GÜNLÜK BÜLTEN - 30.12.2021
Yurt içinde Aralık ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak
● Yurt dışında Omikron varyantı ile ilgili gelişmeler takip ediliyor
● TCMB, dün 2022 Para ve Kur Politikası metnini yayımladı
● TMSF mevduat ve katılım fonu garantisi 200 bin TL’ye yükseliyor Küresel çapta; ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede mal ticaret açığı, ithalattaki yüksek artışın etkisiyle, Kasım’da 97,8 milyar $ ile rekor yüksek seviyede gerçekleşti. ABD’de bekleyen konut satışları endeksi ise, Kasım’da aylık bazda %2,2 daralarak beklentilerin altında gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, yayılma gösteren Omikron varyantının bulaşıcı olması, Delta varyantı ile aynı anda dolaşımda olması nedeniyle endişe duyduklarını belirtti. Ghebreyesus, salgını sonlandırmanın anahtarının aşı eşitsizliğini gidermek olduğunu yineledi. Küresel piyasalarda ise, ABD’de S&P500 hisse senedi endeksi %0,1 ile sınırlı artış gösterirken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir görülüyor.. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %1,54, dolar endeksi ise 96 düzeyinde.
● TCMB 2022 Para ve Kur Politikası raporunu yayımladı. TCMB para politikası duruşunda enflasyona ilişkin risklerin kaynağına, kalıcılığına ve ne derecede kontrol altına alınabileceğine yönelik analizleri dikkate alarak enflasyonu kalıcı olarak düşürme hedefine odaklanacak. Bununla beraber, son dönemde alınan para politikası kararlarının birikimli etkileri 2022’nin ilk çeyreğinde takip edilecek, ayrıca geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirilecek. TCMB ayrıca, zorunlu karşılıkları fiyat ve finansal istikrarı destekleyici bir araç olarak kullanmaya devam edecek. Reeskont kredilerinin TCMB döviz rezervlerine katkısının 2021 sonunda 21 milyar $ olması bekleniyor.
● TCMB’nin 100 milyon $ tutarındaki 1 ay vadeli TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesine ihale tutarının altında 74 milyon $’lık teklif geldi. 100 milyon dolar tutarındaki 3 ay vadeli TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesine ise 115 milyon $ teklif gelirken, satış tutarı 100 milyon $ olarak gerçekleşti.
● Yurt içinde, halihazırda 150 bin TL olan TMSF sigortasına tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2022 yılı başından itibaren 200 bin TL’ye çıkarıldı.
● Yurt içinde bugün Aralık ayı ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak. Endeksi oluşturan alt endekslerden tüketici güven endeksi seri tarihinin en düşük seviyesinde gerçekleşmiş idi. Reel kesim ve sektörel güven endeksleri de geriledi. Bunların neticesinde ekonomik güven endeksinde de gerileme görülebilir. Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 12,86 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler dün günü 24 baz puan düşüşle %23,07’den tamamladı. 10 yıllık getirilerde yükseliş devam etti ve dün günü 19 baz puan artışla %24,74’den kapattı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100, 1.900 seviyesinin hemen altında denge arayışında görünüyor: Dün TL’de gözlenen bir miktar değer kaybı yeniden ihracatçı ve döviz kazanan demir çelik ve havacılık şirketlerinin öne çıkmasına imkan sağladı. Bu eğilime telekom hisselerinin de katılmasıyla endeks günü %2,4 artışla tamamladı. Yılın son iki gününe girerken piyasaların gelecek hafta başında açıklanacak Aralık ayı enflasyonuna ilişkin öngörüleri fiyatlamaya çalışacağını tahmin ediyoruz. Yurt dışı tarafta ise Covid-19 vakaları yeniden tırmanışa geçmekle birlikte, önceki dalgalara kıyasla tıbbi riskin azalmış olması piyasalara rahatlama veriyor. Yurt dışı piyasalarda yeni yıla doğru yatay bir eğilim gözleniyor. BIST’in de bugün yatay bir seyir göstermesini bekliyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün yukarı açılışın ardından günün genelinde yataydaydı. Kapanış 1895 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te konsolidasyon süreci olarak değerlendirdiğimiz hareket geçerliliğini sürdürüyor. 50 günlük ortalama bölgesi üzerindeki hareket korunurken, 21 günlük ortalama bölgesi ve saatlik periyot için geçiş bölgesi olabileceğini düşündüğümüz 1950-2050 bandı altında hareket göremeye devam ediyoruz. BIST’te saatlik periyotta 1950- 2050 bandı üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bandın üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot için belirgin olumlu teknik görünüm belirtiyor olacağız. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki boyutunda değerlendirilebilecekken, bandın altındaki hareketin devamı konsolidasyona yönelik hareketin devamı olarak düşünülebilir. Bu aşamada 1800-1720 bandı üzerinde tutunma yönündeki beklentimizi koruyoruz. 1720 altına inilmesi durumu ise yeni bir zayıflama süreci olarak görülebilir. Endekste 1870-1825-1780/65- 1720 destek, 1920/50-1980-2050- direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
●Türk Metal Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığını bildirdi. Hatırlanacağı gibi halka açık şirketlerden Arçelik, Aygaz ve otomotiv sektöründen Ford Otosan, Karsan, Tofaş Oto ve Türk Traktör MESS üyesi iş yerleridir. Bu nedenle, kararın prosedürel bir gelişme olduğunu ve kısa vadede çözüleceğini düşünmekle beraber, haberin bahsi geçen hisseler üzerinde bir baskı yaratabileceğini düşünüyoruz.
● Bankacılık Sektörü: BDDK verilerine göre bankaların Kasım ayı net kârı önceki aya göre %1 artarak 9,2 milyar TL oldu. Böylece Ocak-Kasım dönemi toplam net kâr önceki yıla göre %48 artarak 75,3 milyar TL’ye ulaştı. Net kârın 10 milyar TL düzeyindeki tahminimizin gerisinde kalması kamu bankalarının çok yüklü karşılık ayırmalarından kaynaklandı. Kamu bankaları Kasım’da 156 milyon TL zarar açıkladı (kamu bankaları Ekim’de düşük karşılık ayırarak 2,2 milyar TL net kâr açıklamıştı). Kamu bankalarındaki sonuç beklentimizden zayıf olmakla birlikte, makul bir gelişme. Buna karşılık yerli özel bankaların Kasım ayı net kârı beklentimizin oldukça üzerinde önceki aya göre %72 artarak 5,6 milyar TL’ye ulaştı. Yabancı sermayeli özel bankaların net kârı ise 2,2 milyar TL ile önceki aya paralel geldi. Yerli ve yabancı bankalar arasındaki ayrışma yerli bankalar tarafında kur farkı ve Hazine işlemleri gelirinin daha güçlü olmasından kaynaklanıyor. Öngörülerimiz paralelinde net faiz gelirlerindeki artış tüm banka gruplarında güçlü şekilde devam ediyor. Bu sonuçlar BIST’teki özel sektör bankalarının 2021 kâr beklentileri için olumlu yönde bir etki yapabilir.