GÜNLÜK BÜLTEN - 30.12.2022
Sağlıklı, mutlu, güzel bir yıl diliyoruz
● TCMB bugün 2023 yılı Para ve Kur Politikası Metni’ni yayımlayacak
● Yurt içinde bugün dış denge ve borçluluk verileri açıklanacak
● Ekonomik güven endeksi aralıkta 97,6’ya yükseldi ABD hisse senedi piyasalarında, haftalık i şsizlik maaşı başvurularındaki seyrin i stihdam piyasasına yönelik normalleşme sinyalleri vermesi alımları desteklerken, 10 yıllık tahvil getirilerinin 4 iş günü ardından düşmesi de hisse değerlemelerini pozitif etkiledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri düşük hacimli işlem gerçekleşen günü sırasıyla %1,7 ve %2,6 yükselişlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de ABD piyasalarına benzer şekilde alımlar hakimdi. Endekslerdeki günlük artışlar %0,2 ilâ %1,2 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında 7 yıllık 35 milyar $ nominal değerli tahvil ihalesinde son 4 ihalenin en yüksek dolaylı teklif sayısına ulaşılırken, karşılama oranı 2,45 ile son 6 ihale ortalamasının (2,51) hafif altındaydı. Fiyatlamalar ise diğer uzun vadeleri de olumlu etkiledi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,36’ya yükselirken, 10 yıllıklar %3,81’e geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -47bps’ten -55bps’e yükseldi. Dolar endeksi risk iştahındaki toparlanmayla günü %0,6’lık düşüşle 103,8’den sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı ABD’de haftalık petrol stoklarında görülen 718k varillik artış (beklenti: -1200k varil) sonrası %1,2 değer kaybetti ve 82,3$/bbl oldu. Altının onsfiyatı hem DXY hem d e 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen düşüşlerin etkisiyle günü %0,6 artışla 1.815$/ons’tan tamamladı.
● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 24 Aralık ile biten haftada 9 bin arttı ve 225 bin ile piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Devam eden başvurular ise 17 Aralık'ta sona eren haftada 1,71 milyona ulaşarak yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) raporuna göre, kasım ayında şirket kredileri yıllık %8,4 (ekim %8,9), tüketici kredileri ise %4,1 (ekim %4,2) arttı. ● Yurt içinde ekonomik güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak aralık ayında %0,7 artarak 97,6’a yükseldi. Alt endekslerden reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %0,3 artışla 101,6, hizmet sektörü güven endeksi %1,7 artışla 120,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,5 artışla 127,5, inşaat sektörü güven endeksi %1,2 yükselişle 92,6 seviyesinde gerçekleşti. Tüketici güven endeksi ise %1,3 azalışla 75,6’ya geriledi. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, küçük olması ise kötümserliği göstermektedir.
● Yurt içinde bugün kasım ayı nihai dı ş ticaret istatistikleri açıkl anac ak. Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan geçici veriye göre, kasımda yıllık bazda ihracat %1,9, ithalat ise %14 artış göstermiş; dış ticaret açığı 8,8 milyar $ olmuştu. Emtia fiyatlarındaki artış, altın ithalatı, düşük avro/dolar paritesi ve zayıf dış talep dış açığın yüksek gerçekleşmesinde etkili oluyor.
● Hazine bugün 3. çeyrek brüt dı ş borç stoku, AB tanımlı borç stoku verilerini açıklayacak. Brüt dış borç stoku 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 6,1 milyar $ azalarak 444 milyar $’a gerilemişti. 3. çeyreğe ilişkin öncü TCMB verisine göre, kısa vadeli dış borç stoku önceki çeyreğe göre 4,2 milyar $ artarken, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ise 0,2 milyar $ azaldı. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,71 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler dün günü 16 baz puan artışla %9,97’den tamamladı.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST önceki günün satışlarının telafi edildiği seansın ardından günü %2,5 artıda tamamladı. Önceki gün belirgin satışlar gördüğümüz banka, telekom ve havacılık hisseleri dün toparlanmaya öncülük ederken, altın madenciliği hisseleri ise üst üste iki gün belirgin satıcılıseyir gösterdi. Dün yurtdışı tarafta ise alıcılı bir eğilim vardı. Özellikle teknoloji hisseleri ağırlıklı endeksler günü daha olumlu kapattı. Yılın son işlem gününde hisse bazlı ve yılı kapatmaya dönük işlemler görmeyi bekliyoruz. BIST-100’ün hafif artıda kapatabileceğini tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde alım ağırlıklıydı. Kapanış 5477 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için destek olarak değerlendirdiğimiz 5300/250 bandından gelişen tepki çabası dün de etkili oldu. Önceki günün ardından 5 günlük ortalama üzerine geri dönüş sağlanmış olması olumlu teknik görünümü destekliyor. Destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5300-5250 bandı üzerindeki hareketin korunması da yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli. 5500 seviyesi ara direnç olmakla birlikte, devam eden olumlu teknik görünüme bağlı olarak 5550 direnci üzerinde, yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850-6050 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
Şirket Haberleri Devamı
● Galata Wind Ağustos 2022 tarihinde duyurduğu 500mn TL tutarında yeşil borçlanma aracı ihracı için SPK’ya yaptığı başvuruyu geri çektiğini açıkladı. Bunun gerekçesi olarak, yeni yatırımların finansmanı için yeterli özkaynağa sahip olduğu ve yurt dışından sağlanabilecek fonların olduğu belirtildi.
● Bankacılık Sektörü: BDDK aylık verilerine göre bankacılık sektörünün net kârı Kasım’da önceki aya göre %7 artarak 53,1 milyar TL oldu. Böylece sektörün Ocak-Kasım dönemi net kârı önceki yıla göre %417 artarak 389 milyar TL oldu, özkaynak kârlılığı da sektör genelinde %40,8 özel mevduat bankalarında %49,0 ve kamu mevduat bankalarında %26,7 oldu. Kasım ayı kâr artışı yerli özel mevduat bankalarının aylık net kârındaki %14 artıştan kaynaklandı. Diğer mevduat bankası gruplarında net kâr aylık bazda yatay kaldı. Özel bankalarda aylık bazda gözlediğimiz net kâr artışı menkul kıymet faiz gelirlerinden kaynaklanıyor. Bunun TÜFE tahvillerin değerlemesinde kullanılan enflasyon oranının yukarı yönlü yılsonu düzeltmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Diğer taraftan TÜFE tahvil geliri hariç net faiz geliri ve marjı üzerindeki baskının da özellikle kamu bankaları tarafında daha belirgin olmak üzere sürdüğünü görüyoruz. Kasım ayı verisi sektör 4Ç22 net kârında önceki çeyreğe göre %15-20 artış beklentimizi destekliyor.
● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bülten verilerine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 23 Aralık haftasında 4,9 milyar dolar gerileyerek 194,4 milyar dolar oldu. Parite etkisi ile birlikte döviz mevduatındaki azalma 9 Aralık haftasında 5,0 milyar dolar ve son yedi haftada yaklaşık 25 milyar dolar oldu. Aynı hafta içerisinde KKM kapsamındaki mevduatın döviz karşılığı da 0,3 milyar dolar gerileyerek 78,6 milyar dolar oldu. Toplam TL mevduat ise haftalık bazda %3,1 (141,1 milyar TL) artışla 4,7 trilyon TL’ye ulaştı. Sektörde TL mevduatın oranı %53,1’e ulaştı. Aynı dönemde TL krediler %1,7 arttı; YP krediler (dolar bazında) %0,4 azaldı. Kredilerdeki artışın KOBİ ve ihtiyaç kredileri ağırlıklı olduğu görülüyor. TCMB verilerine göre haftalık bazda 25 baz puan artışla 1 ay üzeri vadeli TL mevduat faizi %23,25 oldu; TL ticari kredi faizi %13,1’de sabit kaldı. Konut kredisi faizi 35 baz puan artışla %20,1’ ve ihtiyaç kredisi faizi 40 baz puan düşüşle %30,0 oldu.
● Bilişim Sektörü: Cumhurbaşkanı Erdoğan bilişim ve teknoloji sektörüne yönelik açıklamalarda bulundu. Konuşmanın maddelerinde kamuda çalışan bilişim personelleri, KOBİ personelleri ve tüm bilişim sektörüne ilişkin maddeler vardı. Araştırma-geliştirme merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan bilişim personeline %100 uzaktan çalışma desteği sağlanacağı duyuruldu. Daha önceden bu oran %75 idi. Ayrıca, sektörlerde ilave istihdam yapan iş yerlerine verilen aylık 10 bin liraya kadar sigorta prim desteği, 2023 sonuna kadar uzatılacağı duyuruldu.