GÜNLÜK BÜLTEN - 24.05.2023
Fed toplantı tutanakları, yurt içinde ise iktisadi yönelim anketi takip edilecek
● Yurt içinde reel kesim ve sektörel güven endeksleri açıklanacak
● Euro Bölgesi’nde imalat sanayinde zayıf seyir sürüyor
● ABD’de imalat sanayi endeksi yeniden eşik seviyenin altında ABD hisse senedi piyasaları, sabah seansında makro ekonomik verilerin etkisiyle güne satıcılı başladı. Borç tavanına ilişkin beklenilenden daha zor yol alındığının demeçlerde yer bulması ise riskten kaçışı artırdı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,1 ve %1,3 kayıplarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, PMI verilerinde sektörel bazda görülen ayrışma ile satıcılı seyirle başladığı günde ABD borç tavanı endişelerinin de devam etmesiyle %0,1 ilâ %1,3 arası düştü. ABD tahvil piyasası borç tavanına ilişkin gelişmeler ve bugün açıklanacak Fed tutanakları öncesinde gün içerisinde satıcılı bir seyir izlerken seans sonuna doğru 2 yıllık tahvil ihalesinin beklentilerden yüksek taleple gerçekleşmesi sonrası bir miktar alışla karşılaştı. 2 yıllık tahvil getirisi günü %4,32 ile yatay seviyeden tamamlarken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,69’a geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -60bps’ten -62bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -151bps’ten -153bps’e geldi. Dolar endeksi %0,3 artışla 103,5’e yükseldi. Brent petrol aktif vadeli kontratı, API’nin açıkladığı 19 Mayıs tarihli haftalık ham petrol stoklarında görülen 6,8mn varillik düşüşün de etkisiyle %1,1 artarak 76,8$/bbl’e yükseldi. Altının ons fiyatı borç tavanı endişelerinin etkisinde günü %0,2 artışla 1975$/ons’tan noktaladı.
● Euro Bölgesi’nde (EB) imalat sanayinde daralma devam ederken, hizmet sektöründe toparlanma sürdü. İmalat sanayi PMI endeksi mayıs ayına ilişkin öncü veriye göre 44,6 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Hizmet PMI endeksi ise 55,9 (beklenti: 55,5, nisan: 56,2) oldu. Yeni siparişler hizmet sektöründe artmaya devam ederken, imalat sanayinde azalışını sürdürüyor. İngiltere’de de imalat sanayi endeksi daralma bölgesinde kalmaya devam etti; mayısta öncü veriye göre 47,8’den 46,9’a geriledi. İmalat tarafında siparişlerde düşüşler öne çıkarken satışların daha çok stoklardan gerçekleştirildiği görüldü. Hizmet sektörü ise güçlü seyrediyor; endeks 55,1 seviyesinde gerçekleşti.
● ABD’de imalat sanayinde endeks yeniden eşik seviyenin altında; nisanda 50,2 iken mayısta öncü veriye göre 48,5 ile son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Hizmet sektöründe endeks yükselişini sürdürdü; 55,1 ile Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyede. Son dört aydır eşik seviyesinin üzerinde seyrediyor. İmalat sanayinde zorlu talep koşullarına rağmen istihdam artışı güçlü seyretti. Girdi fiyatları imalatçılar için son üç yıldır ilk kez düşüş kaydederken, hizmet sektörü maliyet artış hızı son beş ayın en yavaş seviyesinde. Bununla birlikte, satış fiyatları artmaya devam etti.
● ABD’de yeni konut satışları ise nisanda aylık %2,6 düşüş beklentilerine karşın %4,1 artarak yıllıklandırılmış olarak 683 bin adet olarak gerçekleşti. Mart ayı verisi ise %9,6’dan %4,0’a revize edildi. Konut medyan fiyatlarında ise sert düşüş görüldü. Richmond Fed İmalat Endeksinde bozulma mayıs ayında da devam etti; endeks nisanda -10 iken mayısta -15 (beklenti: -8) olarak gerçekleşti. Mevcut ve gelecek dönem iş koşullarına ilişkin beklentiler olumsuz kalmaya devam etti. Yurt dışında bugün Fed toplantı tutanakları yayınlanacak. Ayrıca Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksi, İngiltere’de enflasyon verileri açıklanacak.
● Yurt içinde bugün reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı açıklanacak. Reel kesim güven endeksi nisanda aylık 1,0 puan artarak 105,1 ile Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaşmıştı. Hizmet sektörü güven endeksi nisan ayında artarken, perakende güveni gerilemeye devam etmiş, inşaat sektörü güveni ise yatay seyretmişti. Kapasite kullanım oranı (m.a.) ise 1,4 puan artarak %75,6 seviyesine yükselmişti. Bu hafta içinde açıklanan mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksinde artış görüldü. Benzer eğilim güven endekslerinde de görülebilir. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 19,87 seviyelerinde.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 haftanın ikinci gününde daralan bir bantta yataya yakın hareket etti. Günlük getiride kimya/gübre ve enerji sektörü hisseleri olumlu ayrışırken, ay başından bu yana satış baskısı gördüğümüz perakende, gıda ve telekom hisselerinde olumsuz ayrışma devam etti. Dün banka endeksi ise yatay kaldı. Hafta sonu yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi piyasanın en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bugün de yatay sıkışık seyrin sürmesini bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde yatay seyretti. Kapanış 4471 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te önemli destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 4404-4310 bandında tutunma çabası devam ederken, tepki hareketi de şimdilik oldukça sınırlı düzeyde. Bir önceki dip bölgesi de olan 4404-4310 bandında tutunma/tepki beklentimiz devam etmekle birlikte 4310 seviyesi altını BIST için yeni ve daha belirgin zayıflama sürecine işaret edebilecek bölge olarak değerlendiriyoruz. BIST’te saatlik periyotta olumlu teknik görünüme geri dönüş için ise 4650-4700 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu durumda yeni yatay kanal bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 4884-5030 bandı da tekrar gündeme gelebilecektir.
Şirket Haberleri
● Doğuş Otomotiv:
Şirketin maliki olduğu, Bursa'da bulunan ve halen bağlı ortaklık Doğuş Oto Pazarlama ve Ticaret AŞ'nin satış ve satış sonrası hizmetleri faaliyeti sunduğu gayrimenkulün satışı konusunda Arca Grup Otomotiv İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile görüşmelere başlanmıştır. Arca Grup ile Doğuş Otomotiv arasında bayilik ilişkisi bulunmaktadır. Satış tutarı ve koşulları henüz belli değildir.