Günlük Bülten 22 Eylül 2023

Resim

 

ABD ve Euro Bölgesi’nde PMI eylül ayı öncü verileri takip edilecek

 

● TCMB politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 500 bps artışla %30’a çekti

 

● Tüketici güven endeksi eylülde aylık 3,5 puan arttı; 71,5

 

● İngiltere Merkez Bankası politika faizini %5,25’te sabit bıraktı ABD hisse senedi piyasaları satıcılı seyretti. Bu gelişmede i) 10 yıllık tahvil getirilerinin 2007’den beri en yüksek seviyeye ulaşması ii) haftalık işsizlik maaşlarındaki düşüş ve iii) ikinci el konutların satış adedinin düşüş hızındaki yavaşlamayla birlikte satış fiyatlarının yıllık %3,9 artması rol oynadı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,6 ve %1,8 kayıplarla noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri ise, Fed’in politika faizini daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına ilişkin beklentilerin yanı sıra, politika faizini 25 bps artıran İsveç ve Norveç Merkez Bankaları ile sabit tutan İsviçre Merkez Bankasının büyüme görünümünde ivme kaybına işaret etmelerinin etkisiyle günü %0,6 ilâ %1,8 düşüşlerle tamamladı. ABD tahvil piyasası 5 yıl ve daha uzun vadeli kağıtlarda satıcılı seyrini dün de sürdürdü. 2 yıllık tahvil getirisi %5,14’e gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,49’a yükseldi. Dolar endeksi dün yatay seyretti: 105,4. Brent petrol aktif vadeli kontratı Fed’in daha uzun süre sıkı duruşunu sürdüreceğinin piyasalarda yarattığı baskıya paralel olarak günü %0,2 azalışla 93,3$/bbl’den sonlandırdı. Düşüşün sınırlı kalmasında Rusya’nın geçici süreliğine benzin ve dizel yakıt ihracatına yasak getirmesinin etkisi oldu. Altının ons fiyatı 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükselişin de etkisiyle %0,5 geriledi ve günü 1920$/ons’tan kapattı.

 

● TCMB, eylül ayında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 500 baz puan artışla %30’a yükseltti. Metinde yıl sonu enflasyonuna dair “tahmin bandının üst sınırına (%62) yakın seyir” iletişimi korundu. Ayrıca “Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır” ifadesiyle 2024 sonu tahmin hedefine yönelik taahhüt güçlendirildi. %33 düzeyindeki 2024 yıl sonu enflasyon tahmini dikkate alındığında, politika faizinin ilk etapta %35 düzeyine yükseltilebileceği anlaşılıyor. Enflasyon beklentilerinin ve enflasyon eğiliminin seyri politika faizinin tepe noktası açısından belirleyici olacak.

 

● Yurt içinde eylül ayı tüketici güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 3,5 puan artışla 71,5 seviyesinde gerçekleşti. Endeks alt kalemlerinden genel ekonomik duruma ilişkin beklenti endeksi; son iki aydaki belirgin düşüşün ardından eylülde sınırlı geriledi. Son üç aydır gerileyen hanenin maddi durum beklentisi ise artış kaydetti Yurt içinde bugün ağustos ayı yabancı turist girişleri verisi açıklanacak.

 

● İngiltere Merkez Bankası politika faizini %5,25’te sabit tuttu. 5 üye faizlerin sabit tutulması, 4 üye ise faiz artırım yönünde oy kullandı. Tüketici enflasyonunun, petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının devam etmesine rağmen enerji yıllık enflasyonundaki düşüş ile gıda ve temel mal fiyat enflasyonundaki gerilemenin devam etmesi sonucunda kısa vadede önemli ölçüde düşmeye devam etmesi bekleniyor. Bununla birlikte, hizmet fiyatları enflasyonunun kısa vadede yüksek seyretmeye devam edeceği ve aydan aya dalgalanacağı tahmin ediliyor. Enflasyonun 2025 yılının ikinci çeyreğinde %2'lik hedefe dönmesi bekleniyor. Enflasyonist baskıların daha kalıcı olduğuna dair kanıtlar olması halinde para politikasının daha da sıkılaştırılması gerekeceği belirtildi. İsveç Merkez Bankası beklentilere paralel olarak politika faizini 25 bps artırarak %4,0’a, Norveç Merkez Bankası da 25 bps artışla faizi %4,25'e çekti. İsviçre Merkez Bankası ise 25 bps faiz artırım beklentilerine karşın faizi %1,75’te sabit bıraktı.

 

● ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düşmeye devam ederek, işgücü piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne işaret etti. Haftalık başvurular 16 Eylül ile biten haftada beklentilerin (225 bin) aksine 201 bine geriledi (önceki hafta: 221 bin). Böylelikle, dört haftalık hareketli ortalama şubat ayından bu yana en düşük seviye olan 217 bine geriledi. İkinci el konut satışları ağustos ayında %0,7 düşüşle 4,04 milyona geriledi. Conference Board Öncü Ekonomik Endeksi ağustosta %0,4 azaldı; böylece endeks 17 ay üst üste düşüş kaydetti.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● BİST dün TCMB faiz kararı sonrası alım yönünde bir eğilim sergiledi ve BIST-100 endeksi günü %3,6 artıda tamamladı. Kapanışlar itibarıyla perakende ticaret, GYO ve demir/çelik hisselerindeki getiri ortalamanın altında gerçekleşirken, sigorta, bilişim, teknoloji hisseleri belirgin şekilde olumlu ayrıştı. Dünkü güçlü ivmenin ardından BIST’de bugün ılımlı eğilim korunmakla birlikte daha sakin bir seyir görülmesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

                 BIST100 dün gün içerisinde 7663 seviyesine geri çekilme sonrasında tepki yaşadı. Kapanış 8000 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te son 4 gündür tutunma gördüğümüz 7650 desteği civarından nispeten belirgin tepki yaşanıyor. Bununla birlikte endekste yaşanan hareketi halen sınırlı-olağan tepki çerçevesinde değerlendiriyoruz. BIST’te kısa periyotta yeni iyimserlik gelişebilmesi için 8000-8120 bandı üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Altındaki hareketin devamı satıcılı seyrin devamına yönelik sinyal olarak düşünülmeli. BIST’te 7800-7650 yakın destek, 7500-7400 bandı ise nispeten güçlü gördüğümüz bir alt destek bölgesi. 

 

Şirket Haberleri

 

● Tekfen,

 

          Endeks Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 67,0TL), Yönetim Kurulu; i) gelir getiren ve gelir getirme potansiyeli taşıyan taşınmazların yeni kurulacak olan "Tekfen Varlık ve Taşınmaz Yönetimi A.Ş." şirketine devri için gerekli işlemlerin başlatılmasına, ii) Derince'deki arsasının ve üzerinde yer alan fabrika binasının, kısmi bölünme yöntemiyle yeni kurulacak olan Tekfen Derince A.Ş."ye aktarılmasına ve iii) Yenilenebilir enerji çözümleri konusunda 10 milyon TL sermayeli şirket kurulmasına, karar verdi. Alınan aksiyonları şirketin stratejik yatırımlarını fonlaması ve bilançodaki değerlerin açığa çıkması konularında olumlu olacağını düşünüyoruz.

 

● Şişecam,

 

          Endeks Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 74,5TL), Kırklareli'nde 200 bin ton/yıl üretim kapasiteli otomotiv camı üretim hat yatırımının devreye alındığını açıkladı. Mevcut durumunda şirketin otocam üretimi yapan float hatları, kapasiteleri ve verimlilikleri artırılarak tamamen mimari cam üretimine yönlendirilebilecek. Ek olarak yeni hat ile şirket otocam üretiminde de verimlilik artışı sağlayacak. Tarsus’taki TR9 float hattının yapımı ve Lüleburgaz’daki TR1 float hattının kapasite artışı süreçleri ise devam ediyor. Diğer iki yatırımın da tamamlanmasıyla Şişecam’ın Türkiye’deki toplam float üretim kapasitesi %30 artışla 2,6 milyon ton/yıl olacak. Şirket mevcut durumda daha önce açıkladığı yatırım tamamlanma takvimine büyük ölçüde paralel gidiyor.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

               TCMB verilerine göre, 15 Eylül haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı 1,1 milyar dolar düşüşle 176,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatta 0,7 milyar dolar azalma görülüyor. Aynı hafta kur korumalı mevduat (KKM) 26 milyar TL azalarak 3,3 trilyon TL (123,2 milyar dolar) oldu. İlgili hafta içerisinde TL krediler %0,4 artarken, YP krediler (ABD doları bazında) %0,2 azaldı. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun vadeli TL mevduat faiz oranı haftalık 100 baz puan artışla %41,9 oldu. Öte yandan, ortalama faiz oranları haftalık bazda TL ticari kredilerde 260 baz puan artarak %43,2'ye, ihtiyaç kredilerinde 90 baz puan azalarak %58,8'e ve konut kredilerinde 285 baz puan artarak %41,7'ye geldi.

 

● Rafineri Sektörü,

 

                  Rusya, iç pazardaki fiyat artışlarını önleyebilmek için dizel ve benzin ihracatını geçici olarak durdurma kararı aldı (Tüpraş (TUPRS, Endeksin Üzerinde Getiri, H. Fiyat: 187,5TL) için Olumlu). Rusya deniz yoluyla yapılan dizel ihracatında günlük 1 milyon varil ile dünyada en büyük ihracatçı konumundaydı. Alınan ihracat yasağı kararıyla piyasada dizel bulunabilirliğinin azalmasının Avrupa’da ürün marjlarında yukarı yönlü bir harekete sebep olmasını bekleriz. Bu arada Türkiye’nin Rusya’dan dizel ithalatı 2022’de 4,16 milyon ton seviyesinde bulunurken toplam dizel ithalatının %43’üne denk gelmekteydi. Ocak-Haziran 2023 döneminde ise Rusya’dan dizel ithalatı 5,25 milyon tona yükselerek toplam dizel ithalatının %82’üne ulaştı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X