GÜNLÜK BÜLTEN - 27.12.2021
Yurt içinde bugün reel kesim güven endeksi verileri açıklanacak
● Yabancı turist sayılarında geçen yıla göre olumlu seyir sürüyor
● Çin’de sanayi şirket karlılığı Kasım’da %9 büyüme gösterdi
● Salgında, küresel günlük vaka sayıları yüksek seyrediyor Çin’de sanayi şirket karlılığı, Kasım ayında yıllık bazda %9 ile 2020 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük hızda büyüme gösterdi. Artan maliyetlerin karlılığı baskıladığı gözleniyor. 2021 yılının ilk 11 ayında yıllık büyüme ise %38 oldu. Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR)’nin raporuna göre, dünya ekonomisi gayri safi yurt içi hasılası, 2022 yılında ilk kez cari fiyatlarla 100 trilyon doları aşacak. Raporda, küresel ekonomik aktivite, toparlanmanın devam etmesiyle artacak ancak enflasyonun devam etmesi halinde ekonomiler resesyon riski ile karşı karşıya kalabilecek. Salgında ise, Omikron varyantının olumsuz etkisiyle küresel çapta günlük vaka sayıları, 7 günlük ortalamalar bazında 722 bin düzeylerinde yüksek seyrediyor. Küresel piyasalarda ise, bu sabah ABD S&P500 hisse senedi endeksi vadelileri hafif alıcılı seyrederken, Asya hisse senedi endekslerinde karışık bir seyir söz konusu. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %1,48’da, dolar endeksi ise 96,1 seviyesinde, Cuma sabahı düzeylerinde göre hafif değerleme gösterdi.
● Yurt içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre; yabancı turist sayısı Kasım’da yıllık %111,5, Ocak-Kasım döneminde yıllık %89,6 artış göstererek 22,8 milyona ulaştı. Ülke bazında, Rusya ve Almanya’dan gelen turist sayısı ilk sırada yer almaya devam ediyor. Turist sayısı artarken seyahat gelirlerinde de artış görülüyor. TCMB son verisine göre Ocak-Ekim döneminde gelirler yıllık %103 artarak 17,6 milyar $’a ulaştı. Son veriler seyahat gelirlerinin yılı 20 milyar $ seviyelerinde tamamlayabileceğine işaret ediyor. ● Yurt içinde bugün Aralık ayı reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve sektörel güven endeksi verileri açıklanacak. Reel kesim güven endeksi, mevsimsellikten arındırılmış olarak Kasım’da 0,7 puan artış göstererek 112 seviyesinde gerçekleşmişti. Alt endekslere bakıldığında; genel gidişat ve yatırım harcamalarına ilişkin beklenti endekslerinde düşüş görüldü. Gelecek 3 aya ilişkin ihracata ilişkin beklenti endeksi son iki aydır artış gösteriyor. Kapasite kullanım oranı (m.a.) da Kasım’da %77,60’a yükseldi. Sektörel güven endekslerinden, hizmet sektöründe düşüş görülürken, perakende ve inşaat sektörü güven endekslerinde yükseliş devam etti. Aralık ayında tüketici güven endeksi seri tarihinin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Güven endekslerinde bir miktar gerileme görülebilir.
● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 11,04 düzeylerinden başlıyor. Devlet tahvili piyasasında, 2 yıl vadeli gösterge tahvili getirisi, 9 baz puan yükselişle %22,66 olurken, 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi ise 31 baz puan yükselişle %23,95 oldu. TCMB, 3 Aralık günü döviz piyasasında gerçekleştirdiği satım yönündeki doğrudan müdahalede 504 milyon $ sattığını açıkladı. Endeks Değ (%) Gün Haftalık Aylık YBB Hisse Senetleri / VİOP (Ak Yatırım tarafından hazırlanmaktadır) 27 Aralık 2021 Piyasa Verileri En Yüksek Getiri Değişim (%) Hacim (mn TL) En Düşük Getiri Değişim (%) Hacim (mn TL) En Yüksek Hacim Değişim (%) Hacim (mn TL) VİOP Kontrat Uzl. Fiyatı Değ. (%) İşl. Ad. Piyasa ve Teknik Görünüm Açık Pozisyon Adet Değ.
● Yurt dışı piyasalar Cuma günü Noel tatili nedeniyle tatildeydi. Buna karşılık yurt dışında yeni Covid varyantında artış hızı ve bunun ekonomilere etkisi ve bu eğilimin özellikle ilaç firmalarına olası etkileri tartışılmaya devam etti. Geçtiğimiz hafta yurt içi tarafta ise oldukça dalgalı bir seyir gözledik. Haftaya değer kaybı ile başlayan TL, hükümetin yerel para cinsinden tasarrufları desteklemeye dönük planının açıklanmasıyla haftayı kuvvetli bir yükseliş ile tamamladı. TL’deki kuvvetlenme borsa tarafında özellikle son dönemde TL’deki değer kaybına karşı koruma amaçlı talep gören hisselerde sert satış şeklinde yansıdı. BIST-100 endeksi haftayı %9’u aşan bir kayıpla tamamlarken, hisseler dolar bazında %35’i geçen bir değer kazancı gösterdi. Geri çekilmeden en az etkilenen sektör hisse fiyatlarının yatay kaldığı bankacılık sektörü oldu. Buna karşılık döviz kazanan şirketler temasının geri planda kalması altın şirketlerinde %17’ye yakın kayba yol açtı. Benzer şekilde demir çelik şirketleri de sert satışlar gördü. Ancak Cuma günü temettü beklentileriyle de desteklenen kuvvetli alımlar demir çelik hisselerindeki haftalık kaybı %9 ile sınırladı. Yeni haftanın başlangıcında yurt dışının tatilden dönmesi özellikle öğleden sonraki seanslarda işlem hacminin artmasına sebep olabilir. Cuma günü seansın ikinci yarısında oluşan olumlu havayı değerlendirdiğimizde BIST’in yeni haftaya hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son iki işlem gününde destek bölgesinden gelen tepkiyle yukarı yönlüydü. Kapanış 1891 seviyesinde gerçekleşti. Endekste tepki ve tutunma bölgesi olarak belirttiğimiz 1720 seviyesinden başlayan yukarı eğilim geçerli durumda. 50 günlük ortalama altına yaşanan hareket geçici sarkma olarak kalırken, son 3 günlük kapanış 1797 seviyesindeki ortalama bölgesi üzerinde. Dolayısıyla yaşanan geri çekilmeyi beklentimize paralel şekilde çok kısa vadeli düzeltme eğilimi olarak değerlendirmek mümkün. BIST’te 1720 seviyesi üzerinin tepkitutunma bölgesi olması yönündeki beklentimizi sürdürüyoruz. Bununla birlikte BIST’te saatlik periyotta 1950-2050 bandı üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bandın üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot için belirgin bir olumlu teknik görünüm belirtiyor olacağız. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki boyutunda değerlendirilebilecekken, bandın altındaki hareketin devamı zayıf teknik görünüm olarak düşünülebilir. 1950-2050 bandı üzerinde 2120/65 ara direnç bölgesi ve sonrasında 2400 zirvesi tekrar hedeflenebilir. Endekste 1870-1850-1780/65-1720 destek, 1910-1950/80-2050-2110/20 direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
Merkez Bereket Gida 63,58 TL ortalama fiyattan 100 bin nominal Bim hissesini Cuma günü geri aldı. Bu işlemle birlikte Bim’de toplam payı %15,13’e yükseldi.
● İş Bankası, Cuma günü 2.5 milyon ISGYO (2,61 – 2,82 TL) ve 1,7 milyon SISE hissesi (13,25 – 13,75 TL) aldı.
● Garanti Bankası kredi kartları, tüketici kredileri ve ticari kredi portföylerinden toplam 1,2 milyar TL tutarındaki sorunlu krediyi toplam 161 milyon TL bedel ile sattığını duyurdu. Söz konusu tutar bankanın 4Ç21 finansal tablolarında gelir olarak kaydedilecek.
● Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu 5 perakendeciye (Bim, A101, Şok Marketler CarrefourSA ve Metro’ya) sebepsiz cam cezası olarak marketlere 14,860 TL ve 143,860 TL’ye kadar para cezası kesilmesini öngörüyor.