Günlük Bülten 4 Aralık 2023
Yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek
● TÜFE’nin kasımda aylık %3,7, yıllık %62,6 oranında artmasını bekliyoruz
● Ticaret Bakanlığı verilerine göre kasım ayında dış ticaret açığı 5,9 milyar $ oldu
● ABD’de ISM imalat endeksi kasımda 46,7 ile yatay gerçekleşti ABD hisse senedi piyasaları, imalat sanayi PMI ve ISM imalat sanayi PMI verilerinin beklentilerin altında kalmasının yanında alt göstergelerdeki bozulma ile güne satıcılı başladı. Ardından Fed Başkanı Powell’ın Fed’in attığı güçlü adımların, politika faizini kısıtlayıcı bölgeye taşıdığını; bunun da sıkı para politikasının ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu anlamına geldiğini belirtmesi piyasaların pozitif seviyelere dönmesine sebep oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü %0,6 getiriyle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, kasım ayı nihai imalat sanayi PMI endekslerinde 50 eşik seviyesinin altında kalınmasına rağmen yukarı yönlü ivmelenme görülmesinin etkisiyle günü %0,3 ilâ %1,1 kazanımlarla tamamladı. ABD tahvil piyasasında Powell’ın söylemleri tahvillerde alışları tetikledi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,54’e, 10 yıllık tahvil getirisi %4,20’ye geriledi. Dolar endeksi %0,2 düşüşle 103,3 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, OPEC+ toplantısından çıkan “gönüllü” pe trol kesintisi kararının (Suudi Arabistan 1,3mn varil/gün, Rusya 300k varil/gün) uygulanabilirliğine dair endişeler ve gelişmiş ülkelerde PMI verilerinin 50 eşik seviyesinin altında kalmasıyla günü %4,8 kayıpla 78,9$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı DXY ve tahvil getirilerindeki düşüşle günü ekim ortasından beri en yüksek artışla (%1,8) rekor seviye olan 2072$/ons’tan bitirdi.
● ABD’de ISM imalat endeksi kasımda 46,7 ile yatay kalırken, beklentilerin (47,8) ise altında gerçekleşti. Endeks Kasım 2022’den bu yana daralma bölgesinde bulunuyor. Alt endekslerden; yeni siparişler aylık 2,8 puan artışla 48,3’e yükselmekle birlikte üst üste 15. ayda da daralma bölgesinde kaldı. Üretim endeksi 1,9 puan azalışla 48,5’e, istihdam endeksi 1,0 puan düşüşle 45,8’e geriledi. Fiyat endeksi 4,8 puan artarak 49,9 seviyesinde gerçekleşti.
● Euro Bölgesi ve İngiltere’de imalat sanayi PMI endeksi nihai veriye göre kasımda yukarı yönlü revize edilmekle birlikte, daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Euro Bölgesi’nde endeks 43,8’den 44,2’ye güncellendi (ekim: 43,1); mayıstan bu yana en yüksek seviye. Üretim hala düşüşte ve firmalar üst üste altıncı kez istihdam azalttı. İngiltere’de de endeks 46,7’den 47,2’ye güncellendi (ekim: 44,8) ve nisandan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Üretim ve yeni siparişler, ara malları ve yatırım malları sektörlerinde azalırken, tüketim mallarında arttı.
● Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) kasımda 1,2 puan azalışla 47,2’ye geriledi ve Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyeye indi. İmalat sanayi faaliyetindeki zayıflamada hem iç hem dış talep etkili oluyor. Talepteki düşüşe bağlı olarak firmaların üretimi, mal alım miktarları ve stokları geriliyor. İstihdamda da üretim ve talep görünümüne paralel olarak azalış gerçekleşiyor, ancak henüz ılımlı seviyede.
● Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan kasım ayı geçici dış ticaret istatistiklerine göre; ihracat yıllık bazda %5,2 artışla 23,0 milyar $, ithalat ise %5,6 azalışla 28,9 milyar $ olarak gerçekleşti. Böylece dış ticaret dengesi 5,9 milyar $ açık verdi. Böylelikle, 12 aylık birikimli dış ticaret açığı 112,4 milyar $’dan 109,5 milyar $’a geriledi. Altın ithalatı kasımda yaklaşık 2 milyar $ seviyesinde gerçekleşirken, ilk 11 ayda ise 28,5 milyar $’a ulaştı. Enerji ithalatı yıllık bazda %32 azalışla 5,3 milyar $, ilk 11 ayda ise 62,5 milyar $ oldu.
● Yurt içinde bugün kasım enflasyon verileri ile eylül ayı reel sektörün açık pozisyonu açıklanacak. Tüketici enflasyonu ekimde aylık %3,43 artarken, yıllık artış oranı %61,36’ya sınırlı gerilemişti. Kasımda enflasyonun aylık bazda %3,7 artmasını ve yıllık enflasyonun %62,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu ağustosta aylık 8,1 milyar $ azalarak 74,1 milyar $ seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri düzenleyecek.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Cuma günü S&P’nin ülke kredi notu görünümünü yukarı yönlü güncellemesi piyasalar tarafından satın alındı. Özellikle yabancı yatırımcı ilgisinin nispeten daha güçlü olduğu bankalar günü %3’ü aşan yükselişle tamamladı. Havacılık hisseleri de güçlü finansal performans beklentisiyle endekse benzer şekilde olumlu katkı verdi. Sektörler bazında Cuma günü perakende ticaret ve demir/çelik hisselerinin ise daha zayıf bir görüntü verdiğini izledik. BIST-100 endeksinde kasımın son haftasından itibaren 8.000 seviyesi civarında bir sıkışma izliyoruz. Sektörel bazda dönem dönem ayrışmalar olsa da endeksin şimdilik güçlü bir yükseliş için beklemede olduğunu düşünüyoruz. Haber akışı açısından bugün gelecek enflasyon verisi önem taşıyor. Hafta başlangıcında BIST100’de yatay seyrin korunacağını tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum:
BIST100 haftanın son işlem gününde yüksek açılışla test ettiği 8090 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 8026 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş denemeleri direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 8084-8100 bandıyla sınırlı kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte yakın destek bölgesi üzerindeki hareket geçerli durumda. Endekste 7969-7840 bandını yakın destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak değerlendirilebilir. BIST’te yükseliş yönlü hareketin güç kazanması için ise 8084-8150 bandı üzerinde kapanış gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.
Şirket Haberleri
● Bim - BIMAS,
Endeks Üzerinde Getiri, 12A HF:455TL), Fatih Meriç’in 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere Mali İşler Başkanı (CFO) olarak atanacağını duyurdu. Hatırlatmak gerekirse 2005 yılından beri CFO olarak görev yapan Haluk Dortluoglu Eylül ayında CEO olarak atanmıştı. Değişikliğin şirketin stratejisi üzerinde önemli bir değişiklik yaratmayacağını düşünerek haberi nötr olarak değerlendiriyoruz.
● TÜPRAŞ,
Aylık Sunumdan Notlar - Kasım 2023: Brent petrol Kasım 2023’te hem aylık, hem yıllık bazda %9 düşerek ortalama 83,3 USD/v seviyesinde işlem gördü. 2023’te şu ana kadar ortalama Brent fiyatı 83,1 USD/v seviyesinde, 2022’de ortalama Brent petrol 101,2 USD/v seviyesinde gerçekleşmişti. Orta distilat ürün marjları: Akdeniz piyasasında dizel ürün marjları Kasım 2023’te 27,3 USD/v seviyesinde gerçekleşirken geçen aya göre %7, Kasım 2022’ye göre %38 düşüş gerçekleşti. Jet yakıtı marjları, Kasım 2023’te Ekim ayına göre %2 artarken, geçen seneye göre %23 düşerek 29,7 USD/v seviyesinde gerçekleşti. Orta distilat marjlarında geçene seneye göre gerileme temel olarak doğalgaz fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor. Hatırlanacağı gibi 2022’de Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber arz endişeleri sebebiyle doğalgaz fiyatları çok yükselmiş, ürün arzıyla ilgili endişeleri de beraberinde getirmişti. Aylık değişimlere baktığımızda, mevsimsel ortalamaların üzerinde seyreden sıcaklıklar hava trafiğini artırarak jet yakıtı marjlarının kasım ayında da kuvvetli seyretmesine neden olmuş olabilir. Ocak-Kasım döneminde ortalama dizel ve jet yakıtı marjları sırasıyla 26,8 USD/v ve 25,5 USD/v seviyesinde gerçekleşti. Buna göre dizelde yıllık %30, jet yakıtında yıllık %24 düşüş gerçekleşti. Benzin marjları Kasım 2023’te geçen aya göre %80 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre %34 düşerek 14,4 USD/v seviyesinde gerçekleşti. Benzin marjlarında geçen aya göre yükseliş artan stok seviyelerinden dolayı zayıf baz etkisinden kaynaklanırken, geçen yıla göre düşüş doğalgaz fiyatlarındaki gerileme ve arz endişelerinin azalması sebebiyle oldu. Benzin marjları Ocak-Kasım döneminde ortalama 21,9 USD/v seviyesinde gerçekleşirken geçen seneye göre %4’lük bir artışa denk geldi. Ağır-hafif ham petrol makası OPEC üretim kesintileri sebebiyle Kasım 2023’te Tüpraş aleyhine hafifçe daraldı.