GÜNLÜK BÜLTEN - 3.07.2023
ABD borsalarında 1Ç23’teki performans 2Ç23’e de taşındı
● ABD’de çekirdek PCE yıllık artışı mayısta %4,7’den %4,6’ya geriledi
● ABD’de bugün ISM imalat sanayi PMI endeksi takip edilecek
● Yurt içinde imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, tüketim harcamalarındaki düşüş, tasarruflardaki artış ve Fed’in takip ettiği kişisel tüketim enflasyonunda görülen aşağı yönlü seyrin etkisiyle yükseldi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri haftanın son gününü sırasıyla %1,2 ve %1,4 artışlarla sonlandırdı. Bu gelişmeler sonrası yılın ilk çeyreğinde 4Ç22’ye göre sırasıyla %7 ve %16,8 yükselen S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri yılın ikinci çeyreğinde de çeyreklik bazda sırasıyla %8,3 ve %12,8 arttı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri haziran öncü TÜFE ve çekirdek TÜFE verilerinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi sonrası Cuma gününü genel olarak %0,8 ilâ %1,3 getirilerle kapattı. ABD tahvil piyasasında özellikle hafta ortasında gerçekleşen merkez bankacılar konferansında başlıca merkez bankası başkanlarının şahin söylemlerinin devam etmesiyle getiri eğrisinde görülen ters etkinin devam ettiği görüldü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,90’a yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,84 ile yatay seyretti. Dolar endeksi günü %0,4 düşüşle 102,9’dan tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Fed Başkanı Powell’ın hafta ortasındaki şahin söylemlerine rağmen petrol stoklarında görülen düşüş ve ABD’nin stratejik petrol rezervleri için alım yaptığını duyurmasının ardından Cuma gününü %0,8 artışla 74,9$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı DXY’nin 103 seviyelerinin altına geri çekilmesinin ardından bir miktar toparlanarak haftanın son işlem gününü %0,6 artışla 1919$/ons’tan sonlandırdı.
● ABD’de kişisel gelirler mayısta aylık bazda %0,3 olan beklentilerin hafif üzerinde %0,4 artarken (önceki: %0,3), kişisel harcamalar %0,2 olan aylık artış beklentisinin altında kalarak %0,1 artış kaydetti (önceki: %0,6). Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun (PCE) yıllık artış hızı mayısta %4,3’ten %3,8’e, çekirdek PCE ise %4,7’den %4,6’ya geriledi. Ana gruplardan mallar yıllık %1,1 (önceki: %2,1), hizmet grubu fiyatları ise yıllık %5,3 (önceki: %5,5) yükseldi. Gıda fiyatları %5,8 artarken (önceki: %6,9), enerji fiyatları ise nisandaki yıllık %6,3’lük gerilemenin ardından mayısta %13,4 azaldı.
● ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Eğilimi Anketi haziran ayı nihai sonuçlarına göre manşet endeks 63,9 olan öncü verinin üzerinde gerçekleşerek 64,4 oldu. Tüketicilerin önümüzdeki 1 yıl ve uzun vadeli enflasyona ilişkin beklentileri öncü veri ile aynı seyrederek sırasıyla %3,3 ve %3 seviyesinde gerçekleşti. Mayıs beklentileri ise sırasıyla %4,2 ve %3,1 idi.
● Euro Bölgesi (EB) haziran ayı öncü TÜFE’si yıllık %5,6 olan beklentilerin hafif altında %5,5 olarak gerçekleşti (önceki: %6,1). Enerji, gıda, alkol ve tütün hariç çekirdek TÜFE ise %5,3’ten %5,4’e yükseldi (beklenti: %5,5). Hizmet alt grubu fiyat endeksindeki yıllık artış ise %5’ten %5,4’e yükseldi. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı ise mayısta %6,5 ile yatay seyretti.
● İngiltere’de Ulusal Konut Fiyatları Endeksi haziranda piyasa beklentilerinin üzerinde (-%0,2) aylık bazda %0,1 artış gösterirken, yıllık bazda %3,5 geriledi. Yıllık bazda konut fiyatlarında görülen düşüş 2009’dan beri en sert yıllık gerilemeye işaret ediyor. Diğer yandan 1Ç23 nihai GSYİH verilerine göre İngiltere ekonomisi çeyreksel bazda %0,1, yıllık olarak ise %0,2 büyüdü. Japonya’da sanayi üretimi mayıs ayı öncü verisine göre aylık bazda %1,6 ile beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi. Sanayi üretimi yıllık bazda ise bir önceki yılın düşük baz etkisi nedeniyle %4,7 yükseldi.
● Yurt içinde Hazine Temmuz-Eylül dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre; Temmuz ayında toplam 141,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 94 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmakta. Yurt içinde bugün haziran ayı imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. Endeks mayısta 51,5 ile yatay seyretmiş ve imalat sanayiinde artış eğiliminin sürdüğünü göstermişti.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Bayram öncesi kısa haftada BIST-100 endeksi %3,2 artışla 5.750’nin üzerine çıkarak yeni kapanış rekoru kırdı. Ancak endeks dolar bazında 220 civarında yataya yakın seyir ile yılbaşı zirvesinin yaklaşık %25 gerisinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta enerji, altın madenciliği, otomotiv ve teknoloji şirketleri öne çıkarken, banka ve holding hisselerinde daha sakin bir seyir gözlemledik. BIST’in kapalı olduğu geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında yurtdışı piyasalar (özellikle ABD borsaları) yukarı seyrini sürdürdü. Bayram sonrası süreçte piyasalar ekonomi tarafındaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecek. Hafta başında ABD piyasalarının kapalı olması yabancı katılımını bir miktar azaltabilir. BIST’de yükseliş eğiliminin korunacağını düşünüyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 son işlem gününde hafif yukarı yönlüydü. Kapanış 5759 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş eğilimi geçerliliğini sürdürüyor. Önemli direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5661-5730 bandı üzerindeki kapanış yeni bir yükselişi destekliyor. Bu paralelde ara dirençler olsa da 6400-6900 bandının yakın potansiyel direnç olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. BIST100 için 5500-5430 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.
Şirket Haberleri
● Coca-Cola İçecek:
Pakistan, IMF ile 3 milyar doların üzerinde bir stand-by düzenlemesi konusunda anlaştı. IMF İcra Kurulu'nun onayına tabi olan anlaşmanın Temmuz ortasında sonuçlandırılması bekleniyor. Yerel piyasalar tatil nedeniyle kapalı, ancak anlaşmanın açıklanmasının ardından dolar tahvillerinde sert yükseliş görüldü. Pakistan operasyonları Coca-Cola İçecek’in toplam satış hacminin %27'sini oluşturduğundan, haberin CCOLA hissesi üzerinde olumlu etkisi olabileceğini düşünüyoruz.
● Enerji Sektörü:
Elektrik ve doğalgaz tarifelerine Temmuz’da değişiklik yapılmadı: BOTAŞ doğalgaz tarifelerinde, EPDK ise elektrik tarifelerinde Temmuz itibari ile değişikliğe gitmedi.
● Bankacılık Sektörü:
TCMB, döviz pozisyon raporlama yükümlülüğünü 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesi bulunan firmaları da içerecek şekilde kapsama giren tüm firmalar için 2024 Ocak raporlama döneminde başlamak üzere erteledi.