GÜNLÜK BÜLTEN - 28.11.2022
Veri yoğun bir haftaya başlıyoruz
● TCMB Kasım 2022 Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı
● Bu hafta yurt içinde dış ticaret ve büyüme verileri açıklanacak
● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,63 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasaları Şükran Günü tatili sonrası kısa seanslı günde düşük hacimli ve yatay bir seyir gösterdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri haftanın son gününde sırasıyla %0,03 ve %0,5 düştü. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, haftayı genel olarak pozitif seyirle kapattı. Almanya’da tüketici güveninin Aralık’ta bir miktar toparlanması ve GSYH’nin çeyreksel bazda beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesi ECB’nin tutanaklarında bölge ekonomileri için çizdiği görünüme paralellik gösterdi. Endekslerdeki günlük değişim -%0,05 ilâ +%0,5 arasında seyretti. ABD tahvil piyasasında tatil sonrası kısa seansta genel olarak verim eğrisinin uzun tarafında alımlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirileri %4,45’e, 10 yıllıklar ise %3,68’e düştü. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -78bps seviyesindeydi. Dolar endeksi (DXY) haftayı hafif satıcılı seyirle 106,0 seviyesinden kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, günü %2 kayıpla 83,6$/bbl seviyesinde tamamlarken, EB üyeleri arasında Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasına yönelik toplantılar devam ediyor. Altının ons fiyatı Cuma gününü yatay bir seyir izleyerek 1.755$/ons’tan sonlandırdı.
● Almanya’da 3. çeyrek büyüme verisi yukarı yönlü revize edildi; % 0,4 (önceki %0,3). Hanehalkı tüketimi büyümede itici güç olurken, makineteçhizat yatırımları da büyümeye katkıda bulundu. Net ihracatın katkısı ise yatay oldu. Artan enflasyon ile hanehalkı ve iş dünyası güvenindeki azalışın olumsuz etkilerinin yılın son çeyreğinde görüleceği değerlendiriliyor. Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını birçok banka için 35 baz puan düşürdü. Bu düzenlemeyle ekonomiye 500 milyar yuan (70 milyar $) likidite enjekte edilmesini sağlanacak. Çin Merkez Bankası artan Kovid-19 vakaları ve gayrimenkul piyasasında devam eden sorunlar nedeniyle ekonomiye desteğini sürdürüyor.
● Yurt içinde TCMB Kasım 2022 Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda, gelişmiş ülkelerde resesyon beklentilerinin artması nedeniyle küresel iktisadi faaliyetin yavaşladığı, ülkelerin iktisadi büyüme ve enflasyon görünümlerindeki farklılıklara bağlı olarak merkez bankalarının para politikası adımlarında ve iletişimlerinde ayrışma gözlendiği belirtildi. Hanehalkı borçluluğunun son 10 çeyrek boyunca kesintisiz azalmaya devam ettiği, reel sektörün finansal varlıklarının, yükümlülüklerine göre daha güçlü artışını sürdürdüğü, likidite, karlılık ve borç ödeme göstergelerinin olumlu seyrettiği ifade edildi. TL firma kredilerinin toplam kredilerde sürükleyici olduğu, alınan makroihtiyati tedbirlerin kredi büyümesindeki ivmelenmeyi sınırlandırdığı vurgulandı.
● Yurt içinde yarın Ekim dış denge, çarşamba günü 3. çeyrek GSYH, perşembe günü Kasım imalat sanayi PMI verileri takip edilecek. Dış denge Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre Ekim’de 8,0 milyar $ açık verdi. Öncü veriler, ekonomik aktivitenin 3. çeyrekte yavaşladığına işaret ediyor. 3. çeyrekte ekonominin yıllık %4,2 büyümesini bekliyoruz. PMI endeksi, son sekiz aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak, imalat sanayiinde yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor. Kasım’da endeksin zayıf seyrini sürdüreceğini tahmin ediyoruz.
● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,63 seviyelerinde. Tahvil piyasasında getirilerde düşüş devam etti; 2 yıllık getiriler Cuma gününü 14 baz puan azalışla %10,81’den tamamladı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Geçtiğimiz haftayı BIST-100 %8’e yakın artışla tamamlarken, öne çıkan sektörler altın madenciliği, demir/çelik, GYO’lar oldu. Bankalar ve gıda perakendecileri geride kaldı. Primli hisselerde de kâr satışları devam etti. Yeni haftaya başlarken, Çin tarafında Kovid kaynaklı protestoların borsaları baskıladığını görüyoruz. Yeni haftaya BIST’de de hafif satış baskısı ile başlanabileceğini düşünüyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün haftanın son işlem gününde 4800 desteği üzerine geri çekilme sonrasında sınırlı yukarı hareket yaşadı. Kapanış 4874 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 5 günlük ortalama üzerindeki hareket korunuyor. Geri çekilmeler sınırlı ve gün içi düzeltme boyutunda kalırken 4780-4800 bandı üzerindeki kapanışın iyimserliği desteklediğini düşünmeye devam ediyoruz. BIST’te saatlik, günlük ve haftalık periyot için ortalamalarda yukarı eğilim korunuyor. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm geçerli durumda. Bu paralelde 4900-4940 ara direnç bölgesi olmakla birlikte daha önce de belirtmiş olduğumuz 5000 seviyesinin de olası hareket bölgesi içerisinde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 4800-4750 yakın destek, 4600 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliği devamını destekleyici olacaktır. BIST100’de 4800-4750-4700-4680/10-4580 destek, 4900-4940-4980-5000/65 direnç.
Şirket Haberleri Devamı
● Kardemir ;
Nisan’da başlayan yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 4 Numaralı Yüksek Fırın’ın yeniden devreye alındığını duyurdu.