GÜNLÜK BÜLTEN - 6.06.2023
Küresel piyasalar makro ekonomik veriler eşliğinde hareket etti
● Yurt içinde yıllık TÜFE mayısta %43,68’den %39,59’a geriledi
● Yurt içinde bugün mayıs reel efektif döviz kuru açıklanacak
● ABD’de hizmet sektörü endeksi mayısta 51,9’dan 50,3’e geriledi ABD hisse senedi piyasalarında, makro ekonomik verilerde görülen ivme kayıpları büyümeye ilişkin endişelerle endeksler üzerinde satış baskısı yarattı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,2 ve %0,1 düşüşlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, nihai hizmet sektörü PMI verisinin aşağı yönlü güncellenmesiyle hafif satış baskısının ABD verileri sonrası güç kazanmasıyla günü -%0,8 ilâ %0,02 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasası borç tavanı krizinin aşılması sonrası çıkılan ihalelere gösterilen talebin de etkisiyle genel anlamda hafif alıcılı bir seyir gösterdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,47’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %3,68’e geriledi. Dolar endeksi günü yatay bir seyirle 104 seviyesinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, OPEC+ toplantısı sonrası Suudi Arabistan’ın gelecek ay günlük petrol üretiminde ek 1mn varil kesintiye gideceğini belirtmesinin ardından sergilediği artışın bir kısmını seans sonlarında geri vererek günü %0,8 yükselişle 76,7$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı tahvil getirilerindeki düşüş ve makro veriler ardından Fed’in faiz artırımı yapma konusunda çekimser kalacağı beklentisinin artması sonrası %0,7 yükseldi: 1.962$/ons.
● Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık bazda gerilemeye devam etti. ÜFE, nisanda aylık bazda %3,2 daraldı ve yıllık artış ise martta %5,5 iken nisanda %1,0 ile Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Enerji sektöründe aylık bazda %10,1, ara mallarında %0,6 azalırken, dayanıklı tüketim mallarında %0,2, dayanıksız tüketim mallarında %0,3, sermaye mallarında %0,4 arttı. Enerji hariç toplam sanayide ise fiyatlar %0,1 geriledi.
● EB’de Sentix yatırımcı güven endeksi mayısta -13,1 iken haziranda -17,0 oldu; endeks Mart 2022’den bu yana negatif. Hizmet sektörü PMI endeksi mayısta nihai veriye göre 55,1’e (öncü veri: 55,9) aşağı yönlü revize edilmekle birlikte genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. EB’de bugün ise nisan perakende satışlar, Almanya’da fabrika siparişleri verileri takip edilecek.
● ABD’de ISM hizmet sektörü endeksi mayısta 51,9’dan 50,3’e geriledi; piyasa beklentisi 52,4’tü. Endeks son beş aydır genişleme bölgesinde. Alt endekslerden; iş aktivite endeksi önceki aya kıyasla 52,0’dan 51,5’e geriledi. Mayıs ayında yeni siparişler ise 56,1'den 52,9'a geriledi. İstihdam endeksi art arda üç aylık büyümenin ardından, daralma bölgesine geriledi; nisanda 50,8 iken mayısta 49,2 olarak gerçekleşti. Fiyatlar endeksinde 3,4 puanlık düşüşle 56,2’ye gelinmesiyle genişleme bölgesinde kalınmış olunmasına rağmen veri, Mayıs 2020’den beri en düşük seviyeye işaret ediyor. ABD'de fabrika siparişleri ise nisanda aylık %0,4 ile piyasa beklentilerinin (%0,8) altında artış kaydetti. Artışta taşımacılık sektörü etkili olurken, taşımacılık hariç yeni siparişler aylık %0,2 azaldı.
● Yurt içinde mayıs ayında tüketici fiyatları %0,04 arttı ve yıllık enflasyon %43,7’den %39,6’ya geriledi. Yıllık tüketici enflasyonundaki düşüşte mayıs ayında doğal gaz kullanımından ücret alınmaması nedeniyle endeks hesabında doğal gaz fiyatının sıfır olarak alınması belirleyici olurken, baz etkileri de kısmen rol oynadı. Çekirdek enflasyon (B endeksi) yıllık enflasyonu 0,3 puan azalarak %47,7 olurken, C endeksi yıllık enflasyonu 1,1 puan artışla %46,6’ya yükseldi. Yİ-ÜFE aylık bazda %0,81 artarken, yıllık üretici enflasyonu ise baz etkisiyle %62,5’ten %52,1’e geriledi. Yurt içinde bugün ise reel efektif döviz kuru açıklanacak.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● BIIST-100’deki yükseliş dün yedinci gününe girdi. Dünkü yükselişte havacılık, holding, perakende/gıda sektörleri öne çıkarken endekse en büyük katkı da THY, Sasa ve Koç Holding hisselerinden geldi. Dün ayrıca Türkiye’nin beş yıllık CDS priminin 11 Mayıs’ın ardından yeniden 500 baz puanın altına gerilediği görüldü. CDS oranının 500 baz puan altında kalıcılık sağlaması hisse senedinde risk iştahını artıracaktır. Seans içi hisse değişimleri ile birlikte endekste yukarı eğilimin bugün de korunacağını tahmin ediyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 haftanın ilk gününde yüksek açılışın ardından günün genelinde alıcılı seyrini korumayı başardı. Kapanış 5373 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş eğilimi geçerli durumda. Ara direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 5233 seviyesi sonrasında yukarı hareket tekrar hız kazanıyor. Son yatay kanal hareket bölgesi üst sınırı olarak değerlendirdiğimiz 5490-5661 bandına yönelik hareketin geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölgeyi nispeten güçlü direnç bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bununla birlikte aşılması durumunda yeni ve daha güçlü bir hareketin gelişmesi mümkün olabilecektir.
Şirket Haberleri
● Aselsan:
Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Haluk Görgün Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) atandı. SSB projelerdeki yüklenicilerin belirlenmesi ve kaynakların uygun dağıtılmasından sorumlu olması sebebiyle haber piyasa tarafından olumlu yorumlanabilir. Ayrıca, yeni kabinede Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev alan Mehmet Fatih Kacır’ın Aselsan Yönetim Kurulu üyesi olduğunu belirtmek isteriz.