GÜNLÜK BÜLTEN - 24.01.2023
Yurt dışında bugün öncü PMI beklenti endeksi verileri açıklanacak
● Euro Bölgesi’nde endekslerde toparlanmanın sürmesi bekleniyor
● ABD’de ise zayıf seyrin süreceği tahmin ediliyor
● Yurt içinde tüketici güven endeksi ocak ayında 79,1’e yükseldi ABD hisse senedi piyasalarında, bilanço sezonunda özellikle teknoloji şirketlerinden art arda gelen işten çıkarma haberlerinin yanı sıra yatırımlara yönelik açıklamalar alımları destekledi. Öncü göstergelerden Conference Board Ekonomik Endeksi’nin ABD ekonomisi için yakın dönemde resesyon sinyalleri vermesi de piyasalarda Fed’in para politikası duruşunda gevşeyeceği (pivot yapma) beklentilerini canlı tutuyor. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,2 ve %2,0 artışlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde ECB üyelerinden gelen açıklamalarda enflasyonla mücadelenin önemi vurgulanmasına ve şubat PPK toplantısında 50bps artış olacağı beklentisinin artmasına rağmen alımlar devam etti. Endekslerde genel olarak günlük %0,2 ilâ %1,2 arasında yükselişler vardı. ABD tahvil piyasasında hazinenin borç tavanına ilişkin endişeler sürerken, Fed Başkanlarının politika faizinde 25bps artışa yakın söylemleri satışları destekledi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,23’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,51’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -69bps’ten -72bps’e geldi. Dolar endeksi yatay pozitif artışla günü 102,1’den sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı günlük %0,6 artarak 88,2$/bbl’ye yükseldi. Altının ons fiyatı ABD’de resesyon endişelerinin devam etmesiyle %0,3 artışla 1.931$/ons seviyesinde.
● ABD’de Conference Board Öncü Ekonomik Göstergeler Endeksi’nde zayıf seyir devam etti; kasımdaki %1,1 düşüşün ardından aralık ayında da %1,0 azaldı (beklenti: -%0,7). Endeks mart ayından bu yana düşüş eğiliminde. Ekonomik göstergeler endeksi, yedi finansal olmayan ve üç finansal bileşeni içermektedir. Öncü göstergelerin genelinde aralık ayında zayıflama görülürken işgücü, imalat, konut inşaası ve finansal piyasalarda önümüzdeki döneme yönelik beklentilerde bozulma hakimdi.
● Yurt dışında bugün ocak ayına ilişkin öncü imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI beklenti endeksi verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi son iki aydır yükselerek iktisadi faaliyette bir miktar toparlanmaya işaret ediyor; endeks aralıkta 47,8’e yükselmekle birlikte 50 eşik seviyesinin altında. Hizmet sektöründe ise toparlanma daha belirgin. İmalat sanayi endeksinin 48,5’e, hizmet endeksinin ise 50,1’e yükselmesi bekleniyor.
● ABD’de ise imalat sanayi PMI aktivite endeksi yılın son iki ayında, hizmet sektörü endeksi ise temmuz ayından bu yana eşik seviye altında. Aralık ayında imalat sanayi endeksi 46,2 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Son dönemde açıklanan bölgesel imalat sanayi verilerinde zayıf seyrin sürdüğü görülüyor. İmalat sanayi endeksinin ocak ayında 46,0, hizmet endeksinin de 45,0 ile eşik seviye altında kalmaya devam etmesi bekleniyor.
● Yurt içinde tüketici güven endeksinde toparlanma görülüyor. Ocakta endeks mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %4,6 arttı ve 79,1 ile Eylül 2021’den beri en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslerden genel ekonomik duruma ilişkin mevcut dönem ve gelecek dönem beklentileri ile hanenin mevcut dönemde maddi durumuna ilişkin değerlendirmeler ve gelecek 12 ayda maddi durumuna ilişkin beklentilerinde iyileşme gözleniyor. Bu gelişmede, TL’deki stabil seyri ile ücret artışlarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Buna karşın mevcut dönemin dayanıklı tüketim harcaması yapma açısından uygunluğu endeksinde belirgin düşüş görülüyor.
● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 43,6 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesine ROT dahil 60,7 milyar TL teklif gelirken, 40,05 milyar TL borçlanıldı ve ihalede ortalama yıllık bileşik faiz %9,90 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün ise 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 dün yukarı yönlü açılışın ardından 5.500 seviyesinin üzerinde tutunamayarak günü %1,6 kayıpla tamamladı. Dünkü satışlarda enerji, taahhüt, demir-çelik hisseleri ön plandaydı. Buna karşılık, banka, telekom ve perakende ticaret hisseleri nispeten daha dirençli kaldı. Dün yurt dışı tarafta da ABD hisse senetlerinde özellikle teknoloji hisselerindeki bilanço beklentilerinin öne çıkmasına bağlı olarak güçlü alımlar gördük. Veri akışı açısından yarın başlayacak son çeyrek bilanço açıklamaları hisse değişimleri için iyi fırsatlar sunabilir. Dün açıklanan tüketici güven endeksindeki toparlanma ağırlıklı iç piyasaya dönük çalışan perakende ürün ve hizmetler grubu şirketlerinde beklentileri destekleyebilir. Dünkü satışların ardından BIST’in bugün toparlanma çabası içinde olabileceğini düşünüyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5570 seviyesine hareketin ardından geri çekilme yaşadı. Kapanış 5404 seviyesinde gerçekleşti. Endekste olumlu teknik görünüm geçerli durumda. Gün sonuna doğru artan satış baskısına rağmen kapanış, saatlik ve günlük periyotta takip ettiğimiz ortalamalar üzerinde. Dolayısıyla iyimserliğin devam ettiğini belirtebiliriz. BIST’te saatlik periyotta 5350-5300 bandı yakın destek, 5250 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bandın üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilmeli. Bu aşamada, son yatay kanal bölgesindeki hareketin teyit edildiğini düşünmeye devam ediyoruz. Yatay kanal alt sınır bölgesi 5250 olurken, üst sınır 5660 civarı olarak düşünülebilir. Bu paralelde son yatay kanal bölgesi olarak değerlendirdiğimiz bandın üst sınırı olan 5650/5660 bölgesine yönelik hareketin devamı beklenebilir.