GÜNLÜK BÜLTEN - 28.09.2022
Fed Başkanlarının açıklamaları takip ediliyor
● Avrupa’da doğalgaz fiyatı Kuzey Akım’daki sızıntı nedeniyle yükseldi
● ABD’de konut verileri takip edilecek
● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,48 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında Fed başkanlarının açıklamaları sonrası oynaklığın yüksek olduğu bir seans görüldü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla -%0,2 ve +%0,2 değişimle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, genel olarak resesyon endişelerinin fiyatlandığı seansta sabahki getirilerini geri vererek Aralık 2020’den beri en düşük seviyelerine yaklaştılar. Borsalarda günlük değişim +%1,0 ila -%1,2 arasında. ABD tahvil piyasasında 5 yıllık tahvil ihalesinde talep karşılama oranının mevcut ortalama olan 2,40x’in altında (2,27x) gerçekleşmesi uzun vadelerde satış baskısı yarattı: 2 yıllık tahvil getirisi %4,28’e gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,95’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark -42bps’den -34bps’e geriledi. Dolar endeksi (DXY) dün 114 seviyesinin üzerindeki yatay hareketine devam etti. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatında Pazartesi günkü kayıplar dün telafi edildi (86,3$/bbl). Kuzey akım boru hatlarından Baltık denizine sızıntı olması sebebiyle Hollanda aktif doğalgaz kontratı günlük %19,3 artışla 207EUR/MWh seviyesine yükseldi. Altının ons fiyatı 10 yıllık tahvil getirisi ve DXY’nin nispeten yatay hareketi sonrası %0,4 artışla günü 1.629$/ons’tan sonlandırdı.
● Çin’de sanayi karları yılın ilk sekiz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre -%2,1 geriledi. Bu düşüşte üretici fiyat enflasyonundaki artış trendinin aşağı yönlü seyri ve Çin’in uygulamakta olduğu sert Kovid-19 tedbirlerinin de etkisi görülüyor. Bu durum Çin’in büyümesi üzerinde aşağı yönlü bir risk unsuru oluşturuyor.
● Philadelphia Fed Başkanı Harker enflasyonun neredeyse ekonomideki bütün ürün ve hizmet kalemlerinde yüksek seyrettiğini ancak gıda ve konut enflasyonunu endişe verici iki kalem olarak gördüğünü belirtti. Ayrıca Fed’in ekonominin uzun vadede sağlam temeller üzerinde durması adına enflasyonu kontrol altında tutmaya çalıştığını ifade etti. St.Louis Fed Başkanı Bullard enflasyonu kontrol altına alana kadar faizlerin yüksek seviyelerde seyretmesi gerektiğini vurguladı. Bullard ayrıca içinde bulundukları koşulların 1970’ler ile aynı olmadığını ve o döneme göre ekonomik aktivitede daha az bozulmayla başarıya ulaşma şanslarının daha çok olduğunu belirtti.
● Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ise Fed’in agresif hareket ettiğini ve önümüzdeki dönemde sıkılaşmanın devam edeceğini belirtti. Öte yandan fiyat istikrarını yeniden sağlamakta kararlı olduklarını, gecikmeli etkiler göz önüne alındığında ise aşırıya kaçma riskinin farkında olduklarını vurguladı.
● ABD’de dayanıklı mal siparişleri Ağustos ayında öncü veriye göre aylık %-0,2 geriledi. Conference Board Tüketici Güven Endeksi Eylül’de Nisan’dan beri en yüksek seviye olan 108’e yükselirken hem piyasa beklentilerinin hem de geçmiş verinin üzerinde kaldı. Tüketicilerin 6 ay sonrasına ilişkin beklentilerini yansıtan alt endeks Şubat’tan beri en yüksek seviyesine yükselirken, mevcut koşullara ilişkin veride de 5 ayın en yükseğine (149,6) gelindi.
● Yurt içi piyasalarda, $/TL bu sabah 18,48 seviyelerinde. Tahvil piyasasında, 2 yıllık getiriler dün günü %14,24, 10 yıllık getiriler %11,76’dan tamamladı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Yurtdışı piyasalarda ABD faizlerinin artışı ve Avrupa’da güçlenen resesyon endişeleri ile birlikte zayıf risk algısı sürüyor. Dün BIST’de ise son iki haftadır sert satış baskısı yaşayan bankalarda dengelenme çabasının öne çıktığını gördük. Ancak sanayi şirketlerde belirgin bir alım iştahının olmaması BIST-100’ün günü yatay seviyede kapatmasına neden oldu. Banka hisseleri açısından yarın gelecek Ağustos ayı toplu sektör verileri önem taşıyor. Endeksteki yatay seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün günün ilk yarısındaki alıcılı eğilimin ardından sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 3265 seviyesinde gerçekleşti. Endekste geçtiğimiz haftadan bu yana 21 günlük ortalama bölgesi civarında yaşanan tutunma sonrasında tepki çabası bir miktar daha güç kazanmış durumda. Bununla birlikte hareket halen kısa periyotta takip ettiğimiz direnç bölgesi altında. Dolayısıyla yaşanan hareketi belirgin bir yukarı eğilimden ziyade sınırlı-olağan tepki hareketi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Endekste 3310/30 bandı yakın direnç olsa da 3350-3400 bandı üzerini kısa periyot için iyimserlik bölgesi olarak görüyoruz. Aşılması durumunda ancak yeni bir yukarı eğilim gelişebileceğini yineliyoruz. Bu aşamada 21 ve 5 günlük ortalama civarında yaşanan tutunma konsolidasyon sürecine yönelik hareketi desteklemeye devam ediyor. Endekste 3220-3150 bandı yakın destek bölgesi. Altına sarkma 50 günlük ortalamanın bulunduğu 3050-3000 destek bölgesini gündeme getirebilecektir. BIST100’de 3250/20-3200- 3180/50 destek, 3300/10-3330/50-3380-3400 direnç.
Şirket Haberleri Devamı
● Bankacılık Sektörü: Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, Bloomberg HT’ye göre Rus Mir ödeme sistemini askıya aldı. Daha önceki haftalarda diğer bazı özel sektör bankaları da söz konusu ödeme sisteminin kullanımını sonlandırmıştı.