Günlük Bülten 2 Ekim 2023

Resim

 

Küresel çapta imalat sanayi verileri takip edilecek

 

● Yurt içinde dışticaret dengesi ağustosta 8,66 milyar $ açık verdi

 

● ABD’de çekirdek PCE’de yıllık artış %3,9’a geriledi

 

● Euro Bölgesi’nde öncü veriye göre eylülde TÜFE yıllık artış oranı %4,3 oldu ABD hisse senedi piyasaları, piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen kişisel tüketim harcamaları (PCE) manşet yıllık enflasyonuna rağmen, Fed’in süper çekirdek olarak nitelediği gıda, enerji ve konut hariç PCE aylık enflasyonunun 2020 sonlarından beri en düşük seviyeye gelmesinin desteğiyle pozitif bir açılış yaptı. New York Fed Başkanı Williams’ın Fed’in faiz döngüsünde tepe noktalara yaklaştığını belirtmesi de piyasalar için diğer bir destek unsuru oldu. Ancak, hükümet kapanmasına yönelik haberlerin etkisiyle kazançların geri verildi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla -%0,3 ve %0,1 değişimlerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, öncü TÜFE verisinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi ve İngiltere’de aylık büyüme verisinin piyasa beklentilerini aşmasının etkisiyle günü genel olarak %0,01 ilâ %0,8 getirilerle tamamladı. ABD tahvil piyasası PCE verisi sonrası görülen alıcılı seyrin ardından hükümetin kapanma riskinin fiyatlanmasıyla kazancını bir miktar geri verdi. 2 yıllık tahvil getirisi %5,04’e gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,57’de yataydı. Dolar endeksi yatay seyretti: 106,2. Brent petrol aktif vadeli kontratı günü %0,1’lik hafif kayıpla 95,3$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı %0,9 daha gerileyerek günü mart başından beri en düşük seviye olan 1849$/ons’tan tamamladı.

 

● ABD’de kişisel gelirler ve kişisel harcamalar ağustosta aylık %0,4’şer arttı. PCE aylık bazda yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle %0,4 artarken, yıllık artış ise 0,1 puan artışla %3,5 oldu. Gıda ve enerji hariç çekirdek PCE’deki aylık artış %0,1 ile beklentilerin (%0,2) altında kalırken, yıllık artış ise %4,3’ten %3,9’a geriledi. Powell’ın son para politikası toplantısında yaptığı konuşmada açıkladığı ağustos ayı çekirdek PCE tahminiyle uyumlu gerçekleşti. ABD’de temmuz ayında 90,9 milyar $ olan dış ticaret açığı ağustosta 84,3 milyar $’a geriledi. Mich. Ünv. Tüketici Güven Endeksi eylül verisi 67,7’den 68,1’e revize edildi (önceki ay: 69,5). Çin’de Caixin imalat sanayi endeksi eylülde 51,0’dan 50,6’ya, hizmet endeksi ise 51,8’den 50,2’ye geriledi.

 

● Euro Bölgesi’nde TÜFE gerilemeye devam etti. Eylülde öncü veriye göre aylık enflasyon %0,3 olurken, yıllık enflasyon %5,2’den %4,3’e geriledi. Çekirdek TÜFE’deki yıllık artış ise %4,5 oldu (önceki ay: %5,3). Yurt dışında bugün Euro Bölgesi, ABD ve İngiltere’de eylül ayı nihai imalat sanayi PMI endeksi, ABD’de eylül ISM imalat sanayi endeksi verileri açıklanacak.

 

● Yurt içinde TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığı, Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan geçici verinin (8,90 milyar $) hafif altında 8,66 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. 12 aylık birikimli dış açık 120,9 milyar $’dan 118,3 milyar $’a geriledi. İhracat yıllık bazda %1,6 artışla 21,6 milyar $, ithalat ise %6,9 düşüşle 30,3 milyar $ olarak gerçekleşti. Enerji ithalatı bir önceki yılın baz etkisiyle yıllık %39 azalışla 5,3 milyar $ oldu. Altın ithalatı ağustosta 3,3 milyar $, yılın ilk sekiz ayında ise 22,6 milyar $ oldu. 2022 yılında aynı dönemde altın ithalatı 9,3 milyar $ idi.

 

● Brüt dış borç stoku 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 138 milyon $ azaldı; 475,8 milyar $. Özel bankaların dış borç stoku çeyreksel bazda 395 milyon $ artarken, kamu bankalarının 2,4 milyar $ ve özel reel sektörün ise 4,6 milyar $ azaldı. TCMB’nin ise 6,9 milyar $ arttı. AB tanımlı toplam borç stokunun milli gelire oranı ilk çeyrekte %31,1 iken, ikinci çeyrekte %34,0 oldu.

 

● S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü negatiften durağana yükseltti. Yurt içinde bugün eylül ayı İSO İmalat Sanayi PMI verisi açıklanacak. Hazine Ekim-Aralık iç borçlanma stratejisini açıkladı. Ekim ayında toplam 66,5 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 68 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanıyor.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● Sektör verisinin açıklandığı Cuma günü banka hisselerine gelen güçlü alımlar BIST-100 endeksinin günü %1,4 ve haftayı %3,7 artıda kapatmasına imkan sağladı. Haftalık bazda bankalar ile birlikte havacılık ve sigorta hisseleri de güçlü performans gösterdi. Yeni haftaya başlarken yurt dışı hisse senedi tarafında iyimserliğin bir miktar arttığı görülüyor. Yurt içinde ise üçüncü çeyrek beklentileri kısa vadede endeksi yönlendiren en güçlü faktörlerden biri olacak. Yeni haftaya başlarken hisse bazlı hareketlerle olumlu havanın korunmaya çalışacağını düşünüyoruz

 

. ● Teknik Yorum:

 

                     BIST100 haftanın son işlem gününde günün genelinde alım ağırlıklı seyrini korumayı başardı. Kapanış 8335 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te önemli direnç ve geçiş bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8337-8450 bandı tekrar test ediliyor. Kapanış bandın alt sınırında. Endekste olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST’te 8337-8450 bandı üzerini yeni yükselişi destekleyecek bölge ve yeni hareket bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerindeki kapanışa bağlı olarak endekste ara dirençler olsa da 9050-9700 bandına yönelik yeni bir hareket gelişmesinin mümkün olabileceğini söylemek mümkün. Endekste 8120-8000 bandı yakın destek, 7800 altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendirilebilir. Üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna işaret olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Medikal Park,

 

            Endeksin Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 210 TL) Macaristan’daki Duna Medical Center hastanesiyle bir anlaşma yapmak üzere olduğunu açıklamıştı. Bugün söz konusu anlaşmanın tamamlandığı açıklandı. Hastanenin 154 yatak kapasitesi bulunmaktadır.

 

● Hektas,

 

             Eski üretim faaliyetleri ve idari binalarının bulunduğu gayrimenkulü 1,25 milyar TL’ye OYAK’a satmak üzere anlaşma imzaladı (Olumlu). Hektaş bu satıştan 1,49 milyar TL tek seferlik gelir edeceğini tahmin ediyor. Hektaş, Bursa’da yapımı tamamlanan yeni tesisine taşınana kadar OYAK’a sattığı binaları kullanacağı için bu dönemde OYAK’a kira ödeyecek. Hektaş 1Y23te 184 milyon TL zarar kaydetmişken şirketin 2022 net karı 802 milyon TL seviyesindeydi.

 

● Doğalgaz tarifelerinde artışa gidildi,

 

              BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin, sanayilerin ve ticarethanelerin kullandığı doğalgaza %20 oranında zam yaparken, konutların kullandığı doğal gaz tarifeleri sabit kaldı. Güncel tarifeler 1 Ekim itibari ile geçerli olacak. Artış oranının büyük ölçüde beklentiler dâhilinde olduğunu düşünüyoruz. Türkiye elektrik piyasasında spot fiyatlar büyük ölçüde doğalgaz santrallerinin marjinal maliyetine göre oluştuğu için elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaza yapılan zam spot piyasada elektrik fiyatlarını artıracaktır. Enerji üretim şirketleri için hafif olumlu (Aydem Yenilenebilir, Galata Wind, Akfen Yenilenebilir, Bio Trend, Alarko Holding, Odaş). Üretimde doğalgaz payı yüksek olan sanayi şirketlerinin karlılıkları üzerinde hafif olumsuz etki yapacağını tahmin ediyoruz (Şişecam, Tüpraş, Petkim, Qua Granit, Ege Seramik, Uşak Seramik, Bien Yapı).

 

● Elektrik tarifelerinde artışa gidildi,

 

               EPDK elektrik tarifelerinde 1 Ekim itibari ile sanayi ve ticarethane tarifelerinde %20 oranında artış yaparken, konut tarifelerini sabit bıraktı. Elektrik fiyatlarındaki artışın elektrik perakende şirketlerinin operasyonlarını hafif olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz (Enerjisa ve elektrik perakende iştiraki üzerinden Alarko Holding).

 

● Elektrikte azami uzlaşma fiyatı kaldırıldı:

 

           Çeşitli kaynaklarda elektrikte daha önce 1 Ekim'e kadar uygulaması uzatılan azami uzlaştırma fiyatı mekanizmasının bu tarihten itibaren uygulanmayacağı haberleri yer aldı. Söz konusu uygulama 1 Nisan 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası enerji fiyatlarının çok yükselmesi sonrası yürürlüğe girmişti. 1 Ekim 2023 tarihine kadar 6 aylık süreler itibari ile uzatılmıştı. Tavan fiyat uygulamasının kaldırılması hem ileride piyasa fiyatlarındaki artıştan yararlanmalarını hem de gün içinde oluşan yüksek fiyatlardan yararlanabilmelerine olanak sağlayacağı için elektrik üretim şirketleri için genel olarak olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

           BDDK verisine göre bankaların Ağustos ayı net kârı önceki aya göre %32 artarak 75,2 milyar TL oldu ve böylece sektör yılın ilk sekiz ayında %39 artış sağlayarak 350,6 milyar TL net kâr sağladı ve özkaynak kârlılık oranı %32,8 oldu (2022’de %41,4). Aylık net kâr artışı en belirgin şekilde Ağustos’ta aylık %79 artışla 14,2 milyar TL net kâr açıklayan kamu bankalarında gerçekleşti. Ağustos ayında yerli özel bankalar %36 artışla 19,5 milyar TL ve yabancı özel bankalar %3 artışla 14,7 milyar TL net kâr açıkladılar. Aylık bazda net kâr artışı önceki aya göre TL fonlama maliyetinin gerilemesi ve kredi faizlerinde üst sınırın artırılması sonucu ortaya çıktı. Ayrıca tahvil getirisi de özel bankalarda önceki aya göre arttı. Bunların dışında yerli özel bankalarda önceki aya göre düşen faaliyet ve karşılık giderleri net kâra destek verdi. Kamu bankaları ve yabancı özel bankalarda faaliyet ve karşılık giderleri önceki aya göre arttı. İlk sekiz aylık sonuçlar itibarıyla net kâr kamu bankalarında %12, yerli özel bankalarda %29, yabancı özel bankalarda %58, katılım bankalarında %65 ve kalkınma bankalarında %87 artmış oldu. Özkaynak kârlılık oranı kamu bankalarında %18 (2022’de %26,4), yerli özel bankalarda %35,5 (2022’de %52,6), yabancı özel bankalarda %44,6 (2022’de %45,8), katılım bankalarında %46,7 (2022’de %48,5) ve kalkınma bankalarında %33,6 (2022’de %28) oldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X