Günlük Bülten 29 Kasım 2023

Resim

 

Yurt içinde dış ticaret ve ekonomik güven endeksi verileri açıklanacak

 

● ABD’de tüketici güven endeksi kasımda yükseldi

 

● ABD’de bugün 3. çeyrek büyüme verisinin ikinci tahmini açıklanacak

 

● Almanya’da kasım ayı öncü tüketici enflasyonu yayınlanacak ABD hisse senedi piyasaları, konut fiyat endekslerinde ve tüketici güveninde görülen artışla güne satıcılı başladı. Ardından Fed PPK üyelerinden Waller ve Bowman’ın açıklamaları ile S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,3 kazanımlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, yarınki enflasyon verisi öncesinde Almanya ve Fransa’da tüketici güveninde görülen artış ve İrlanda’da ekim perakende satış hacmindeki düşüş ile karışık bir seyir izledi. Endeksler genel olarak günü -%0,6 ilâ %0,7 değişimlerle tamamladı. ABD tahvil piyasası, Fed PPK üyelerinin yorumlarının etkisiyle günü genel olarak alıcılı bir seyirle bitirdi. 2 yıllık tahvil getirisi temmuz ortasından beri ilk kez %4,73’e, 10 yıllık tahvil getirisi eylül ortasından beri ilk kez %4,32’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -50bps’ten -41bps’e geldi. Dolar endeksi Fed’in faiz artırım döngüsünde tepe noktada olabileceğine dair beklentilerin artmasıyla %0,4’lük düşüşle ağustos ortalarından beri ilk kez 102,7 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, OPEC+ toplantısı öncesinde dolardaki güç kaybı ve API’nin haftalık petrol stoklarında 817k varil düşüş raporlaması sonrası günü %2,1 getiriyle 81,7$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı DXY ve 10Y tahvil getirilerindeki düşüşün sürmesiyle günü %1,3’lük kazanımla mayıs başından beri en yüksek seviye olan 2041$/ons’tan bitirdi.

 

● ABD’de Conference Board Tüketici Güven Endeksi kasımda 102,0 ile beklentilerin (101,0) üzerinde gerçekleşti. Ekim verisi ise 102,6’dan 99,1’e güncellendi. Tüketicilerin mevcut iş ve işgücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini gösteren mevcut durum endeksi 0,4 puan düşüşle 138,2’ye geriledi. Kısa vadeli beklentileri gösteren endeks ise 72,7’den 77,8’e yükseldi. Bununla birlikte, beklenti endeksi Şubat 2022’den bu yana (aralık ve temmuz ayları hariç) önümüzdeki 1 yıl içerisinde resesyon olacağına işaret eden 80 seviyesinin altındaki seyrini sürdürüyor. Diğer taraftan, gelecek 12 ay enflasyon beklentisi %5,9’dan %5,7’ye geriledi.

 

● ABD’de S&P CoreLogic konut fiyatları eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış olarak %0,7 artarken, bir yıl öncesine göre yaklaşık %4 yükseldi. Konut fiyatları son sekiz aydır yükseliyor. Federal Konut Finansmanı Kurumu (FHFA) Konut Fiyat Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre %0,6 arttı. Richmond Fed İmalat Endeksi ise iki ay pozitif gerçekleşmesinin ardından kasımda +3’ten -5’e geriledi. ABD’de bugün 3. çeyrek büyüme verisinin ikinci tahmini yayımlanacak.

 

● Almanya’da GFK Tüketici Güven Endeksi -27,8 (önceki ay: -28,3) seviyesinde gerçekleşti. Sınırlı artışta Noel ve tatil sezonunun tüketicilerin satın alma isteğini artırmasının büyük ölçüde etkili olduğu değerlendiriliyor. Fransa’da Tüketici Güven Endeksi kasımda bir miktar iyileşmekle birlikte nispeten zayıf kalmaya devam etti. Endeks Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesinde olsa da uzun vadeli ortalamasının epey altında kaldı.

 

● Yurt içinde TÜRK-İŞ Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın kasım ayı sonuçlarına göre; açlık sınırı 14.025 TL, yoksulluk sınırı ise 45.686 TL oldu. Gıda enflasyonu yıllık %80,12 arttı. Yurt içinde bugün kasım ayı ekonomik güven endeksi ile ekim ayı nihai dış ticaret istatistikleri açıklanacak. Ekonomik güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak ekimde aylık 1,1 puan artarak 96,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Alt endekslerden; tüketici ve inşaat sektörü güven endeksleri kasım ayında artarken, reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektör güven endeksleri ise azalış gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın ekim ayı geçici istatistiklerine göre ihracat ekim ayında yıllık bazda %7,4 artışla 22,9 milyar $, ithalat ise %1,3 artışla 29,6 milyar $ olarak gerçekleşmiş, dış ticaret dengesi 6,7 milyar $ açık vermişti.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 önceki günkü kuvvetli alımların ardından banka hisselerindeki kâr satışlarıyla günü hafif düşüşle kapattı. YBG en yüksek getiriyi sağlayan ve önceki hafta belirgin olumlu ayrışan sigorta sektörü hisselerinde de dün satıcılı seyir vardı. Dün endekse en güçlü destek ise petrokimya ve otomotiv hisselerinden geldi. Endeksin 8.000 seviyesinin üzerinde destek oluşturmaya çalışacağını tahmin ediyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

        BIST100 dün gün başındaki yükselişle test ettiği 8150 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 8094 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te gün içi dalgalı seyre rağmen kapanış, yukarı hareketin devamı açısından önemli gördüğümüz 8084-8100 bandı içerisinde. Dolayısıyla yaşanan geri çekilme belirgin bir olumsuzluktan ziyade olağan-sınırlı geri çekilme olarak değerlendirilebilir. Bu paralelde endekste olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyor, 8256- 8513 bandına yönelik hareketin gündeme gelebileceğini yineliyoruz. Endekste 8000-7850 bandı kısa periyot için destek bölgesi olarak belirtilebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin devamına yönelik sinyal olarak değerlendirilebilir.

 

Ekonomik Araştırmalar

 

  • Almanya Başbakanı Scholz, Almanya’da önümüzdeki sene tasarruf politikalarının uygulamaya alınacağını belirterek, bütçedeki daralmaya rağmen ekonominin geliştirilmesinin önceliklendirileceğini ve Ukrayna’ya verilen desteklerin artırılarak sürdürüleceğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ise mevcut bütçe sorunlarına rağmen gelecek yıl gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) %2’ini savunma harcamalarına ayıracağını açıkladı.

 

  • ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Bundesbank Başkanı Nagel enflasyon görünümü kötüleşirse tekrar bir faiz artırımı yapılabileceğini ve faiz indirimini konuşmak için henüz erken olduğunu açıklarken; gerileyen enerji fiyatlarının dezenflasyonist etkilerinin azaldığını ve yakın zamanda enflasyonda dalgalı bir seyir beklediğini ifade etti. Nagel ayrıca istihdam piyasasının sıkılığına dikkat çekerek, şirketlerin ve hane halkının düşük borçluluk seviyeleri ve yatırım aktivitesindeki canlanmanın “yumuşak iniş” senaryosunu desteklediğini açıkladı.

 

  • Euro Bölgesi Ekim M3 Para Arzı yıllık -%1,0 olarak açıklandı. (Önceki: -1.2%)

 

  • ABD Kasım Tüketici Güven Endeksi 99,1’den 102’ye yükseldi.

 

  • ABD Ekim Yeni Konut Satışları 679 bine geriledi. (Önceki: 759 bin)

 

  • Fed’in şahin yetkililerinden olan Christopher Waller, para politikasının enflasyonu Fed’in %2 hedefine döndürmek için uygun seviyede olduğunu söyleyerek politika yapıcıların tekrar faiz artırmaya ihtiyaç duymayabileceği yönünde mesajlar verirken; enflasyonun önümüzdeki üç ila beş ay içinde düşmeye devam etmesi durumunda faiz indirimi gelebileceğini de belirtti. Michelle Bowman ise enflasyonun seyrinde kötüleşme olursa faiz artışlarını tekrar destekleyeceklerini bildirirken; Aralık toplantısına dair herhangi bir görüş paylaşmadı.

 

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), toplantısında 12. Kalkınma Planı hedefleri kapsamında gelecek dönemde uygulamaya alınacak politikalara yönelik değerlendirmeler üzerinde durulurken, ihracat görünümü ile dezenflasyon sürecinde mesleki eğitim, yatırım, üretim ve ihracatı destekleyecek, rekabet avantajı sağlayacak ve finansmana erişimi kolaylaştıracak tedbirlerin görüşüldüğü açıklandı.

 

Piyasalar

 

  • Endeks sert yükseliş sonrası soluklanıyor. Hisse ve tahvil piyasaları Kasım ayını sert bir yükselişle bitiriyor. MSCI Tüm ülkeler hisse endeksi %9 getiri ile 2020 Kasımından beri en güçlü konumda. Dayanıklı ev eşyaları, havayolları, otomotiv, teknoloji gibi döngüsel hisseler yükselişte başı çekiyor. Enerji, gıda, sağlık gibi korumacı hisseler geride kalıyor.

 

  • Bloomberg Dünya tahvil endeksi %5 getiri ile 2008 Aralığından beri en güçlü performansa sahip. Fed’in 2024 ortasından başlayarak faiz indirmeye başlayacağı beklentisi hakim görüş haline geliyor. İlk çeyrekte faiz indirimi bekleyen milyarder aktivist Bill Ackman gibi yatırımcıların sayısı da artıyor. Borsa İstanbul aybaşından beri %9 yükselişin ardından 8.100 direncinin hemen altında sınırlı kayıpla günü kapattı. Geride kalan otomotiv, telekom hisseleri endekse göre daha güçlü. Son dönemde çok yükselen bankalar ve sigortalar kar satışlarıyla negatif ayrışıyor.

 

  • Dünya piyasalarının seyri Borsa İstanbul’da sınırlı pozitif bir açılışa işaret ediyor. Yükselişin devam edip etmeyeceği bankalardaki alışın devam edip etmeyeceğine bağlı olarak belirlenecek

 

Şirket Haberleri

 

● Bankacılık Sektörü,

 

            Ekonomi basınında yer alan haberlere göre Torba Yasa ile Meclis’e sunulan bankaların enflasyon muhasebesi dışında tutulmasının bankalara olan maliyeti 70 milyar TL düzeyinde hesaplandı. Bankalar 2023/9 döneminde 112 milyar TL vergi yükümlülüğü ve toplam 439 milyar TL net kâr açıkladılar.

 

● Otomotiv Sektörü,

 

           Elektrikli araçların ithalatında yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı. İthalatçının izin belgesi alabilmesi için 1) ithalatı yapılacak aracın 7 bölgede en az 20 adet TSE standartlarına uygun satış sonrası servis istasyonunun bulunması, 2) elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, 3) ithalatı yapılacak araç için Türkiye’de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe hizmet veren çağrı merkezi kurulması, 4) ithalatı yapılacak aracın üreticisinin Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin olması ve 5) batarya sistemlerinin denetimine ilişkin yapılacak işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi koşullarının sağlanması gerekmektedir.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X