GÜNLÜK BÜLTEN - 24.03.2022
Yurt dışında mart ayı öncü PMI verileri takip edilecek
● TCMB politika faizini %8,50’de sabit tuttu
● Tüketici güven endeksi martta aylık %2,9 azaldı; 80,1’e geriledi
● BoE politika faizini 25 bps, İsviçre Merkez Bankası ise 50 bps artırdı ABD hisse senedi piyasalarında, beklentilerden iyi gelen makro ekonomik verilerin ekonomik aktiviteye yönelik endişeleri yatıştırdığı, Fed’in faiz artırımının bankacılık sektörü hisselerini baskıladığı görüldü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri sırasıyla %0,3 ve %1,0 kazanımlarla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri başlıca merkez bankalarının faiz artırımlarını devam ettirdikleri günde günlük -%0,9 ila %0,3 arasında değişimler gösterdi. ABD tahvil piyasasında alıcılı seyir dün de devam etti. 2 yıllık tahvil getirisi %3,83’e geriledi. 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,43 seviyesinde yatay. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -50bps’den -41bps’e geldi. Dolar endeksinde yukarı yönlü sınırlı hareket görüldü: %0,2102,5. Brent petrol aktif vadeli kontratı ABD Enerji Bakanı’nın stratejik petrol rezervlerinin bu yıl doldurulmasının güç olduğunu ifade etmesinin de etkisiyle günlük %1,0 geriledi: 75,9$/bbl. Altının ons fiyatı ise tahvil getirilerindeki düşüşün devamı sonrası %1,2 artışla günü 1.993$/ons’tan sonlandırdı.
● İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel olarak 25 bps artırarak %4,25’e yükseltti. Dokuz üyeden ikisi faizin değişmemesi yönünde oy kullandı. Enflasyonun artış hızının yılın ikinci çeyreğinde belirgin bir şekilde düşeceği tahmin ediliyor. İsviçre Merkez Bankası ise beklentilere paralel olarak faizi 50 bps artırarak %1,50’ye çekti.
● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında kalarak işgücü piyasasında olumlu eğilimin sürdüğüne işaret etti. 18 Mart ile biten haftada başvurular bin azalarak 191 bine (beklenti: 197 bin) geriledi. Devam eden başvurular 11 Mart ile biten haftada 14 bin artışla 1,69 milyon olarak gerçekleşti. Yeni konut satışları son üç aydır artıyor; şubatta aylık %1,1 artışla yıllıklandırılmış olarak 640 bine yükselirken, yıllık olarak %19 düştü.
● Japonya’da taze gıda hariç çekirdek TÜFE şubatta yıllık %4,2'den %3,1’e, manşet enflasyon ise %4,3'ten %3,3’e geriledi. Yüksek üretici fiyatlarının gecikmeli etkilerinin kısa vadede tüketici enflasyonu üzerinde etkili olmaya devam edeceği, bununla birlikte hükümet desteği ve azalan küresel enflasyon baskılarının, yıl genelinde enflasyonun düşmesini sağlayacağı değerlendiriliyor. Yurt dışında bugün öncü PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde martta öncü veriye göre imalat sanayi PMI endeksinin 49,0, hizmet endeksinin 52,5, ABD’de ise sırasıyla 47,0 ve 50,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
● Yurt içinde TCMB, politika faizini %8,5’te sabit tuttu. Karar metninde, gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin sürdüğünün belirtildiği cümleye, "finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu gözlenmektedir" ifadesi eklendi. Ekonomik aktiviteye ilişkin değerlendirmeler büyük ölçüde korundu. Banka, geçtiğimiz ay dikkat çektiği iç talep kaynaklı güçlenen büyüme eğiliminin deprem öncesi dönemde sürdüğünü hatırlatırken, depremin ekonomiye olumsuz etkilerinin kısa vadeyle sınırlı kalacağını, orta vadede ise kalıcı bir etki beklemediğini tekrar etti.
● Tüketici güven endeksi, martta mevsimsellikten arındırılmış olarak %2,9 azaldı ve endeks 82,5’den 80,1’e geriledi. Alt endekslerden gelecek 12 aya ilişkin tasarruf etme ve konut satın alma endekslerinde belirgin düşüş görüldü. Ayrıca gelecek 12 aylık dönem hanenin maddi durum beklentisi ve genel ekonomik durum beklentilerinde de bozulma gözlendi. Yurt içinde bugün şubat ayı yabancı turist girişleri verisi açıklanacak.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 dün yukarı yönlü açılışın ardından yeniden 5.000 seviyesinin altına gerilese de son yarım saatte gelen alımlarla günü en yüksek seviyeden ve %1,2 artışla tamamladı. Endeksin günü artıda kapatmasında banka ve çimento hisselerinin belirgin katkısı dikkat çekti. BIST’in dalgalı seyrinde yurtdışı piyasalar daki nispeten kararsız eğilim de belirleyici oldu. BIST’de dün kapanışa yakın gözlediğimiz olumlu ivmenin bugün de korunmaya çalışılacağını ve BIST-100 endeksinin 5.000 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışacağını tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün 4980 desteği üzerinde tutunma çabasındaydı. Kapanış 5062 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 4890 seviyesinden başlayan tepki sınırlı hareketle devam ediyor. 5065 direnç bölgesine yakın kapanış bir miktar olumlu görünüm sağlamış durumda. Bununla birlikte BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5150-5200 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki çabası içerisinde değerlendirilebilir.
Şirket Haberleri
● Yünsa ;
2023 hedeflerini açıkladı. Şirket, 2200mn TL gelir (+%72 YoY), %26-28 FAVÖK marjı (2022 FAVÖK marjı: %30,2) ve çoğunlukla makine modernizasyonu ve dijitalleşmeye harcanacak 2,5mn Avro yatırım harcaması bekliyor.
● Şişecam ;
Dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (UN Global Compact) imzacısı oldu.
● Bankacılık Sektörü:
TCMB'nin haftalık bültenine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 17 Mart haftasında 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolar oldu. Parite etkisi hariç tutulduğunda ise 2,7 milyar dolar azaldı. Verinin detayı düşüşün ticari mevduattan kaynaklandığını, bireysel tarafta ise dolar ve avro mevduattan altın mevduat hesaplarına geçiş olduğunu gösteriyor. Öte yandan, kur korumalı mevduatın ABD doları karşılığı da 1,7 milyar dolar artarak 86,5 milyar ABD dolara ulaştı.