HAFTALIK BÜLTEN - 14.01.2023
ABD’de TÜFE verisi piyasalarda belirleyici oldu…
- Geride bıraktığımız haftada piyasaların ana odağında ABD TÜFE verisi vardı. Verinin piyasa beklentileriyle uyumlu gelmesinden önce öncül verilerde de benzer emarelerin görülmesi piyasalarda risk algısını güçlü tuttu. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Ekonomik Bülteni’nde de enflasyona ilişkin tahminde bulunması ve resesyonun 2022 yılsonu ile 2023 yılının ilk çeyreğinde yaşanacağını, etkisinin ise sığ kalacağını belirtmesi alımları destekleyen bir diğer unsur oldu. Çin’de yaşanan açılma dalgasının da talep koşullarını olumlu etkilemesi beklenirken, Merkez Bankası Başkanlarından gelecek söylemler piyasaların yön belirlemesinde önemini koruyacak.
- Değerli metaller ve sanayi metallerinde haftalık seyir enflasyonist baskıların azalması ve Çin’e dair beklentilerle olumlu seyrediyor. Altının ons fiyatı üst üste 4. haftayı da yükselişle kapatmaya yaklaştı. Bültenimizin hazırlandığı esnada altın, Nisan 2022 sonundan beri ilk kez 1900$/ons seviyesini geride bıraktı. Sanayi için en önemli girdilerden biri olan bakırın kontrat fiyatı ise geçtiğimiz cumaya göre %6,5 seviyesinde yukarıda bulunuyor. Her ne kadar Dünya Bankası’nın küresel büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etmesi piyasalarda endişe yaratıyor olsa da enflasyonla mücadele için atılan para politikası adımları, finansal koşullarda yaşanan kötüleşme ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı aksamalar piyasalar tarafından şimdiye kadar satın alınmış durumda. Son 3 iş gününü yükselişle tamamlayan S&P500 endeksi yılın ikinci haftasını da yukarıda tamamlamaya hazırlanıyor. Şubat 2020 seviyelerine kadar gerileyen büyüme/değer hisseleri oranı ise önümüzdeki dönemde enflasyonist baskının yavaşlaması ve Fed’in sıkı para politikası duruşunu gevşetmesi ile birlikte olası resesyon tehditlerinin savuşturulması sonrasında tekrar değerlenme imkanına sahip. Ancak süreç kolay olmayacaktır.
- Enerji piyasasında Çin’deki açılmanın etkisi Brent petrol fiyatlarına olumlu yansıdı. Özellikle Batı Afrika’dan yapılan sevkiyatlara ilişkin talepte görülen artış bu durumu teyit eder nitelikte. Brent petrol vadeli kontrat fiyatı ise geçtiğimiz hafta haftalık bazda %8,5 değer kaybetmesinin ardından bu hafta halihazırda %7,5 civarı değer kazandı. Enflasyonist baskı tahvil getirilerini de aşağı yönlü baskılarken hisse senedi değerlemelerinin de bir miktar toparlanmasına yardımcı oldu. Geçtiğimiz haftayı sırasıyla %4,25 ve %3,56 seviyelerinden sonlandıran 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri halihazırda %4,14 ve %3,46 seviyelerinde işlem görmekte. Bu durum tahvil piyasasında risk iştahında düzelmeye işaret ediyor. ABD 1 yıllık tahvillerin enflasyon telafisi Mart 2022’de %6,31 seviyesine kadar yükselmişken bugün %1,85 seviyesinden işlem görüyor.
- Yurt içinde son beş aydır 50 eşik seviyesinin altında seyreden İstanbul Sanayi Odası İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 47,8’den 48,5’e yükselmekle birlikte dış talep koşullarında zayıflamanın sürdüğüne işaret etti. Sanayi üretim endeksi ise kasımda aylık %1,1, yıllık %1,2 geriledi. Ana metal ve tekstil ürünleri imalatı en zayıf sektörler olmaya devam etti. Sektörel gelişmeler, aylık daralmanın dayanıklı tüketim malları dışındaki tüm ana sektörlere yayıldığını gösteriyor. Çeyreklik bazda ekim artışının etkisiyle gerçekleşen %1,9 oranındaki artışise üçüncü çeyrekteki daralmayı (%4,2)telafi etmekten uzak görünüyor.
- İşsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış %10,2 ile yatay gerçekleşti. Cari denge ise kasımda 3,7 milyar $ açık verdi. Yılın ilk 11 ayında birikimli açık 41,8 milyar $’a, 12 aylık birikimli açık ise 45,0 milyar $’a ulaştı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre ise kasımda cari açık bir miktar iyileşti. Bu dönemde $/€ paritesindeki artış ihracat gelirlerine olumlu yansırken, enerji ithalatındaki yavaşlama ithalatta sınırlı bir geri çekilmeye neden oldu. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre; ocak ayında 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi %32,46 seviyesinde gerçekleşti. Ekim 2022’den beri dövi z kurl arındaki sakin seyrin bir yansıması yla düşük gerçekleşen 2022 yıl sonu kur beklentisi, 2023 yılının ilk ayında ise 22,77’den (aralı k anketindeki 12 ay sonrası verisi) 23,12’ye yükseldi.
Ekonomik büyümede son çeyrekte yavaşlama bekleniyor
- Çin’de ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde yıllık %3,9 büyüme kaydetti; ikinci çeyrekte büyüme %0,4 idi. Büyümeye haberleşme ve inşaat öncülük etti. Yılın son çeyreğine ilişkin öncü veriler aktivitede yeniden yavaşlamaya işaret ediyor. Hizmet sektörü PMI son çeyrekte ortalama 53,3’ten 47,7’ye gerilerken, imalatsanayi PMI ise sene başından bu yana eşik seviye altında kalmaya devam ediyor. Dış talepteki zayıf seyir ise ihracat üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Ekonominin yılın son çeyreğinde yıllık %1,6 büyümesi bekleniyor.
Üretici fiyat enflasyonunda düşüş devam ediyor
- ABD’de kasımayında ÜFE aylık bazda art arda 3 aydır %0,3 artarken, yıllık bazda artış %8,1’den %7,4’e geriledi ve Mart ayındaki tepe noktasına (%11,7) göre 4,3 puan gerilemiş durumda. Gıda fiyatlarında artış aylık bazda sınırlı kalırken, enerji fiyatları ise geriledi. Gıda ve enerjiden hariç ÜFE iseaylık %0,4, yıllık bazda %6,2 arttı. ÜFE’deki artışta hizmet grubunun etkili olduğu görülüyor. Kasım ayında aylık artış mal grubunda %0,1, hizmet grubunda ise %0,4 oldu. Üretici fiyat enflasyonunda düşüş eğiliminin sürmesi ve aralıkta aylık bazda %0,1 daralması, yıllık artışın ise %6,8’e gerilemesi bekleniyor.
İngilere’de de enflasyon azalma eğiliminde
- İngiltere’de enflasyon kasımda aylık %0,4 artarken, yıllık bazda artış %11,1'den %10,7'ye geriledi. Yıllık artış oranındaki düşüşün (0,4 puan) 0,23 puanlık kısmı akaryakıt veikinci el otomobil fiyatlarındaki düşüşle ulaşım kategorisinden geldi. Ayrıca giyim ve ayakkabı ile tütün de düşüşe katkıda bulundu. Hizmet enflasyonunda ise yıllık artış %6,3 ile yatay gerçekleşti; hizmet tarafında ücret artışlarının etkisiyle yüksek kalmaya devam etti. Gıda, alkol ve tütün hariç çekirdek enflasyondaki yıllık artış da %6,5’ten %6,3’e geriledi. Enflasyonun aralıkta aylık bazda %0,3 artması ve yıllık olarak ise %10,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
TCMB’nin politika faizinisabit tutması bekleniyor
- TCMB, aralık ayı para politikası kararında, politika faizini %9’da sabit bıraktı. Yurtiçi iktisadi faaliyette gözlenen yavaşlamada dış talepteki güç kaybına ilişkin yapılan vurgu korundu. TCMB’nin parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgusuna, fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceği eklendi. TCMB’nin bu ay gerçekleştireceği toplantıda politika faizinisabittutmasıbekleniyor.
Enflasyonda yükseliş devam ediyor
- Japonya’da yıllık enflasyon %3,7’den %3,8’e yükselirken, bu gelişmede gıda ve akaryakıt fiyatları ana belirleyici olmaya devam ediyor. Gıda fiyatları manşet enflasyona +1,8 puan, akaryakıt ise 1 puan katkı sağladı. Taze gıda hariç yıllık enflasyonun da %3,7’ye yükseldiği görülüyor. Yüksek üretici fiyatlarının gecikmeli etkilerinin kısa vadede tüketici enflasyonu üzerinde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor. Tüketici enflasyonunun aralıkta yıllık %4,0 artması bekleniyor.