HAFTALIK BÜLTEN - 01.04.2023

Resim

Fed’in favori göstergesi olan PCE piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti

  • Geride bırak tığımız haftada bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin bir miktar yatış tığını gözlemledik. ABD’de tüketici güveni, konu t fiyatları ve iş sizlik maaşı başvuruları takip edilirken veriler genel anlam da piyasa beklen tile rine yakın gerçekleşti. İşgücü piyasasındaki güçlü seyir de vam ede rken bekleyen konut satışlarında görülen artış konut fiya t endeksinde yaş anan se yirle birleştiğinde konut piyasasındaki düşüşün ivme kaybettiği görüldü. Bugün açıklanan kişisel tüke tim harcamaları enflasy onu (PCE) ise %5 ile piyasa beklentilerinin (%5,1) ve ocak verisinin (%5,3) altında kalarak piyasalardaki risk iş tahını destekledi. Çekirdek PCE’de de %4,7’den %4,6’ya düş üş yaşanm ası Fed’in mayıs ayında gerçekleştirmesi planlanan PPK toplantısında 25bps faiz artırım ih timalini aşağı yönlü baskılamış durum da. Buradan çıkacak sonuç ise kıs a süre de gerçekleşen adım aralığı yüksek faiz artırımlarının reel ekonomiye e tkilerinin tam olarak görülmesi için zamana ihtiyaç olunduğu kanısı gibi görünüyor.
  • Risk iştahının özellikle artmaya başlaması tahvil getirilerindeki yukarı yönlü seyirle teyit ediliyor. T ahvil getirile rinde yazının hazırlandığı s aat itibarıyla haf talık a rtışlar 7,4 ilâ 34,4bps arasında değişiyor. Yılın ilk çeyre ğini tam amlamak üzere olduğumuz günde Nasdaq Bileşik endeksi bugünkü açılışı öncesinde çeyreksel baz da %14,8’lik artışla ön plana çıkıyor. S&P500 çeyreksel bazda %5,5 arta rken endekse en büyük katkı piyas a değeri en yüksek 10 şirkette n geldi. Apple, Micros oft, Amaz on, Nvidia, Google gibi teknoloji şirketle rini barındıran 10 şirketin hisse senedi fiya tla rını piyasa değerleri ile ağırlıklandırarak oluşturduğumuz endeks aynı dönemde %14,8 artarak ana endeksi yukarı yönde sürükledi.
  • Euro B ölgesi (EB) genelinde hafta boyunca Tüketici ve Ekonomik Güven Endeksi gibi ver ilerin eşliğinde olumlu bir tablo çizilirken bugünk ü öncü mart ayı enflasy onunun piyasa beklentileri (%7,1) ve önceki ayın (%8,5) altında %6,9 olarak gerçekleşmesi piyasalardaki iştahın sürmesini destekledi. Önümüzdeki dönem ECB’nin izleyeceği para politikası adımları açısından enflasyonda istenilen seyre yaklaşılıyor olması şahin duruşun bir miktar yumuşamasına neden olabilir. Euro Stoxx 600 endeksi haftalık bazda %3,8 artarken, Alman DAX endeksi %4,2 yükseldi.
  • İngiltere’de konut kredisi başv urularında şubatta g örülen artışın yanında ulusal konut fiyatları endeksinin martta y ıllık %3,1 gerilemesi ve GSYH'nin nihai tahmin uyarınca y ıllık %0,6 ile beklentilerin (%0,4) üstünde artması piyasaları destek ledi. FTSE 100 endeksi hafta lık bazda %3,2 artarken 2023 ilk çeyreğ ini de 2022 sonuna göre %2,5 yukarıda kapatmaya hazırlanıyor. Avrupa genelinde ta hvillerde görülen satışla rın borsala rda artışla rla birlikte gerçekleşmesi, risk iştahında artış ola rak yorumlanabilir. İngiltere 2 yıllık ta hvil getirileri haftalık bazda 26,4bps, 10 yıllık tahvil getirileri ise 24,1bps artış gösterdi.
  • Yurt içinde reel kesim g üven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak ay lık ve çeyreklik bazda 1,7 puan artarak Haziran 2022’den bu yana en yüksek değerini aldı. Böylelikle, reel kesim güveninde şubat ayında deprem kaynaklı bozulma kalıcı olmadı ve iyimserlik tarihsel ortalamanın üzerine çıkarak sürdü. Martta hizmet sektörü g üveni artarken, perakende ve inşaat sek törü g üveni geriledi. Çeyreklik olarak ise tüm endeksler, hizmetlerde daha yüksek olmak üzere bir önceki çeyreğe göre geriledi ve perakende sektörü ha riç uzun dönem ortalamasının altına indi. KKO ise mevsimsellik ten arındırılmış olarak martta aylık 1,5 puan azalışla %74,2 ile Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. KKO ilk çeyrekte dördüncü çeyrek ortalamasının 1,1 puan, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinin ise 2,6 puan altında. Tekstil ve ana metalde mart ayında deprem etkisiyle belirgin düşüşler varken, bu düşüşler imala t sanayi genelindeki aylık düşüşün de önemli bir kısmını oluşturuyor.
  • Ekonomik güven endeksi ise ma rtta aylık %0,2 azalışla 98,8’e geriledi. Alt endekslerden; tüketici güven endeksi %2,9 azalarak 80,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,4 azalarak 117,7, inşaat sektörü güven endeksi %1,5 azalışla 88,5 oldu. Reel kesim güven endeksi ise %1,7 artışla 104,1, hizmet sektörü güven endeksi %1,1 yükselişle 116,8 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayı dış ticaret dengesi ise 12,1 milyar $ olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 8 milyar $ olan dış tica ret açığında enerji ve altın ithalatının belirgin etkisi gözlendi.

Yıllık enflasyon baz etkisiyle geriliyor

  • Şubatta enflasyon aylık bazda %3,15 artarken, yıllık enflasyon ise %57,7’den %55,2’ye geriledi. Enflasyondaki düşüşte; baz etkisi, ücret artışları ve yönetilen fiyatların ilk etkisinin zayıflaması etkili oldu. Ana alt gruplar bazında, tüm gruplarda yıllık enflasyon geriledi. Manşet enflasyonla birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları da geriledi. B endeksi yıllık enflasyonu 1,9 puan azalarak %55,2, C endeksi yıllık enflasyonu da 2,4 puan azalarak %50,6 oldu. ÜFE ide döviz kuru ve uluslararası fiyatlardaki ılımlıseyre karşın, aylık %1,6 arttı. Yıllık olarak ise baz etkisiyle %76,6’ya geriledi. TÜFE’nin martta aylık %2,9 artmasını ve yıllık enflasyonun %51,4’e gerilemesini bekliyoruz.

İmalat sanayi endeksi yatay seyretti

  • İmalat sanayi PMI endeksi, şubat ayında imalat sanayiinin deprem felaketinden olumsuz etkilendiğine işaret etmekle birlikte mevsimsellikten arındırılmış olarak 50,1 ile yatay gerçekleşti. Deprem kaynaklı üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama görülmekle birlikte, yavaşlama ılımlı düzeyde gerçekleşti. Sektörel veriler iç talep kaynaklı yavaşlamanın daha kuvvetli olduğunu ima etti. Mart ayına ilişkin öncü göstergelerden reel kesim güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 1,7 puan artarak Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. PMI beklenti endeksinde de benzer eğilim görülebilir.

ÜFE’de yavaşlama sürüyor ancak halen yüksek seviyede

  • Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları enflasyonu (ÜFE) ocakta aylık bazda %2,8 daralırken, yıllık artış ise %24,6’dan %15,0’a geriledi; Ağustos 2021’den bu yana en düşükseviye. Alt kırılımlara bakıldığında; enerji fiyatlarında yıllık artış aralık ayında %48,5 iken ocakta %20,5 olarak gerçekleşti. Ara malları, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında da yıllık artışlarda ivme kaybı görüldü. Enerji hariç bırakıldığında ise ÜFE’deki yıllık artış %12,4’ten %11,1’e geriledi. Euro Bölgesi’nde üretici fiyatlarındaki düşüşün sürmesi ve yıllık enflasyonun şubatta %13,2’yegerilemesi bekleniyor.

Hizmet sektöründe toparlanma sürüyor

  • Çin‘de hizmet sektöründe toparlanma şubatta hız kazandı ve endeks 55,0 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Endeks on iki aydır eşik seviye üzerinde. Kovid-19 kısıtlamalarının gevşemesi, müşteri sayıları ve talepteartışa destek oldu. Yeni ihracat siparişi büyümesi de hızlanarak yaklaşık son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hizmet sektörü istihdamında da arz ve talep koşullarının güçlenmesiyle birlikteiyileşme görüldü. İmalatsanayinde ise endeks şubat ayında eşik seviye üzerinde gerçekleşti. Hizmet sektörüneilişkin PMI endeksinin mart ayında da 55 seviyesinde yatay gerçekleşmesi bekleniyor.

İstihdam piyasasında güçlü seyir sürüyor

  • ABD’de tarım dışı istihdam şubatta aylık 311 bin kişi artarken, işsizlik oranı ise %3,4’ten %3,6’ya yükseldi. İşgücüne katılım oranı da %62,4’ten %62,5’e yükseldi. Eğlence ve konaklama, perakende ticaret ile kamu ve sağlık hizmetlerinde istihdam artarken, ulaştırma ve depolamada geriledi. Ortalama saatlik kazanç ise aylık %0,2 ve yıllık %4,6 arttı. Haftalık işsizlik maaşı başvurularında 200 bin altındaki seyir işgücü piyasasında olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor. Mart ayında tarım dışı istihdamın aylık 240 bin kişi artması, işsizlik oranının ise %3,6 ile yatay kalması bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların ise yıllık %4,3 artış göstereceği tahmin ediliyor.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X