Günlük Bülten 25 Ocak 2024
Yurt içinde TCMB, yurt dışında ECB faiz kararları takip edilecek
● TCMB’nin politika faizini 250 bps artırması bekleniyor
● İktisadi Yönelim Anketi, Sektörel Güven Endeksi verileri açıklanacak
● ECB’nin kısa vadeli faiz oranlarını sabit bırakması bekleniyor ABD hisse senedi piyasaları, öncü PMI verilerinin beklentilerden ve aralık ayından daha olumlu gerçekleşmesinin etkisiyle güne alıcılı başladı. Ancak daha sonrasında 10 yıllık tahvil getirilerine gelen satış nedeniyle endekslerdeki getirilerin bir kısmı geri verildi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,4 kazanımlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, beklentilerden daha olumlu gerçekleşen ocak ayı öncü PMI verilerinin resesyon endişelerini ötelemesinin etkisiyle günü %0,4 ilâ %2,2 artışlarla tamamladı. ABD tahvil piyasasında özellikle PMI verileri sonrası başlayan satış dalgası 5 yıllık tahvil ihalesi ardından biraz daha güç kazandı. 5 yıllık tahvil ihalesinde karşılama oranı önceki ihalenin ve son 1 yıldaki en düşük seviyenin altına (2,31x vs 2,50x) gerilerken, en yüksek teklif önceki ihalenin üzerinde seyretti (%4,06 vs %3,80). 2 yıllık tahvil getirisi %4,38’e, 10 yıllık tahvil getirisi %4,18’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -24bps’ten -20bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -122bps’ten -119bps’e geldi. Dolar endeksi %0,4 değer kaybıyla 103,2 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı EIA’nın haftalık raporuna göre ham petrol stoklarında görülen 9,2mn varillik düşüşün etkisiyle (beklenti: -1,4mn) günü %0,6 artışla 80,0$/bbl ile noktaladı. Altının ons fiyatı faiz indirim beklentilerindeki zamanlamanın ileri kaymasıyla günü %0,8 gerileyerek 2014$/ons seviyesinden kapattı.
● Euro Bölgesi’nde bileşik (imalat&hizmet) PMI endeksi ocakta öncü veriye göre 47,9 ile son 6 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki daralma, haziran ayından bu yana kaydedilen en zayıf daralma oldu. Kızıldeniz'deki aksaklıklar tedarik zincirlerinin bir yıldır ilk kez uzamasına neden oldu ve teslimat sürelerine ilişkin endeks 50 seviyesinin altına geriledi. İmalat sanayi PMI endeksi 44,4’ten 46,6’ya yükselirken, hizmet endeksi sınırlı düşüşle 48,4 seviyesinde gerçekleşti. Hizmetler sektöründe üretimdeki daralma ılımlı seyretti. Sevkiyat gecikmelerinden kaynaklanan ek maliyetlere rağmen, imalatçıların ortalama girdi maliyetleri ocak ayında keskin bir düşüş gösterdi.
● İngiltere’de Bileşik PMI endeksi 52,5 ile hazirandan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İmalat sanayi endeksi ocakta 47,3’e (aralık: 46,2), hizmet 53,8’e (aralık: 53,4) yükseldi. İş dünyası önümüzdeki yıl için daha iyimser hale geldi ve mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kızıldeniz'deki tedarik aksaklıkları hizmet sektöründe fiyat baskılarının hala yüksek olduğu bir dönemde fabrika maliyetlerinin de artmasına neden oldu.
● ABD’de bileşik PMI endeksi ocakta öncü veriye göre 52,3 ile son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat sanayi endeksi iki ay sonra yeniden eşik seviye üzerine çıkarken, hizmet endeksi de 52,9 ile hazirandan bu yana en yüksek seviyesinde. Üretim hem imalat hem de hizmet sektörlerinde haziran ayından bu yana en hızlı artışını gösterdi. Yeni siparişler ise son üç aydır artıyor.
● ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları 19 Ocak'ta sona eren haftada üst üste üçüncü kez artarak %3,7 oranında yükseldi. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı 3 baz puan artarak %6,78'e yükseldi. Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirdi.
● Yurt dışında bugün ECB faiz kararı takip edilecek. Ayrıca ABD’de 2023 son çeyrek büyüme verisinin ilk tahmini, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, aralık ayı öncü dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları açıklanacak. ECB’nin kısa vadeli faiz oranlarını sabit bırakması bekleniyor. ABD’de ekonominin son çeyrekte yıllıklandırılmış olarak ilk açıklanacak tahmine göre %2,0 büyümesi bekleniyor.
● Yurt içinde Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, 2023 yılında 6 ana üründe yurt içi satışlar yıllık %14 artarken; ihracat %10, üretim adedi ise %1 azaldı. Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı açıklanacak. Piyasa beklentisi 250 bps faiz artırımı olacağı yönünde. Bugün ayrıca İktisadi Yönelim Anketi, Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı yayınlanacak.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BİST’de dün işlem hacminin önceki hafta ortalamasına göre belirgin arttığı alıcılı bir seans yaşadık. Banka hisseleri Salı günü gördüğümüz kayıpları çok büyük ölçüde telafi etti ve endeksin de günü %2’ye yakın artıda kapatmasına imkan hazırladı. Dünkü yükselişin ardından BIST-100 endeksi yeniden 8.000 puanın üzerinde kapanış yaptı. Piyasada bugün saat 14’te açıklanacak TCMB faiz kararı takip edilecek. Açılışta bir miktar temkinli eğilim, karar sonrasında ise daha belirgin bir yön arayışı olabilir.
● Teknik Yorum:
BIST100 dün günün genelindeki alım ağırlık seyirle test ettiği 8150 seviyesinden sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 8091 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8107-8150 bandına yönelik hareket geçerli durumdayken, kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7880-7730 bandı üzerindeki hareket de korunuyor. Dolayısıyla endekste 8150-7730 bandını konsolidasyon bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. 8150-7730 bandının dışına çıkılması yöne ilişkin bir miktar daha belirginlik oluşmasını sağlayabilir. BIST’te 7500-7250 alt destekler. Bu aşamada kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7880-7730 bandı üzerindeki harekete bağlı olarak direnç seviyesine yönelik hareketin geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
Şirket Haberleri
● BDDK günlük bülten verisine göre 19 Ocak haftasında döviz mevduat 300 milyon dolar artışla 204 milyar dolara ulaştı. Döviz mevduatta bireysel tarafta 200 milyon dolar düşüş, ticari tarafta 500 milyon dolar artış oldu. TL mevduat ise 40 milyar TL gerileyerek 8,9 trilyon TL oldu. İlgili haftada TL ve döviz (dolar bazlı) kredi hacimleri %0,3 ve %0,2 oranında geriledi. Sorunlu krediler 1 milyar TL artışla 194 milyar TL ve sorunlu kredi oranı %1,6 oldu. İlgili hafta içerisinde yurt dışı yerleşiklerin TL tahvil tutarı ise 1,4 milyar TL azaldı ve 92,9 milyar TL’ye geriledi.