparlanma ve Çin’den gelen 1Ç23 büyümesinin de bunu teyit etmesiyle pozitif seyir gösterdi. Endeksler günü %0,3 ila %0,7 kazançlarla sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında karışık bir seyir gözlenirken Fed’in politika faizine göre atması beklenen adımlar kısa vadelere satış getirdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,20’ye yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,58’e geriledi. Dolar endeksinde Bölgesel Fed Başkanlarından gelen şahin açıklamalara rağmen satış baskısı hakimdi: -%0,4101,7. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Çin’deki büyüme, Amerikan Petrol Enstitüsü’nün haftalık petrol ve benzin stoklarında sırasıyla 2,7mn ve 1mn düşüş açıklaması ve Bölgesel Fed Başkanları’nın söylemlerinin etkisiyle günü yatay şekilde 84,8$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirilerindeki düşüşle %0,5 artarak 2.005$/ons’a yükseldi.
● ABD’de konut verileri düşüş gösterdi. Konut başlangıçları mevsimsellikten arındırılmış olarak martta aylık %0,8 daralırken, yıllıklandırılmış olarak 1,42 milyon adet gerçekleşti. Şubat verisi aşağı yönlü revize edildi. İnşası devam eden konut sayısı rekor yüksek seviyede. İnşaat izinleri ise aylık %8,8 ile piyasa beklentilerinin (-%6,5) üzerinde azaldı.
● Almanya’da yatırımcı güvenini gösteren ZEW beklenti endeksi nisanda sert düşüş gösterdi; endeks 13,0’dan 4,1’e geriledi. Önümüzdeki altı ayda ekonomik durumda önemli bir iyileşme beklenmediğine işaret ediyor. Buna karşın mevcut durum beklentisi ise -46,5’ten -32,5’e geldi. Uzmanlar, bankaların kredi verirken daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Hâlâ yüksek olan enflasyon oranları ve sıkı para politikasının ekonomi üzerinde baskı oluşturduğu belirtiliyor. Euro Bölgesi’nde ise ZEW beklenti endeksi 10,0’dan 6,4’e geriledi. Endonezya Merkez Bankası ise faizi beklentilere paralel olarak %5,75’te sabit bıraktı.
● Yurt dışında bugün İngiltere’de mart enflasyonu, Euro Bölgesi’nde nihai enflasyon verileri açıklanacak. İngiltere’de enflasyon şubatta yıllık bazda %10,1’den %10,4’e yükselmişti. Mart ayı için beklenti enflasyonun aylık bazda %0,5 artacağı, yıllık ise %9,8 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Euro Bölgesi’nde martta enflasyon öncü veriye göre yıllık olarak %6,9 arttı.
● Yurt içinde konut fiyat endeksi şubatta aylık bazda %8,4 yıllık olarak ise %141,5 ve reel olarak ise %56,3 artış gösterdi. Yurt içinde bugün ise TCMB nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınlayacak. TCMB mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 2023 yılsonu enflasyon beklentisi %37,72’ye, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %31,63’e yükselmişti. Bugün ayrıca nisan tüketici güven endeksi açıklanacak. Tüketici güven endeksi, martta mevsimsellikten arındırılmış olarak %2,9 azalarak 80,1’e gerilemişti.
● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 10,0 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %17,71 seviyesinde gerçekleşti. Hazine nisanda toplam 42 milyar TL ile programın üzerinde iç borçlanma gerçekleştirdi. Nisan’da toplam 16,3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 30 milyar TL’lik iç borçlanma programlanmış.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Pay piyasaları baskı altında kalmaya devam ederken, endekste 5.000 sınırının üstünde kalma çabaları görülüyor. Bu seviyenin kırılmasının baskıyı artırabileceğini düşünüyoruz. Buna rağmen bilanço dönemi öncesi güçlü bir çeyrek geçirmesini beklediğimiz otomotiv sektörü başta olmak üzere pozitif hisse hareketleri görebileceğimizi düşünüyoruz. Bilanço sezonunun bugün Arçelik ile başlayacağını da hatırlatırız.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki 5100 denemesi sonrasında aşağı eğilim sergiledi. Kapanış 5019 seviyesinde gerçekleşti. Endekste satış baskısı devam ediyor. Geri çekilme ise halen sınırlı kabul edilebilecek düzeyde ve 5000 desteği üzerindeki hareket korunuyor. BIST’te 5000 seviyesini kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Üzerindeki hareketin korunması saatlik periyot için olumlu teknik görünüme işaret etse de bandın altına yaşanacak sarkma yeni bir zayıflama sürecine işaret edebilecek ve 4950-4900 bandını gündeme getirebilecektir. Endekste 5130 ilk aşama direnç bölgesi olarak değerlendirilebilir.