GÜNLÜK BÜLTEN - 29.08.2023
Küresel borsalarda dün genel olarak alıcılı bir seyir görüldü
● ECB parasal büyüklüklere ilişkin temmuz gerçekleşmelerini yayınladı
● Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi ağustosta yükselse de negatif bölgede
● Yurt içinde ekonomik güvenendeksi ve dışticaret verileri açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, Perşembe günkü Kişisel Tüketim Harcamaları Enflasyonu ve Cuma günkü Tarım Dışı İstihdam verileri öncesinde alıcılı bir seyir izledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,6 ve %0,8 getirilerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Çin’in 2008’den beri ilk kez hisse senedi işlemlerinde damga vergisini indirmesinin de yarattığı pozitif etkiyle günü %0,1 ilâ %1,6 getirilerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında genel olarak 2 yıl ve üzeri tahvillerde günün ikinci yarısında özellikle alıcılı seyir hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi günü %5,05, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,20’den tamamladı. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -84bps’ten -85bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -122bps’ten -128bps’e geldi. Dolar endeksi yatay bir seyir gösterdi: 104,1. Brent petrol aktif vadeli kontratı Çin’den gelen piyasa desteği ve Florida’da etkili olan İdalia tropik fırtınasının üretimde yaratabileceği olası sıkıntılara rağmen %0,1 gerileyerek günü 84,4$/bbl’den kapattı. Altının onsfiyatı günü %0,3 kazançla 1920$/ons’tanbitirdi.
● Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) temmuz ayı para arzı verilerine göre işgünü ve mevsimsellikten arındırılmış M3 aylık %0,41 gerileyerek 15.956,5 milyar € oldu. Arındırılmamış M3 para arzı ise temmuzda yıllık %0,41 geriledi. Haziran’da M3 arındırılmış bazda aylık %0,1, yıllık bazda ise %0,5 artmıştı.
● Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi ağustosta önceki ay (-20) ve piyasa beklentilerinin (-19) üzerinde kalarak -17,2 olarak gerçekleşti. İmalat aktivite görünümüne ilişkin belirsizlik artışını sürdürürken, ilgili endeks pozitif kalmaya devam etti. Ayrıca görünüm endeksi, ağustosta 8 puan azalarak iki yıldan uzun zamandır endüşük değerini gördü.
● Yurt içinde AA’da yer alan habere göre TCMB, 20 Ağustos'ta Kur Korumalı Hesaplara ilişkin kamuoyuyla paylaştığı basın duyurusundaki düzenlemelere yönelik uygulama talimatını bankalara iletti. Buna göre, TCMB, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az %10, TL kur korumalı mevduatlar için en az %50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini ise en az 32 gün olarak belirledi. Uygulama talimatıyla bankaların dönüşüm hesaplarında %95 yenileme ve TL'ye geçiş hedefine nasıl ulaşacağı da açıklandı. Bankalar, %95 hedefini, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçiş ile sağlayabilecek. Ayrıca, gerçek kişiler için açılan yeni dönüşüm hesaplarının, vadesi gelen dönüşüm tutarının en fazla yüzde 10'una kadar hedefe sayılabilmesine imkan tanındı.
● Yurt içinde bugün ağustos ayı ekonomik güven endeksi (EGE) ile temmuz ayı dışticaret istatistikleri açıklanacak. Ekonomik güven endeksi temmuzda aylık %1,8 azalarak 99,3 seviyesinde gerçekleşmişti. Ağustosta ise Tüketici Güven Endeksinin 80,1’den 68’e gerilemesinin yanında Reel Kesim ve Sektörel Güven Endekslerinde yaşanan aylık geri çekilmelerin de etkisiyle EGE’nin düşüş göstermesi bekleniyor.
● Ticaret Bakanlığı’nın temmuz geçici dış ticaret istatistiklerine göre, ihracat yıllık bazda %8,4 artışla 20,1 milyar $, ithalat ise %11,1 artışla 32,5 milyar $ olmuştu. Bu gelişmeler sonucunda geçici dış ticaret dengesi 12,4 milyar $ açık vermişti. 12 aylık birikimli dış ticaret açığı ise yeniden yükselerek 120,9 milyar $’a gelmişti. Veri detaylarında yeniden hız kazanan altın ithalatının ilk 7 ayda toplam 19,4 milyar $’a ulaştığı, enerji ithalatının ise 41,1 milyar$ olarak gerçekleştiği görülmüştü.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● TCMB faiz kararı sonrası BIST’de başlayan yükseliş sonrası endeks yeni zirveleri test etti. İş Bankası ve iştiraklerinde güçlü yükseliş endeksi destekleyen faktörlerden biri oldu. Sanayi endeksi de Cuma günü başlayan güçlü performansını sürdürdü. Hisse bazlı ayrışmalar yoğun olsa da endekste pozitif momentumun devam edeceğini düşünüyoruz.
● Teknik Yorum:
BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde yatay seyirdeydi. Kapanış 7942 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te kısa periyot için destek bölgesi olarak belirttiğimiz 7450- 7380 bandında tutunma sonrasında yükseliş yönlü hareket geçerliliğini sürdürüyor. 5 günlük ortalama üzerindeki kapanışa da bağlı olarak endekste olumlu teknik görünümün korunduğunu yineliyoruz. 7450-7380 bandı altına yaşanacak bir sarkma durumunda ancak aşağı yönlü eğilimin belirginleşebileceğini belirtebiliriz. Bu aşamada 8000-8155 seviyesine yönelik hareketin geçerli durumda olduğunu söylemek mümkün. Bu bandın aşılması endekste yeni yükselişi destekleyici olabilecek ve bu defa 9050- 9700 bandına yönelik bir hareket yaşanması mümkün olabilecektir.