GÜNLÜK BÜLTEN - 25.11.2022
TCMB politika faizini tek haneye indirdi
● TCMB, faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verdi
● İktisadi Yönelim Anketine göre imalat sanayiinde yavaşlama sürüyor
● Kapasite kullanımı Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi ABD hisse senedi piyasaları Şükran günü tatili nedeniyle kapalıydı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Fed tutanaklarında önümüzdeki döneme yönelik alınacak faiz artırım kararlarının daha ılımlı olacağına yönelik beklentiler, ECB’nin Ekim para politikası karar metninde ekonomik aktivitedeki hız kaybının Eylül’de öngörülen senaryodan daha ılımlı şekilde gerçekleşmesi ve Almanya’da IFO iş ortamı endeksinin, özellikle geleceğe dair beklentilerdeki iyileşmeyle birlikte önceki ay değerini ve piyasa beklentilerini aşması sonrasında pozitif seyir gösterdi. Endekslerdeki günlük değişim -%0,2 ilâ +%0,8 arasında seyretti. ABD tahvil piyasasında da tatil nedeniyle işlem yapılmadı. Dolar endeksi (DXY) günü yatay bir seyirle 106,1 seviyesinden kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, günü yataya yakın %0,1 kayıpla 85,3$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı yükseliş trendi 3. günde de sürdü ve günü %0,3 artışla 1.755$/ons’tan sonlandırdı.
● Almanya’da IFO iş ortamı endeksi Kasım’da 86,3 ile piyasa beklentilerinin (85,0) üzerinde gerçekleşti. Şirketler mevcut ekonomik koşulların geçtiğimiz aya göre bir miktar daha olumsuz olduğunu belirtirken, geleceğe yönelik beklentilerinde belirgin bir toparlanma görüldü. Yurt dışında bugün ise Almanya’da nihai 3. çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Ekonomi 3. çeyrekte, çeyreksel bazda öncü veriye göre %0,3 büyümüş idi.
● Yurt içinde TCMB politika faizini tek haneye indirirken, indirim döngüsünü sonlandırdı. TCMB, politika faizini 150 bps indirerek %9’a çekti. Yurt içi iktisadi faaliyette üçüncü çeyrekte gözlenen yavaşlamada dış talebin rolüne ilişkin yaptığı vurguyu, etkilerin daha belirgin hale geldiğini belirterek güçlendirdi. TCMB parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini, ilave tedbirleri devreye alacağını ve uygulanacak politikaların Aralık’ta açıklanacak 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edileceğini belirtti.
● Kasım ayı İktisadi Yönelim Anketi (İYA) verileri imalat sanayii üretiminde üçüncü çeyrekte belirginleşen zayıflama eğiliminin son çeyrekte de sürdüğüne işaret ediyor. Kapasite kullanım oranı (m.a.) Kasım’da bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %75,9 ile Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesine ve tarihsel ortalamasının da altına geriledi. Düşüş eğiliminin ara malı ve dayanıksız tüketim malı sektörleri ile büyük ölçekli ve ihracatçı sektörlerde daha kuvvetli olmak üzere sektörler geneline yayılması, yurt dışı talepteki zayıflamanın bu gelişmede etkili olduğuna dair sinyaller içeriyor.
● Reel sektör güven endeksi, mevsimsellikten arındırılmış olarak Ekim ayında artış göstermesinin ardından Kasım ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 101,3 seviyesine geriledi. Aylık gerilemede son 3 ay siparişleri ile yatırım eğilimindeki azalış rol oynadı. Sektörel güven endekslerinde perakende sektöründe iyileşme devam ederken, hizmet sektöründe iki aylık yükselişin ardından düşüş görüldü. İnşaat sektörü güven endeksinde son dönemdeki ılımlı yükseliş eğilimi sürdü ve endeks Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Beklenti paralelinde gelen TCMB faiz indirim kararının öngördüğümüz şekilde BIST’e kayda değer bir etkisi olmadı. Bununla birlikte yabancı para ZK komisyon oranlarının artmasına ilişkin düzenleme sonrası banka hisselerinde bir miktar satış gördük ve BIST-100 günü yatay seviyeden kapattı. Dün ayrıca kimya sektörü hisselerinde kâr satışları sürerken, sigorta ve altın madenciliği hisselerinin alıcılı seyri dikkat çekti. Bugün ABD piyasaları yarım gün tatilde olacak. Alternatif piyasalarda getiri beklentisinin sınırlı olması nedeniyle BIST’e ilginin sürmesini bekliyoruz. Bununla birlikte hisse değişimlerinin belirgin, dalgalanma boyutunun yüksek olabileceği seanslar gözlenebilir.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 4940 seviyesine hareketin ardından sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 4858 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yukarı eğilim korunuyor. Geri çekilmeler halen oldukça sınırlı ve gün içi düzeltme boyutunda. 4780-4800 bandı üzerindeki ikinci gün kapanışı iyimserliği destekliyor. BIST’te saatlik, günlük ve haftalık periyot için ortalamalarda yukarı eğilim korunuyor. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm geçerli durumda. Bu paralelde 4870-4940 ara direnç bölgesi olmakla birlikte daha önce de belirtmiş olduğumuz 5000 seviyesinin de olası hareket bölgesi içerisinde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 4750-4700 yakın destek, 4550 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliği devamını destekleyici olacaktır. BIST100’de 4800-4750-4700- 4680/10-4580 destek, 4870-4900-4940/80-5000/65 direnç.
Şirket Haberleri Devamı
● Doğuş Otomotiv: Doğuş Holding, toplam sermayenin %4’üne tekabül eden 8,8 milyon adet hisseyi 140-146 TL arasından özel emir yöntemiyle satmıştır. Doğuş Holding’in şirket sermayesindeki sahiplik oranı %71,27’ye düşmüştür.
● Galata Wind Enerji ;
550MW’lık depolamalı ek kapasite artışı için başvuru yaptı: Galata Wind Enerji beklendiği gibi EPDK'ya 500 MW'lık RES ve 50MW’lık GES olmak üzere toplam 550MW’lık depolamalı üretim tesisi için ön lisans başvurusu yaptığını duyurdu. Yeni kapasite artış başvurusu mevcut 269MW’ın portföyünün yaklaşık 2 katına denk geliyor. Pozitif.
● Bankacılık Sektörü: Bankaların yabancı para zorunlu karşılıkları üzerinden ödedikleri komisyon tutarı artırıldı. Buna göre yabancı para zorunlu karşılığa uygulanacak komisyon oranı TL mevduatı %50 payın altında kalırsa %8; %50- %60 aralığındaysa %3 olarak uygulanacak. Eylül ayında duyurulan önceki uygulamada TL mevduat payı %50’nin altında kalırsa bankalar %3 komisyon ödüyor, %50 üzerindeyse komisyon ödenmiyordu. Bankacılık sektörü 18 Kasım verilerine göre TL mevduatın payı kamu bankalarında %53,7 (Eylül sonunda %51), özel sektör mevduat bankalarında %47,4 (Eylül sonunda %44) ve katılım bankalarında %42,0 (Eylül sonunda %38,6) düzeyinde bulunuyor. Uygulama ile birlikte özel sektör mevduat bankalarının TL mevduat payını %50’nin üzerine çıkarmayı hedefleyeceklerini düşünüyoruz. Ekim ayı ortası itibarıyla yabancı para zorunlu karşılık tutarı 70 milyar dolar (1,3 trilyon TL) düzeyinde bulunuyor. Bu tutarın yaklaşık 1/3’ünün TL mevduat oranı %50’nin üzerinde olan kamu bankaları kaynaklı olduğu değerlendirildiğinde, yeni düzenlemenin mevcut oranlara göre bankalara 55 milyar TL gibi bir yıllık yük getirmesi beklenebilir. Bu oran sektörün 435 milyar TL’ye ulaşmasını beklediğimiz 2022 kârının %12’si düzeyine geliyor. Ancak bu uygulama yılın geri kalanında etkili olacağından, 2022 yılı kârına oransal etki daha düşük olacaktır.
● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bülten verilerine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 18 Kasım haftasında 2,5 milyar dolar gerileyerek 210,4 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında YP mevduattaki azalma 3,0 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor. BDDK verisi aynı hafta içerisinde KKM kapsamındaki mevduatın döviz karşılığının 0,8 milyar dolar gerileyerek 79 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu gerilemeye rağmen toplam TL mevduat haftalık bazda %2,8 (114,6 milyar TL) artarak 4,28 trilyon TL'ye ulaştı. Buna göre sektörde TL mevduatın oranı %49’u hafifçe geçti. Aynı dönemde TL krediler %0,9 artış, YP krediler (dolar bazında) %0,2 düşüş gösterdi. TCMB verileri haftalık bazda 1 ay üzerindeki vadeli mevduatta faizin 85 baz puan azalışla %20,7 olduğunu, TL ticari kredilerde faizin 20 baz puan artarak %15,9 olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre Eylül sonuna göre faiz TL mevduatta 240 baz puan artarken, TL ticari kredilerde 350 baz puan azalmış görünüyor.