Günlük Bülten 4 Eylül 2023
Yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek
● Ağustos ayı yıllık tüketicienflasyonutahminimiz %59,1
● İmalat sanayi PMI endeksi ağustosta 49,9’dan49,0’a geriledi
● ABD’de tarım dışı istihdamaylık 187 binkişi arttı ABD hisse senedi piyasaları, tarım dışı istihdam (TDİ) verisinde geçmiş aylarda gerçekleşen aşağı yönlü revizyon ve işsizlik oranlarındaki artış ile Fed’in faiz artırım döngüsünde tepe noktaya gelmiş olabileceğine umutlarla günü pozitif açtı. Daha sonrasında gelen kâr satışlarıyla S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %0,2 ve -%0,02 değişimlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ağustos nihai PMI verisinin aşağı yönlü güncellenmesinin etkisiyle genel olarak satıcılı bir seyir göstererek günü -%0,7 ilâ +%0,3 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında TDİ verisi sonrasında görülen alışlar daha sonra yerini kâr satışlarına bıraktı. 2 yıllık tahvil getirisi günü %4,88, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,18’den sonlandırdı. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -75bps’ten -70bps’e geldi. Dolar endeksi %0,6 artışla mayıs sonundan beri en yüksek seviyesine geldi: 104,2. Brent petrol aktif vadeli kontratı Çin’in imalat sanayi PMI verilerinde görülen genişleme, Çin hükümetinin konut alım destek paketi açıklamaları ve OPEC+ üyelerinin petrol arz kesintisini artıracağına ilişkin haberlerle %1,9 artarak günü 88,6$/bbl’den bitirdi. Altının ons fiyatı yatay seyirle 1940$/ons seviyesinde.
● ABD’de tarım dışı istihdam ağustosta 187 bin kişi arttı. Önceki iki ayın verisi toplam 110 bin kişi aşağı yönlü revize edildi. İstihdam; sağlık, eğlence ve konaklama, sosyal yardım ve inşaat sektörlerinde artarken, ulaştırma ve depolama sektörlerinde ise geriledi. İşsizlik oranı ise %3,5’ten %3,8’e yükseldi. İşsiz kişi sayısı 514 bin artarak 6,4 milyon olarak gerçekleşti. Mart ayından bu yana yatay seyreden işgücüne katılım oranı ağustosta 0,2 puan artarak yüzde %62,8'e yükseldi. Ortalama saatlik kazanç ise yıllık bazda %4,3 arttı.
● ABD’de ISM imalatsanayi endeksi üst üste 10. ay daralma bölgesinde yer aldı. Manşet endeks bir önceki ayın 1,2 puan üzerinde 47,6 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte nötr eşiği olan 50'nin hala altında. Alt endekslerden üretim 48,3’ten 50,0’a yükseldi. Yeni siparişler endeksi 47,3’ten 46,8’e geriledi; endeks son 12 aydır eşik seviye altında. Tedarikçi teslimatları endeksi 46,1'den 48,6'ya yükselerek son 11 ayın en yüksek değerine ulaştı.Fiyatlar endeksi arttı ancak 50 eşik seviyesininaltında.
● ABD’de inşaat harcamaları ise temmuzda aylık %0,7 ile beklentilerin (%0,5) üzerinde artış gösterdi. Özel inşaat harcamaları %1 oranında arttı. Konut dışı kamu inşaatharcamaları ise %0,4 azaldı.
● Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre imalat sanayiinde temmuz ayında başlayan yavaşlama ağustos ayında bir miktar ivme kazanarak devam etti. Temmuz ayında olduğu gibi, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret ayarlamalarının girdi fiyatlarında neden olduğu keskin artışlar ile bu artışların nihai ürün fiyatlamalarına yansıması siparişlerin azalmasına neden oldu. Sektörel verilere göre bu azalış hem iç hem dış piyasa siparişlerinden kaynaklandı.
● Yurt içinde bugün ağustos ayı enflasyon ve haziran ayı reel sektörün açık pozisyonu verileri açıklanacak. Temmuz ayında tüketici fiyatları aylık %9,49 artarken, yıllık enflasyon ise %38,2’den %47,8’e yükselmişti. Ağustos ayı TÜFE beklentimiz yıllık %59,1. Reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu mayısta aylık 2,7 milyar $ azalarak 81,5 milyar $ seviyesinde gerçekleşmişti. Bugün ayrıca Ticaret Bakanlığı ağustos ayı geçicidışticaret verilerinin açıklanmasını bekliyoruz.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı Pazartesi günkü alımların ardından 8.000 puan civarında yatay seyretti ve hafta kapanışını zirveye yakın 8.056 seviyesinden yaptı. Getiride olumlu ayrışan sektörler enerji, bilişim , altın madenciliği ve gıda olurken endekse en güçlü katkı da THY, İş Bankası C ve Tüpraş hisselerinden geldi. Buna karşılık diğer bankacılık hisseleri ile sigorta ve telekom sektörü zayıf tarafta ayrışan sektörler arasında öne çıktılar. Yeni haftaya makro tarafta öncü Ağustos ayı dış ticaret verileri ile başladık. Veri genel beklentiye paralel gelirken, gün içerisinde ayrıca seans açılışı ile birlikte açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verileri fiyatlanmaya çalışılacak. Yurtdışı tarafta da borsaların genelde iyimser başlangıçlar yaptığı haftaya BIST’in da temkinli alımyönünde eğilimini koruyarak başlamasını bekliyoruz.
● Teknik Yorum:
BIST100 haftanın son işlem gününde günün ikinci yarısında yeniden güçlenen alımlarla yukarı yönlüydü. Kapanış 8056 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş eğilimi geçerli durumda. Güçlü direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8000-8155 bandının hafta genelinde zorlanması sonrası kapanış bu bölge içerisinde gerçekleşti. Dolayısıyla olumlu teknik görünümün ve bandın üst sınırına yönelik hareketin geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte endekste 8100/8155 bandının üzerindeki kapanışın yeni yükselişi destekleyici olabileceğini ve bu defa 9050- 9700 bandına yönelik yeni bir hareket gelişmesinin mümkün olabileceğini belirtebiliriz. BIST’te 7900-7800 bandı yakın destek, 7700 altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendirilebilir. Üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna işaret olarak düşünülebilir.
Şirket Haberleri
● THY,
Büyüme hedefleri doğrultusunda 2025, 2026 ve 2027 yıllarında teslim alınmak üzere 10 adet A350-900 tipi yolcu uçağın Airbus'tan satın alınmasınakarar vermiştir.
● Gıda Perakende Sektörü,
Sigara zammı - Çeşitli gazetelerde yer alan habere göre Philip Morris tüm ürünlerine 5TL zam yaptı. Artış paket fiyatına göre yaklaşık %10-12 civarında zam yapıldığı anlamına geliyor. Haberin gıda perakende hisseleri için hafif olumlu olduğunu düşünüyoruz. Sigara zammının gıda perakende şirketlerin ciro büyümelerine ve potansiyel envanter kazançları nedeniyle karlılıklarına hafif olumlu etkileri olabilir. Sigara satışları Bizim Toptan’ın satışlarının yaklaşık %17-18’ini, Şok Marketler’in satışlarının %10-11’ini ve Migros’un satışlarının yaklaşık%5-6’sını oluşturuyor.