GÜNLÜK BÜLTEN - 26.06.2023
Piyasalarda PMI endekslerinin etkileri gözlendi
● Yurt içinde dışticaret mayısta 12,5 milyar $ açık verdi
● Yabancı turist girişlerimayısta yıllık %16,2 arttı
● Ekonomik güven endeksi haziranda 103,7’den101,1’e geriledi ABD hisse senedi piyasaları, imalat sanayi PMI endeksinin son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin yarattığı ekonomik yavaşlama kaygılarının etkisiyle haftanın son iş gününü kayıplarla sonlandırdı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,8 ve %1,0 kayıplarla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri imalat sanayi PMI endeksinin son 37, hizmet ve bileşik PMI endekslerinin ise son 5 ayın en düşük seviyelerine gerilemesinin yarattığı olumsuz hava ile satıcılı seyir göstererek haftayı genel olarak -%1,3 ilâ -%0,3 kayıplarla sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında makro ekonomik verilerin ekonomik aktivitede yavaşlama emareleri göstermesinin etkisiyle 1 yıl ve üzeri vadeli tahvillerde alıcılı bir seyir hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,74’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,73’e geriledi. Dolar endeksi küresel ekonomideki yavaşlama kaygılarıyla haftanın son iş gününü %0,5 artışla 102,9’dan sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, haziran ayı öncü PMI verilerinin gelişmiş ülkelerde hem imalat hem de hizmet kaynaklı düşüş göstermesinin küresel ekonomiye dair olumsuz beklentileri tetiklemesinin etkisiyle günü %0,4 gerileyerek 73,9$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı DXY’deki değer artışına rağmen resesyon risklerinin tekrar artmasının tetiklediği güvenli liman alımlarının etkisiyle günü %0,4 kazançla 1921$/ons’tantamamladı.
● Euro Bölgesinde imalat sanayiinde zayıf seyir devam ederken, hizmet sektörü eşik seviye üzerinde kaldı. Temmuz 2022’den bu yana 50 eşik seviyesinin altında seyreden imalat sanayi PMI endeksi haziranda da öncü veriye göre 44,8’den43,6’ya geriledi. Ülke bazında Almanya’da endeks 41,0 ile 37 ayın en düşüğünde. EB’de hizmet sektörü PMI endeksi nisanda gördüğü tepe noktasının 3,8 puan altına 52,4’e geriledi. İmalat sanayiinde ortalama girdimaliyetlerinde azalışsürerken, hizmettarafında ise artıyor.
● İngiltere’de PMI verileri imalat sanayiinde daralmanın sürdüğüne işaret ederken, hizmet sektöründe ise bir miktar ivme kaybı söz konusu. İmalat sanayi PMI endeksi haziranda öncü veriye göre 47,1’den 46,2’ye geriledi. Hizmet endeksi ise 53,7 seviyesinde gerçekleşti (mayıs: 55,2). ABD’de de imalat sanayi PMI endeksi kasımdan bu yana (nisan hariç) eşik seviye altında, haziranda endeks öncü veriye göre 48,4’ten 46,3’e geriledi. Yeni siparişlerde azalmanın devam ettiği görülüyor. Büyümeye hizmet sektörü destek olmaya devam ediyor; hizmet PMI endeksi 54,9’dan 54,1’e gerilemekle birliktehalen güçlü.
● Yurt içinde TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığı, Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan geçici veriyle (12,7 milyar $) büyük ölçüde uyumlu şekilde 12,5 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. 12 aylık birikimli dış açık 122,2 milyar $ oldu. İhracat yıllık %14,4 artışla 21,7 milyar $, ithalat ise %15,5 artışla 34,2 milyar $ olarak gerçekleşti. Enerji ithalatı bir önceki yılın baz etkisiyle yıllık %23 azalışla 5,3 milyar $’a gerildi. Altın ithalatı mayısta 2,8 milyar $, yılın ilk beş ayında ise 14,6milyar $ oldu.
● Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre mayıs ayında yabancı turist sayısı yıllık bazda%16,2 artışla 4,5 milyon oldu. Böylece Ocak-Mayıs döneminde yabancı turist girişleri yıllık %23,6 artışla 14,0 milyon olarak gerçekleşti. Ekonomik güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak haziranda 103,7’den 101,1’e geriledi. Alt endekslerden; tüketici güven endeksi 5,9 puan azalışla 85,1’e gerilerken, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 0,6 puan artışla 105,7 değerini, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri ise sırasıyla 0,7 ve 1,1 puan artış gösterdi. İnşaat sektörü güven endeksi ise 3,3puan azaldı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 geçtiğimiz haftanın son gününü %2,8 yükseliş ile tamamladı ve böylece endeksin haftalık getirisi %2,0 oldu. Haftanın ilk üç günü gerileyen endekste beklentilerimiz paralelinde haftanın son iki günü alıcılı seyir izlendi. BIST-100 dolar bazında ise haftayı %5’e yakın kayıpla tamamlarken, Ocak ayındaki zirvesine göre de endeksteki gerileme %25’i geçti. Geride bıraktığımız hafta özellikle gerek ihracat gerekse yurtiçi satışlar açısından güçlü kabul edilen otomotiv ve beyaz eşya hisseleri öne çıktı. Buna karşılık gıda perakendecileri, demir/çelik, sigorta ve telekom hisseleri belirgin olumsuz ayrıştı. Kurban Bayramı tatili nedeniyle kısa bir haftaya başlıyoruz. Piyasalar bu kez yurtiçi veri akışını özellikle de jeostratejik riskler açısından Rusya’daki gelişmeleri ve bankacılık sektöründeki sadeleştirme adımlarını değerlendirecek. BIST’de orta vadeli, TL bazlı yükseliş eğiliminin korunmaya çalışacağını tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yüksek açılışın ardından alıcılı seyrini korumayı başardı. Kapanış 5583 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için geçiş bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5430 seviyesinin aşılması sonrasında yükseliş eğilimi bir miktar daha hız kazanmış durumda. BIST’te 5430-5300 bandı saatlik periyot için destek bölgesi olarak takip edilebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerliliğine yönelik sinyal olarak düşünülmeli. Bandın üzerindeki kapanışa bağlı olarak 5626-5661 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
Şirket Haberleri
● Coca-Cola İçecek,
Coca-Cola Bangladesh Beverages’ın satın alımına ilişkin ön görüşmelere başladığını ancak henüz bağlayıcı bir karar olmadığını açıkladı: Coca-Cola İçecek (CCI), bazı medya organlarında, CCI’ın, The Coca-Cola Company (TCCC) ile Coca-Cola Bangladesh Beverages'ın (CCBB) satın alımına ilişkin ileri aşamada görüşmelerde bulunduğu ve sürecin birkaç ay içerisinde tamamlanabileceğine ilişkin haberlere açıklık getirdi. Açıklamada CCI’ın faaliyet gösterdiği coğrafyalarda organik büyüme fırsatlarının yanı sıra TCCC bünyesinde bölgesel genişleme fırsatlarınısürekli olarak değerlendirdiğini ve bu kapsamda TCCC ile CCBB'nin potansiyel satın alımına ilişkin olarak ön görüşmelere başlandığını ancak bu aşamada henüz bağlayıcı bir karar alınmadığını belirtti. CCI’ın Bangladeş’in satın alınması için ön görüşmelere başlamış olmasının Şirket’in stratejisi ile uyumlu olduğunu ve potansiyel bir satın alımın CCI için değer yaratacağını düşünüyoruz. Bangladeş, önemli bir nüfusa ve gelişmekte olan bir ekonomiye sahip büyüyen bir pazar. Ülkede gazlı içecek ve meyve suyu tüketimi kişi başına düşük olmakla birlikte yüksek büyüme potansiyeline sahip. Coca-Cola İçecek’in faaliyet gösterdiği coğrafyalardaki başarısı dikkate alındığında Bangladeş’in de değer yaratma anlamında güçlü bir hikayeye sahip olacağına inanıyor ve haberi hisse için olumlu olarak değerlendiriyoruz. CCI’ın 0.7x net borç / G12A FAVÖK rasyosu ile güçlü bir bilançoya sahip olduğunu da hatırlatırız.
● Tekfen Holding,
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde hayata geçirilmek üzere bazı stratejik kararlar aldığını açıkladı. Şirket aldığıstratejik kararları 4 ana başlık alıntında topladı. 1.) Taahhüt Grubu'nda "büyümek için küçülme" stratejisi benimsenecek. Bu bağlamda; i) Taahhüt Grubu altındaki üretim tesislerinin tek bir çatı altında Tekfen İmalat ve Mühendislik A.Ş. bünyesinde birleştirilecek, ii) Azerbaycan ve Kazakistan'daki yetkinliklerin tek elden yönetilmesi ve on-shore ve off-shore/modüler projelerini takip edilmesi için yeni bir şirket kurulacak, iii) bu şirket Suudi Arabistan projeleri için yapacağı fizibilite çalışmaları sonrasında uygun görülecek yatırımlara karar verecek, iv) Taahhüt Grubu şirketleri faaliyet gösterdikleri bölge ve sektör konusunda kısıtlayıcı ve seçici hareket edecek ve bağlamda maliyet azaltıcı organizasyonel değişiklikler yapılacak, v) Tekfen Mühendislik, rekabetçi olacağı seçici coğrafi bölge ve sektörlere odaklanacak ve Taahhüt Grubunun enerji ve enerji çözümleri alanında büyümesini destekleyecek. 2.) Tarımsal Sanayi ve Terminal iş kollarında rekabetçiliğin korunması ve büyüme için toplam 500 milyon dolar tutarında yatırım öngörülüyor. Planlanan yatırımlar, i) Toros Tarım A.Ş. Ceyhan fabrikasında sülfürik asit ve fosforik asit tesisi kurulması, ii) Toros Tarım Ceyhan tesislerinde iskele ve iskele arkası tank kurulması, 2030 yılında "Net Sıfır-Net Zero" hedefine ulaşmak için yapılacak harcamalar ve ARGE çalışmaları yatırımları. Ek olarak şirket, Tarım Sanayi Grubu bünyesinde yer alan tarımsal üretim işinin küçültülmesini öngörüyor. 3.) Tekfen Grubu'nun 3. büyüme alanını oluşturmak üzere “Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri Şirketi"nin kurulması planlanıyor. Bu şirketin yeni kurulacak olan "Tekfen Platform ve Modular İmalat Şirketi" ile tamamlayıcı ürün ve servisler geliştirmek için yaklaşık 500 milyon dolar tutarında yatırım yapması planlanıyor. 4.) Ana iş kollarında stratejik ortaklıklar kurma imkânlarının araştırılması öngörülüyor. Tekfen bahsedilen toplam 1 milyar dolarlık yatırımları gerçekleştirmek için bünyesinde bulunan, Denkmal in Dahlem Otto-Hahn-Platz Gmbh, Topkapı arazisi ve Tekfen İmalat bünyesindeki Derince arazisinin satılarak toplam 80 milyon dolar üzerinde bir nakit yaratmayı hedefliyor. Yeni stratejiye uygun organizasyonel ve yönetim değişikliklerinin de eş zamanlı olarak yapılaması öngörülüyor. Şirket, bahsedilen önlem ve aksiyonlarla beraber toplam konsolide FAVÖK'ün gelecek 5 yılda toplamda enflasyondan arındırılmış bazda yaklaşık %40 artmasını öngörüyor.Yorum: Şirketin, uzun yıllardır zayıf performans gösteren taahhüt iş kolunda "büyümek için küçülme" stratejisi ve öngördüğü maliyet azaltımlarını olumlu karşılıyoruz. Açıklanan diğer yatırımların öngörülen katkısı ve finansmanı konusunda sınırlı bilgi nedeniyle potansiyel olumlu olarak değerlendiriyoruz.
● Bankacılık Sektörü:
TCMB bankaların TL mevduat tutma oranına ilişkin referans eşiğini %60’tan %57’ye; bununla ilişkili referans TL menkul kıymet tesis oranı da %10’dan %5’e düşürdü; yabancı paradan TL'ye dönüşüm oranına göre hesaplanan ek tesis yükümlülüğünde de sadeleştirmeye gitti. Yeni uygulamada TL mevduat oranı %57’den düşük bankalar yabancı para mevduatının %12’si oranında (önceki uygulamada TL mevduat oranı %60’dan azise yabancı para mevduatın %17’si kadar) TL menkul kıymet tesisi uygulayacak. Ayrıca bankalar TL mevduat oranı (i) %57-70 aralığında ise yabancı para mevduatın %5’i (önceki uygulamada %60-70 aralığı) ya da (ii) %70’den fazla ise yabancı para mevduatın %3’ü oranında TL menkul kıymet tesisi yapacak (eski uygulamada aynı). Güncelleme büyük ölçüde TL’nin yabancı para birimleri karşısında son dört haftadaki dalgalanma sonrası TL mevduat payındaki düşüşü telafi ediyor. Yabancı para mevduata (dolar bazında) göre oldukça kuvvetli artmasına rağmen TL mevduatın payı kur etkisiyle BDDK haftalık bülten verisine göre 26 Mayıs’taki %60,6’dan 16 Haziran’da %57,4 gerilemişti. Geçtiğimiz haftaki kur hareketi sonrası gerileme sürmüş olabilir. Bu veriler ışığında değişikliğin TL mevduat faizleri üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletmesi, TL menkul tesis tutarını sınırlı oranda hafifletmesi beklenebilir.