GÜNLÜK BÜLTEN - 22.08.2022
Yurt içinde bugün yabancı turist sayısı verisi açıklanacak
● Almanya’da üretici fiyatlarında artış devam etti
● TCMB makroihtiyati tedbirleri açıkladı
● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,11 seviyelerinde ABD borsaları, haftanın son işlem gününde St.Louis Fed Başkanı Bullard’ın gelecek ayki para politikası toplantısında büyük ölçekli bir faiz artırımını destekleyeceği yönündeki söylemi ve demeç veren diğer Merkez Bankası Başkanları tarafından genel anlamda enflasyonla mücadelede kararlı olunduğu vurgusunun yinelenmesi piyasalarda satış baskısı oluşturdu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %1,3 ve %2 düşüşle tamamladılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri de Fed Başkanlarının faiz artırım konusunda söylemlerinin etkisiyle bu ayki en kötü haftayı geride bırakırken, Cuma gününü %0,1 ila %2,0 düşüşle kapadılar. Fed Başkanlarının açıklamaları tahvil getirilerinde de yukarı yönlü seyri desteklerken, 2 yıllık tahvil getirileri %3,23, 10 yıllık tahvil getirileri %2,97 seviyesinde ve iki getiri arasındaki farkı da -32 baz puandan -26 baz puana geriledi. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatı günü yataya yakın 96,7$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı, DXY’nin 2020 Mart’tan beri en güçlü haftalık getiri performansı sonrası 108,2 seviyesine yükselmesi ve tahvil getirilerindeki yükselişin etkisiyle gerileyerek günü 1.747$/ons’tan sonlandırdı.
● Almanya’da Temmuz’da üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda ÜFE %5,3 artarken, yıllık bazda artış ise %32,7’den %37,2’ye yükseldi. Enflasyondaki artışta enerji fiyatları etkilemeye olmaya devam etti; doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki sert artışın etkisiyle enerji fiyatlarında yıllık artış %105’e ulaştı. Başta metaller ve kimyasal ürünler olmak üzere ara mallarında da belirgin fiyat artışları görülüyor. İngiltere'de tüketici güven endeksi Temmuz’da -44 ile 1974 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Yurt dışında bu hafta imalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin beklentileri gösteren öncü PMI verileri takip edilecek.
● Yurt içinde TCMB makroihtiyati tedbirlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. TCMB, 23 Nisan 2022 tarihli duyuruda belirtilen zorunlu karşılığa tabi krediler için: a)%20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için %30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikâme edilmesine, b)30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre %10 kredi büyüme oranını aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca tesis edilmesine, c) hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verildiğini açıkladı. Ayrıca tebliğ yayımı tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası tarafından yayımlanan yıllık bileşik referans oranının; 1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının %20'si, 1,8 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının %90'ı nispetinde menkul kıymet tesis edilmesine karar verildiği belirtildi.
● Yurt içinde bugün Temmuz ayı yabancı turist girişleri verisi açıklanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre Haziran ayında yabancı turist girişleri yıllık %144,91 artışla 5,0 milyon kişi olarak gerçekleşti. Böylece yılın ilk yarısında yabancı turist sayısı yıllık %185,7 artışla 16,4 milyona ulaştı. Turist sayısında artış eğiliminin Temmuz ayında da devam etmesini bekliyoruz.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 geçtiğimiz haftayı %5’i aşan getiri ile kapatırken, haftalık yükselişleri %10’u geçen bankacılık ve havacılık endeksleri yükselişin temel dinamizmini oluşturdu. Banka hisselerinde haftanın son günü kâr realizasyonu vardı. Yurtdışı tarafta da borsalar zirve seviyelerinden bir miktar dönüş sinyali veriyor. Özellikle ABD borsa endeksleri Cuma gününü %2’ye varan kayıpla kapattılar. Jakson Hole toplantıları öncesinde yurtdışı tarafta Avrupa kaynaklı doğal gaz riskleri ve FED tutanaklarında enflasyonun seyrine dair risklere dikkat çekilmesi risk iştahını baskılıyor. BIST’in haftaya bir miktar satış baskısı ile başlayabileceğini düşünüyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde her iki yönde de sınırlı hareketteydi. Kapanış yatayda 3020 seviyesinde gerçekleşti. Endekste haftalık bazda hacimli bir hareketle 3000 seviyesi aşılmış durumda. BIST’te yukarı yönlü eğilimin geçerli olduğunu belirtebiliriz. 3000 direnci üzerindeki kapanış olumlu teknik görünümü ve yukarı yönlü beklentiyi destekliyor. Olumlu teknik görünümle ilk aşama hareket bölgesi olarak 3050 ara direnç olmakla birlikte, 3120-3135/65 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 3135/65 seviyesi üzeri ise 3350 hareketi için yeni bir aşama olabilecektir. Endekste 3135/65 bandı üzerini yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimizi vurguluyoruz. Bu aşamada saatlik grafiklerde 2950-2900 bandını yakın destek olarak belirtebiliriz. 2850 altı ise kısa periyot için belirgin zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Olası geri çekilmelerde bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilebilir. BIST100’de 3000-2980-2950/20-2900 destek, 3050-3070-3100/35- 3165 direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
● Hektaş (HEKTS TI), 19 Ağustos 2022 Yönetim Kurulu kararıyla, Özbekistan’da bitki besleme ve bitki koruma sektörlerine ilişkin üretim tesisi yatırımları yapılması planlamaktadır. Yapılması planlanan bitki koruma üretim tesisi için yıllık yaklaşık 30.000 ton, organomineral gübre üretim tesisi içinse yaklaşık 150.000 ton üretim kapasitesi öngörülmektedir. (Olumlu)
● Oyak Çimento 2Ç22’de yıllık bazda %168 satış büyümesi ve 7,73 puan FAVÖK marjı iyileşmesiyle 660 mn TL net kar açıkladı. Şirket 2Ç22’de 221 mn TL operasyonel nakit akışı yaratarak geçtiğimiz çeyreğin negatif nakit akışını aşan performansıyla 2022 yılı ilk altı ayı itibarıyla operasyonel nakit akışını 57 mn TL olarak gerçekleştirmiş oldu. 260 mn TL’lik net yatırım harcaması serbest nakit akışını -203 mn TL’ye çekti. İşletme sermayesi gereksinimindeki artış ve yatırım harcamalarının yarattığı nakit ihtiyacı kredilerle karşılanmış oldu. Bu durum net borcu çeyreklik bazda 39 mn TL yukarı çekti. Ancak Net Borç/FAVÖK 0.16 ile rahatlıkla yönetilebilir düzeyde bulunuyor.
● Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Hydrocracker Ünitesinde meydana gelen arıza nedeniyle üretime kısmi ara verileceğini açıkladı. Yönetim, optimizasyon süreci için Hydrocracker Ünitesinde üretimi dört hafta, Coker Ünitesinde ise ilk iki haftadan sonra üretimin askıya alınmasına karar verdi. Şirket yönetimi, toplam yıllık üretimde %1'lik bir azalmaya karşılık gelen üretim düşüşünü yaklaşık 255 bin ton olarak hesaplıyor. Üretim kaybının ithalatla karşılanması planlanıyor. Şirket, son paylaştığı 2022 öngörüsü üzerinde önemli bir aşağı yönlü etki beklemediğini, ancak 110 milyon ABD Doları tutarında.
● Bankacılık Sektörü: TCMB, hafta sonu bankaların KOBİ, esnaf, ihracat ve yatırım, tarım kredileri dışındaki diğer ticari kredileri için Nisan ayında uygulamaya geçilen geçici düzenlemede güncellemeler yaptı. Resmi gazetede yayınlanan düzenleme ile bankaların düzenlemeye tabii kredilerde (i) %20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için %30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikâme edilmesine; (ii) 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre %10 kredi büyüme oranını aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca tesis edilmesine; (iii) Tebliğ yayımı tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası tarafından yayımlanan yıllık bileşik referans oranın 1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının %20'si, 1,8 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının %90'ı nispetinde menkul kıymet tesis edilmesine karar verdi. Alınan karar ile birlikte bankaların düzenlemeye tabii kredi hacminin artış ivmesinde yavaşlama, söz konusu kredilerin faizlerinde gerileme ve olası banka talebi nedeniyle DIBS faizlerinde bir miktar düşüş gözlenmesi beklenebilir. Uygulama bankaların büyüme ve net faiz marjı üzerinde bir miktar baskı uygulayacağından ve bankaların temkinli karşılık ayırma tercihini güçlendirebileceğinden düzenlemenin banka kârlarına yansımasının bir miktar azaltıcı yönde olmasını beklenebilir. Ancak çeyrek bazında olası kâr etkisinin oldukça sınırlı kalacağını öngörüyoruz.