GÜNLÜK BÜLTEN - 28.12.2021
Yurt içinde reel kesim güven endeksi, Aralık’ta gerileme gösterdi
● Küresel ekonomik veriler, karışık bir seyir izliyor
● TCMB, dövizden TL mevduata geçişi destekleyici düzenleme yaptı
● Yurt içinde bugün, Fiyat İstikrarı Komitesi toplanacak Küresel çapta açıklanan ekonomik verilerde, Japonya’da sanayi üretimi, Kasım’da, otomotiv sektöründeki canlanmanın da etkisiyle aylık bazda %7,2 artarak beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. ABD’de Dallas Fed aktivite endeksi Aralık ayında 11,8’den 8,1’e geriledi. Küresel piyasalarda, dün ABD hisse senedi endekslerinin %0,9 ilâ %1,4 artış göstermesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %1,47 ile düşük seyrini sürdürürken, dolar endeksi 96,1 ile dün sabahki seviyelerine yakın. Yurt dışında bugün ABD’de konut fiyatları, Richmond Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak.
● TCMB, döviz mevduattan ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarından, vadeli TL mevduata ve katılma hesaplarına dönüşen tutarların zorunlu karşılıktan muaf tutulmasına ve Türk lirasında kalmaya devam eden tutarın en yüksek zorunlu karşılık oranı ile çarpılarak bulunan kısmının iki katına, bir hafta vadeli repo faizi olan %14 faiz/nema ödenmesine karar verdi. Ayrıca dolar olarak tutulan döviz tutarların, döviz cinsinden tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden %1,5 komisyon alınmasına karar verildi.
● Yurt içinde reel kesim güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak Aralık ayında aylık 1,9 puan azalarak 110,10’a geriledi; Haziran’dan bu yana en düşük seviye. Endeks alt detaylarına bakıldığında; genel gidişata ilişkin beklentileri gösteren endekste sert düşüş görüldü. Yatırım harcamalarına ilişkin beklenti endeksi son iki aydır geriliyor. Gelecek 3 aya ilişkin ihracat siparişleri beklenti endeksi ise son üç aydır artış eğiliminde. Kapasite kullanım oranı ise (m.a.) Aralık’ta %77,60’dan %78,40’a yükseldi. Sektörel güven endekslerinin tamamında ise Aralık ayında düşüş görüldü. Hizmet sektörü endeksi son iki ayda toplam 1,5 puan azaldı; 118,8 seviyesinde. Perakende ticaret güven endeksi, Haziran’dan bu yana yükseliş eğilimindeydi, Aralık ayında 0,5 puan geriledi. En sert düşüş inşaat sektöründe gözlendi; endeks aylık bazda 3,6 puan azaldı.
● Türk-İş “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasına göre; Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonu, Aralık’ta aylık bazda %25,75, yıllık bazda %54,96 ile yüksek artış gösterdi. Yurt içinde, Fiyat İstikrarı Komitesi bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin başkanlığında toplanacak olup, toplantıda enflasyona ilişkin gelişmeler ve bu konudaki muhtemel risklerin konuşulacağı belirtiliyor.
● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 11,63 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında getiriler yükseldi; 10 yıllık getiriler dün günü 23 baz puan artışla %24,18’den, 2 yıllık getiriler ise 35 baz puan yükselişle %23,01’den tamamladı
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Dün açılış sonrası 1.940 seviyesine kadar yükselen BIST-100 endeksi gün içi dalgalı bir seyir izledi ve öğleden sonra gelen satışlarla günü sadece %0,3 artıda kapattı. Günlük performansta tarım, gübre, ilaç, banka sektörlerinin alıcılı olduğunu havayolu ve gıda perakendecilerindeki satış baskısının ise sürdüğünü gördük. Dün yurt dışı tarafta ise iyimserliğin korunduğunu ABD borsa endekslerinin yeni rekorlar kırdığını izledik. Yarın BDDK Kasım ayı bankacılık sektörü toplu sonuçlarını yayınlayacak. Borsada hisse değişimlerinin öne çıktığı hafif alıcılı bir seyir görmeyi bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün yukarı açılışla test ettiği 1940 seviyesinden sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 1897 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 1720 seviyesinden başlayan tepki hareketiyle 21 günlük ortalama bölgesi ve saatlik periyot için geçiş bölgesi olabileceğini düşündüğümüz 1950-2050 bandının alt sınırı gün içerisinde test edildi. Yükseliş denemesi düşük hacimle gerçekleşirken endekste 21 günlük ortalama 1929 seviyesinde bulunuyor. BIST’te saatlik periyotta 1950-2050 bandı üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bandın üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot için belirgin bir olumlu teknik görünüm belirtiyor olacağız. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki boyutunda değerlendirilebilecekken, bandın altındaki hareketin devamı zayıf teknik görünüm olarak düşünülebilir. 1950-2050 bandı üzerinde 2120/65 ara direnç bölgesi ve sonrasında 2400 zirvesi tekrar hedeflenebilir. Endekste 1870-1850-1780/65-1720 destek, 1950- 1980-2050-2110/20 direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
● Arçelik Hollanda'da yerleşik bağlı ortaklığı olan Ardutch ve Grundig tarafından Arçelik'e toplam 37.2mn Avro tutarında temettü dağıtılmasına karar verdiğini açıkladı. Bu temettü 27.12.2021 itibariyle tahsil edilmiş olup, Arçelik’in konsolide finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
● Bim dün 100 bin hisseyi ortalama 64,552 fiyattan geri aldı.
● Coca-Cola İçecek (CCİ), dün tamamına sahip olduğu iştiraki CCI International Holland BV ("CCI Hollanda") aracılığı ile LLC Coca-Cola Bottlers Uzbekistan'ın ("CCBU") %42,88 hissesini 90,0 milyon $ karşılığında The Coca-Cola Company'den ("TCCC") satın aldığını açıkladı. Böylece, CCİ’ın CCBU’daki dolaylı payı %100’e ulaşmış oldu. Hatırlanacağı gibi CCİ Eylül ayı sonunda CCBU’nun %57,22 payının transferini tamamlamıştı. Hatırlanacağı gibi, CCİ, CCBU’nun %57,118’i için 252 milyon $ firma değeri üzerinden teklif vermişti (%100’ü için 430 milyon $ firma değerine işaret ediyor). Son hisse alımı ile ortalama fiyat çok daha cazip bir seviyeye düşmüş oldu. Bu nedenle haberi hisse için olumlu olarak değerlendiriyoruz. CCİ, küçük paketlerin CCBU'nun toplam satışları içerisindeki düşük (%14) payı göz önünde bulundurulduğunda karlı bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Şu an için CCİ için 120,00 TL hedef fiyatımızı ve ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyemizi koruyoruz.
● Bankacılık Sektörü: TCMB tarafından yayınlanan tebliğe göre döviz tevdiat hesaplarından TL mevduata dönülmesini teşvik amacıyla yeni uygulamalar getirildi. Buna göre (i) DTH’dan vadeli TL hesabına dönüşen ve TL hesabında kalmaya devam eden mevduat zorunlu karşılıktan muaf olacak ve bu tutarın TL vadeli mevduat azami zorunlu karşılık oranının iki katı kadar olan tutarına %14 TCMB tarafından komisyon ödenecek, (ii) Yabancı para mevduatın yabancı para cinsinden tutulan zorunlu karşılık tutarları üzerinden yıllık %1,5 komisyon alınacak, (iii) DTH’dan kur korumalı mevduata (KKM) dönüşüm oranı asgari 21 Ocak 2022 itibarıyla %10, 18 Mart 2022 itibarıyla %20 olan bankalar 2022 sonuna yabancı para zorunlu karşılığa komisyon yükümlülüğünden muaf olacak.