Günlük Bülten 26 Ocak 2024

Resim

 

Brent petrol fiyatı aralık başından beri en yüksek seviyede

 

● TCMB politika faizini 250 bps artırarak %45,0’a yükseltti

 

● ECB beklentilere paralel kısa vadeli faiz oranlarını sabit bıraktı

 

● ABD’de ekonomi 4. çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %3,3 büyüdü ABD hisse senedi piyasalarında, GSYH verilerinin yumuşak iniş senaryosuna uyumlu gidişatı piyasaları destekledi. Yeni konut satışlarının aylık bazda yükselmesi de piyasaların görünüme ilişkin değerlendirmelerine olumlu katkıda bulundu. İşsizlik maaşı başvurularının tekrar 210 bin kişi seviyelerine yükselmesi ise işgücü piyasalarında ılımlı seyre dönüldüğüne işaret etti. Bu gelişmelerle S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,5 ve %0,2 getirilerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Almanya’da IFO endeksinin bir önceki ayın ve beklentilerin altında gelmesinin sabah saatlerinde yarattığı satış baskısını, ECB’nin PPK kararı sonrası üzerinden atarak günü genel olarak -%0,6 ilâ %0,5 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında özellikle büyüme verisi sonrasında alıcılı seyrin ağırlık kazandığı görüldü. 7 yıllık tahvil ihalesinde karşılama oranının önceki ihalenin (2,57x vs 2,50x) yukarısında gerçekleşmesine rağmen en yüksek getiri teklifinin önceki ihalenin üzerinde oluşu (%4,11 vs %3,86) bir miktar satış baskısına yol açsa da etki kısa sürdü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,29’a, 10 yıllık tahvil getirisi %4,12’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -20bps’ten -17bps’e geldi. Dolar endeksi %0,3 yükselişle 103,6 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı ABD’deki güçlü büyüme verisinin katkısıyla ocak başlarından beri en sert günlük artışını göstererek (%3,0) günü aralık başından beri en yüksek seviye olan 82,4$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı bir önceki günkü sert düşüşün bir kısmını telafi ederek günü %0,3 artışla 2021$/ons seviyesinden bitirdi.

 

● ECB beklentilere paralel kısa vadeli faiz oranlarını sabit bıraktı. Kurul gelecekteki kararları, politika faizlerinin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini sağlayacak şekilde veri odaklı yaklaşıma dayanarak alacağını ifade etti. Basın toplantısında Başkan Lagarde, faiz indirimi için zamanlamanın erken olduğu vurgusunu yaptı. Ekonomik aktivitede zayıflama sürüyor. Ancak geleceğe yönelik anket verilerinde büyümeye dair toparlanma emareleri görülüyor.

 

● ABD’de ekonomi yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak ilk açıklanan tahmine göre %3,3 ile beklentilerin (%2,0) üzerinde büyüdü. GSYH'deki artış tüketim harcamaları, ihracat, kamu harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar, stok yatırımları ve konut sabit yatırımlarındaki artışlardan kaynaklandı. Tüketim harcamalarının büyümeye katkısı 1,9 puan oldu. Kamu harcamaları 0,6 puanlık katkı sağlarken, net ihracat da pozitif katkıda bulundu. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 20 Ocak ile biten haftada, haftalık 25 bin kişi artarak 214 bine yükseldi. Dört haftalık hareketli ortalaması ise 202.250'ye geriledi. Devam eden başvurular 13 Ocak'ta sona eren haftada 27 bin artışla 1,83 milyon kişi oldu, sigortalı işsizlik oranı ise %1,2'de sabit kaldı. Dayanıklı mal siparişleri kasımda yukarı revize edilen %5,5'lik artışın ardından aralıkta yatay seyretti. Yeni konut satışları aralıkta aylık %8 artarak yıllıklandırılmış olarak 664 bin adet olarak gerçekleşti.

 

● Yurt içinde TCMB ocak ayında politika faizini beklentilerle uyumlu şekilde 250 baz puan artırarak %45,0’e yükseltti. Böylelikle, hazirandan bu yana toplam 36,5 puanlık artışla faiz artırım döngüsü sonlandırıldı. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdi. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasalsıkılığın gözden geçirileceği belirtildi.

 

● İktisadi Yönelim Anketi ocak verileri, talep koşullarındaki iyileşmeye rağmen imalat sanayiinde üretimin zayıflamaya devam ettiğine işaret etti. Reel kesim güven endeksi (m.a.) son üç aydır düşüş eğiliminde. Endeks, ocak ayında da 0,5 puan azalarak 102,9 ile Şubat 2023’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Endeks iyimserlik ima eden 100 eşik değerinin üzerinde kalsa da tarihsel ortalamasının 0,6 puan altına inerek imalat sanayiinde görece kötümser bir görünüme işaret etti. Ocak ayında hizmet ve inşaat sektörü güven endeksleri artarken, perakende sektörü güven endeksi geriledi. Kapasite Kullanım Oranı (m.a.) aylık bazda 0,9 puan düşüşle %76,4’e geriledi ve yeniden tarihsel ortalamasına yakınsadı.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● TCMB faiz artışının piyasa katılımcılarının beklentileri paralelinde olmasının ardından BIST’de yatay seyrin devamını gördük. Sektör bazında bankalar biraz daha geride kalırken, sanayi hisseleri biraz daha olumlu ayrıştı. Yatay ve sıkışık seyrin devamını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

                 BIST100 dün günün genelinde alıcılı seyretti. Kapanış 8170 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8109-8150 bandı üzerinde kapanış görüyoruz. Belirgin bir kırılma yaşanmasa da bandın üzerindeki kapanış iyimserliği ve olumlu teknik görünümü desteklemeye devam ediyor. Bu paralelde yukarı hareketin 8465-8513 bandına doğru devamı beklenebilir. BIST’te 8050-7935 bandını destek olarak değerlendiriyoruz. Üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna işaret olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Aselsan,

 

              Deniz Sistemleri ile ilgili €25mn değerinde ihracat sözleşmesi imzaladı. Sözleşme tutarı 3Ç23 itibarıyla birikmiş işlerin yaklaşık %0,3'üne karşılık gelmektedir (Nötr). Aselsan'ın 3Ç23 sonu itibarıyla 10,8 milyar $ bakiye siparişi bulunuyor ve 3Ç'den sonra açıklanan anlaşmalar bakiye siparişlerin %8,4'üne ulaşarak S12A gelirlerinin %38'ine denk gelmektedir.

 

● Meditera,

 

               Şirketin ana ortakları Atilla Sevinçli ve Mert Sevinçli daha önceden toplamda 9,52 milyon lot hisselerinin borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi konusunda SPK’ya başvurmuştu. Söz konusu başvuru 25.01.2024 tarihinde onaylanmıştır. 9,52 milyon lot hisse toplam payların %8’ini, halka açık payların %39’unu temsil etmektedir.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

             TCMB haftalık bülten verisine göre 19 Ocak haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı 0,3 milyar dolar artışla 177,3 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatında 1,0 milyar dolar artış görülüyor. Aynı hafta içerisinde KKM tutarı 26,3 milyar TL düşüşle 2,5 trilyon TL’ye indi. TL mevduat ise 30 milyar TL (%0,3) azalışla 8,92 trilyon TL olarak gerçekleşti. İlgili haftada TL krediler %0,2 ve yabancı para krediler (dolar bazında) %0,3 azaldı. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun ve 3 aydan kısa vadeli TL mevduat faiz oranı haftalık 107 baz puan azalarak %50,0 oldu. Öte yandan haftalık bazda ortalama faiz oranları TL ticari kredilerde %53,0’te yatay kaldı; ihtiyaç kredilerinde 125 baz puan düşüşle %61,9, konut kredilerinde 25 baz puan düşüşle 41,4 oldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X