Günlük Bülten 2 Kasım 2023
TCMB yılın son Enflasyon Raporu’nu yayınlayacak
● ISO İmalat Sanayi PMI endeksi ekimde 1,2 puan azalışla 48,4’e geriledi
● ABD’de ADP özel sektör istihdamı ekimde aylık 113 bin arttı
● ISM imalat sanayi endeksi ise 46,7’ye geriledi ABD hisse senedi piyasaları, ADP istihdam verisinin beklentilerin, JOLTS açık iş pozisyonlarının ise önceki ayın altında kalması ile ISM imalat sanayi verisindeki düşüşün Fed’in faiz artırım döngüsünü sürdürme ihtimalini azaltmasıyla günü pozitif bir seyirle açtı. Sonrasında Fed’in PPK toplantısı ve akabinde Başkan Powell’ın yaptığı açıklamaların daha güvercin bir tonda gerçekleşmesiyle S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,1 ve %1,6 getirilerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Çin’in beklenti altında ve daralma bölgesinde kalan PMI verisiyle güne negatif başlangıç yapmasının ardından ABD verileri sonrası günü genel olarak %0,3 ilâ %1,1 getirilerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında, hazinenin 3 aylık geri ödeme planının piyasa beklentilerinin altında kalması ve Fed Başkanı’nın güvercin söylemleri alışlarda etkili oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,94’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise 15 Mart sonrası en yüksek günlük düşüşü göstererek %4,73’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -16bps’ten -21bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -53bps’ten -72bps’e geldi. Dolar endeksi ABD makro verileri ve Fed toplantısı sonrası kazanımlarının çoğunu geri verdi ve %0,2 artış gösterdi: 106,9. Brent petrol aktif vadeli kontratı, küresel büyüme endişeleriyle %3,2 düşüşle günü 84,6$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı günü %0,1’lik yataya yakın düşüşle 1983$/ons’tan kapattı.
● Fed politika faizini beklentilere paralel olarak %5,25-%5,50 aralığında sabit bıraktı. Karar metninde ekonomik aktivitenin 3Ç23’te güçlü büyüdüğü, istihdam artışının önceki döneme göre daha ılımlı bir seyir izlemesine rağmen kuvvetli duruşunu sürdürdüğü, işsizlik oranının ise düşük seviyelerde olduğu vurgusu devam etti. Enflasyonun ise hedeflenen seviyenin üzerinde olduğunun altı çizildi. Hanehalkları ve işletmeler için daha sıkı finansal koşulların ve kredi koşullarının ekonomik faaliyet, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğu, bu etkilerin boyutunun belirsizliğini koruduğu belirtildi. Para Politikası Kurul’u, gelecek dönemde gerçekleşecek verileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edeceğini belirtti.
● ABD’de ekonomik veriler beklentilerin altında kaldı. ISM imalat endeksi eylül ayındaki 49,0 seviyesinden ekimde 46,7’ye (beklenti: 49,0) geriledi; endeks Kasım 2022’den bu yana daralma bölgesinde bulunuyor. Alt endekslerden yeni siparişler 49,2‘den 45,5’e gerilerken, üst üste 14. ayda da daralma bölgesinde kaldı. Üretim endeksi ise 52,5’ten 50,4’e, istihdam endeksi 51,2‘den 46,8’e geriledi. Fiyat endeksi 1,3 puan artarak 45,1 seviyesinde gerçekleşti. S&P Global imalat sanayi PMI endeksinde nihai veri 50,0 ile yatay kaldı (eylül: 49,8). İnşaat harcamaları eylülde mevsimsellikten arındırılmış aylık %0,4 arttı.
● ABD’de ADP özel sektör istihdamı ekimde aylık 113 bin ile beklentilerin (150 bin) altında kaldı. JOLTS açık iş pozisyonları eylülde aylık bazda 56 bin arttı; 9,55 milyon seviyesinde gerçekleşti. Haftalık konut kredisi başvuruları ise 27 Ekim'de sona eren haftada %2,1 azaldı. Yurt dışında bugün İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.
● Yurt içinde imalat sanayiinde talep kaynaklı yavaşlama görüldü. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ekim ayında 1,2 puan azalışla 48,4’e inerek Aralık 2022’den bu yana en düşük değerini aldı. İmalat sanayiinde son 3 aydır gözlenen yavaşlamanın ekim ayında hızlanmasında, hem iç hem dış talepteki ivme kaybının belirginleşmesi ana belirleyici oldu. Talep koşullarındaki bozulma üretimi zayıflatırken, istihdama da olumsuz yansıdı.
● Yurt içinde bugün TCMB yılın son Enflasyon Raporu’nu yayımlayacak. Bugün ayrıca ağustos ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz açık pozisyonu verisi açıklanacak.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Dünkü dalgalı seyrin ardından piyasanın bugün biraz daha dengeli kalacağını tahmin ediyoruz. Piyasa bir süredir artan jeopolitik risk algısı nedeniyle satış baskısı altında kalıyor. Geri çekilmenin ardından hisselerde oluşan getiri potansiyelinin cazibesinin arttığını düşünüyoruz. Ancak jeopolitik gelişmeler endeksi hedefine gitme konusunda bir süre daha geciktirebilir.
● Teknik Yorum:
BIST100 dün gün içerisinde 7297 seviyesine sarkmanın ardından tepki yaşadı. Kapanış 7529 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te 100 günlük ortalama bölgesi olan 7290 seviyesinin hemen üzeri gün içerisinde test edilirken bu bölgeden tepki yaşandı. Endekste gün içi sarkmaya rağmen 7500-7350 destek bölgesi üzerindeki tutunma geçerli durumda. 7500 seviyesi üzerindeki kapanış olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu bölgeyi yakın destek olarak değerlendirmekle birlikte, dün de dönüş sağlanan 7350-7100 bandının haftalık grafikler açısından önemli destek bölgesi olduğunu yineliyoruz. Dolayısıyla bu bantta/üzerinde tepki – tutunma çabasına yönelik hareketlerin devamı beklenebilir. Bununla birlikte bu bölge altına yaşanacak sarkmanın bu defa 6950-6750 desteğini gündeme taşıması beklenebilir. Endekste kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için ise 7900-8000 seviyesi üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz.
Şirket Haberleri
● Anadolu Efes,
Endeks Üzerinde Getiri, HF: 151 TL) - Net kar güçlü operasyonel sonuçlar ve operasyonel olmayan kalemler ile beklentileri aştı: Anadolu Efes 3Ç23 konsolide finansallarında piyasa beklentisinin %24 üzerinde 4,7 milyar TL net kar açıkladı. Net kardaki pozitif sapma bira grubu operasyonel sonuçlarının beklentilerden daha güçlü olması, efektif vergi oranının ve finansal giderlerin daha düşük gerçekleşmesi ve önceki gün sonuçlarını açıklayan iştiraki Coca-Cola İçecek’in güçlü operasyonel katkısından kaynaklandı. Konsolide satışlar 3Ç23’te yıllık bazda %67’lik artışla 49,8 milyar TL’ye ulaşırken beklentilere paralel gerçekleşti. Konsolide hacimlerdeki %4,3 artış, fiyat artışları ve uluslararası operasyonların kur çevrim farkları büyümenin arkasında yatan temel faktörler olarak öne çıktı. Konsolide FAVÖK yıllık bazda %83 artış göstererek 12,2 milyar TL’ye yükselirken, hem gazlı içecek segmentinin hem de bira grubunun piyasa beklentilerini aşan katkıları sayesinde piyasa beklentilerin %8 üzerinde gerçekleşti. Piyasanın Anadolu Efes ve Coca-Cola İçecek tahminlerinden hareketle hesapladığımız bira grubu FAVÖK ve net karının piyasa beklentilerinden sırasıyla %4 ve %12 daha yüksek gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Güçlü sonuçlarının ardından şirket 2023 hacim, satış ve FAVÖK marjı beklentilerini bu yıl ikinci kez yukarı yönlü revize etti. Yorum: Bira grubu operasyonel sonuçları beklentilerin üzerinde olması ve şirketin öngörülerinde yukarı yönlü revizyon nedeniyle piyasanın sonuçlara olumlu tepki vermesini bekliyoruz. Endeks Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz. Yönetimin bugün gerçekleştireceği telekonferansın ardından tahminlerimizde yukarı yönlü küçük revizyonlar söz konusu olabilir ancak mevcut durumda 151TL olan hedef değerimizi koruyoruz. Hedef değerimize %47 getiri potansiyeli sunan hisse için Endeks Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz. Hisse 2024 tahminlerimize göre hisse 4,5x F/K ile uluslararası benzerlerine göre son 3 yıl ortalamalarının hafif üzerinde %60 iskonto ile işlem görüyor.
● Migros,
Endeks Üzerinde Getiri, HF: 495 TL) - Operayonel karlılığın beklentileri aşması ve operasyonel olmayan kalemler sayesinde beklentilerin üzerinde sonuçlar: Migros 3Ç23 finansallarında 2,17 milyar TL net kar açıkladı. Yıllık bazda %170 artış gösteren net kar, güçlü operasyonel karlılık, 481 milyon TL ertelenmiş vergi geliri ve Rekabet Kurumu cezasının yeniden yapılandırılmasından kaynaklı 194 milyon TL’lik gelir nedeniyle beklentilerin %66 üzerinde gerçekleşti. Yıllık bazda %91 büyüyen satışlar ve %49 büyüyen FAVÖK sırasıyla piyasa beklentisinin %1 ve %7 üzerinde gerçekleşti. Yorum: Sonuçların ardından şirket 2023 satış büyüme öngörüsünü %90’dan %95’e yükseltirken, FAVÖK marjı öngörüsünü %6,5-7 bandına sabit tuttu. Güçlü sonuçlar nedeniyle piyasanın sonuçlara hafif olumlu tepki verebileceğini düşünüyoruz. Migros, rekabetçi fiyat uygulaması, online operasyonların daha güçlü büyümesi ve hızlı mağaza açılışları sayesinde yıllık bazda %91 gibi oldukça güçlü bir artışla 41,7 milyar TL satış rakamına ulaştı. Alan büyümesi %9,1 olurken, benzer mağaza büyümesi bizim hesaplarımıza göre yaklaşık %73 olarak gerçekleşti. Benzer mağaza büyümesi 3. çeyrek ortalama enflasyonun (manşet enflasyon %56, gıda enflasyonu 70%) üzerinde yer aldı. Online satışlar 3Ç23’de yıllık bazda %128 artış gösterdi. Toplam satışlar içindeki payı (tütün ve alkol hariç) %16,4 olarak gerçekleşti (2022: %15,6). Artan online market penetrasyonu ve yemek teslim işinin hızla genişlemesi online operasyonların büyümesini destekledi. FAVÖK yıllık bazda %49 büyüme ile 3Ç23'de 3 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı hem brüt marjlardaki hem de opex marjındaki daralma nedeni ile 205 baz puan daralarak %7,3’e geriledi. Ancak piyasa beklentisinin 40 baz puan üzerinde gerçekleşti. Değerlememiz açısından daha önemli olan UFRS 16&15 etkisi hariç FAVÖK marjı daha sınırlı yıllık bazda 150 baz puan daralma göstererek %4’e geriledi. Güçlü operasyonel nakit akışı gösteren şirketin, net nakit pozisyonu iyileşmeye devam ederek 12,1 milyar TL’ye yükseldi (TFRS 16 hariç) (2Ç23: 9.5 milyar TL). Bugünkü telekonferansın ardından tahminlerimizde ve değerlememizde hafif revizyona gidebiliriz ancak şuan için 495TL olan hedef değerimizi koruyoruz. Hedef değerimize %42 getiri potansiyeli sunan hisse için Endeks Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz.
● Türk Hava Yolları,
Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 370 TL) 3Ç23'te piyasa beklentisi olan 1.603 milyon USD’nin ve bizim beklentimiz olan 1.664 milyon USD’nin üzerinde 1.920 milyon USD (y/y: +%27) net kâr açıkladı. Beklentimizden 160 milyon USD daha yüksek vergi giderlerine rağmen beklentimizden 350 milyon dolar daha yüksek gelen operasyonel olmayan gelirler beklentimizin üzerinde net kara yol açtı. Şirketin 2023 beklentileri: 1Ç20’de pandemi sebebiyle öngörü paylaşmayı durduran THY, 3Ç23 sonuçlarıyla yeni bir resmi öngörü paylaşmadı. Şirket tahminlerini genellikle analist konferansında paylaşıyor. Yorum ve Değerlendirme: 3Ç23’de THY, operasyonel olmayan kalemlerin etkisiyle beklentilerin üzerinde net kar açıkladı. THY, önemli bir seviyede nakit yaratımı gerçekleştirdi. THY için hedef fiyatımızı 370.0 TL seviyesinde ve tavsiyemizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz. Yönetim genellikle analist konferanslarında resmi olmayan tahminler paylaşıyor. Konferanstan sonra rakamlarımızı güncelleyebiliriz. 3Ç23 sonuçlarına piyasa tepkisinin “Olumlu” olabileceğini düşünüyoruz. 3Ç23 Sonuçlarına İlişkin Detaylar: 3Ç23’de THY’nin net satışları beklentimizin %2 üzerinde yıllık %4 arttı. Yurt içi yolcu gelirleri yıllık 44 milyon USD artarken, uluslararası yolcu gelirleri yıllık 410 milyon USD arttı. Kargo gelirleri 3Ç23’de yıllık 259 milyon USD tutarında azaldı. 3Ç23’de net satışlardaki yıllık büyümeye en yüksek nominal katkı yapan kalem uluslararası yolcu gelirleri oldu. Birim yolcu gelirleri yıllık %1 arttı. Toplam yolcu sayısı yıllık %10 artarak 25 milyon seviyesinde gerçekleşti. 3Ç23’de kargo satış hacmi yıllık yatay seyrederken, kargo fiyatı yıllık %29 daraldı. 3Ç23’de birim giderler yıllık %5 daraldı. Birim yakıt giderleri yıllık %26 daraldı. Yakıt giderleri hariç birim giderler yıllık %12 arttı. Birim personel giderleri yıllık %26 arttı. 3Ç23’de FAVÖK beklentimizin %2 üzerinde, yıllık %7 arttı. 3Ç23’de FAVÖK marjı, beklentimize paralel, %32,4 seviyesinde gerçekleşti. 3Ç23’de THY’nin net borcu çeyreklik %12 daralarak 6,7 milyar USD oldu. 3Ç23’de filoya net 10 uçak girdi. 3Ç23’de net işletme sermayesi ihtiyacı ağırlıklı olarak ertelenmiş gelirlerin mevsimsel etkisiyle çeyreklik 694 milyon USD arttı. Net borç/FAVÖK oranı 3Ç23’de 1.4x seviyesine geriledi. (2Ç23: 1.6x). Bir çeyrek önce 2,747 milyon USD seviyesinde olan net nakit rezervi, 3Ç23’de 3,714 milyon USD seviyesine yükseldi. Net nakit rezervine göre THY 3Ç23’de 967 milyon USD tutarında nakit yarattığını hesaplamaktayız.
● THY,
Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 370 TL) network altyapısında yaşanan sorun nedeniyle bilet ve rezervasyon işlemlerinde sorun yaşadığını açıkladı. İstanbul çıkışlı 19.00-22.00 arası seferler iptal edildi. Şirketin operasyonlarında uzun vadeli bir etki beklemiyoruz.
● Bankacılık Sektörü,
TCMB, TL mevduatın sistem içerisindeki payının artırılması hedefine dönük olarak 6 aya kadar vadeli KKM için uygulanan zorunlu karşılık oranını %25’ten %30’a yükseltti. TCMB daha önce de Eylül ayında KKM’nin ZK oranını yükseltmişti. TCMB ayrıca yabancı para mevduatta da ZK oranını tüm vadelerde 1 puan yükseltti. Ayrıca TL cinsinden tesis etmek üzere döviz mevduata %4 ilave ZK yükümlülüğü geldi. Dün ayrıca finans medyasında yer alan haberlerde TCMB’den bankalara giden talimat ile KKM’deki mevduat için belirli koşullarda farklılaşmak üzere %8 komisyon uygulamasına geçileceği ve TL’ye geçiş hedefinin gerçekleştirilmemesi durumunda ek komisyon uygulanacağı yönünde haberler yer almıştı. Uygulamalarla likiditenin azalması, TL mevduat faizinin tasarruf sahibi için daha cazip seviyelerde oluşması amaçlanıyor.