Haftalık Genel Gündem
Yurt içinde TCMB toplantısının ön plana çıktığı haftada politika faizi beklentilerle paralel olarak %14 seviyesinde sabit bırakıldı. Karar metninde Covid vurgusu azaltılırken Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmelere vurgu yapıldığı görülüyor. Ön plana çıkan değişiklik ise cari denge vurgusunda görüldü. TCMB 2022 yılı için cari fazla verileceği yönündeki sözlü yönlendirmesine bu metinde yer vermedi. Liralaşma vurgusunun yanına "güçlendirilmiş" ibaresinin eklenmesi ise TL'ye geçişi hızlandırmak için yeni ürünlerin gelebileceğine işaret ediyor. TCMB'nin yayınladığı uluslararası yatırım raporuna göre Ocak sonu itibariyle Türkiye'nin net pozisyonu -238,3 milyar dolar oldu. Bu veri 2020 yılının sonunda -384.6 milyar dolar seviyesindeydi.
Küresel tarafta FED ve BOE politika faizlerinde 25'er baz puanlık artışa gittiler. FED faiz artırım döngüsünü beklentilerle paralel olarak Mart toplantısında başlatırken FOMC üyelerinin medyan beklentisi 2022 için faizin %1.75-%2 aralığına gelmesine işaret ediyor. Bu da 2022 yılı için kalan her toplantıda 25 baz puanlık faiz artışına tekabül ediyor. İngiltere tarafında ise Aralık ayında başlayan faiz artırımları Ocak ayından sonra bu toplantıda da devam etti. Buna karşın vadeli piyasa fiyatlamalarında yılsonu faiz beklentilerinin 25 baz puan azaldığı görüldü. İngiltere'de de faizlerin yıl sonunda %1,75-%2 aralığına gelmesi fiyatlanıyor.
|
|
Döviz Kurları:
Gelişen ekonomi para birimleri için olumlu bir hafta geride kalırken Ruble %30'a yakın değer kazancı ile kayıplarının önemli bir kısmını geri alırken Doğu Avrupa tarafındaki para birimlerinin de nispeten pozitif ayrıştığı görülüyor. TL ise faiz kararının da geride kaldığı haftayı bir miktar kayıp ile geçirirken oynaklık bir miktar geriledi.
Küresel tarafta dolar endeksi zayıf bir performans sergilerken yıl içindeki faiz artırım beklentilerinde gerileme görülen Sterlin, faiz kararı sonrası %1'e kadar değer kaybı yaşadı. Japonya gevşek para politikasını sürdüreceği söylerken Japon Yeni negatif ayrıştı. Yılbaşından bu yana bakıldığında negatif faizde kalan para birimlerinden Euro %3 Yen ise %3.4 değer kaybettiler. EUR/GBP paritesi hafta içinde yükseliş gösterse de 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kalmakta zorlanıyor.
|
|
Faiz Enstrümanları:
TL OIS piyasasında faizler politika faizinin sabit bırakılmasının ve küresel risk iştahındaki artışın da etkisiyle tüm tenorlarda gerileme görüldü. En yüksek düşüş ise 1 yıllık tenorda 270 baz puan ile görülüyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise %25.3 ile yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. 2027 vadeli Eurobond ihracında getiri oranı %8.625 oldu.
Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil getirileri haftalık bazda karışık bir seyir izlerken Almanya'da yatay kaldı. İngiltere'de ise 8 baz puanlık gerileme görüldü. ABD'de 10 yıllık gösterge tahvil faizi %2.16 seviyesine yükseldi. ABD'de getiri eğrisi yılbaşına göre tüm tenorlarda yükseliş kaydederken özellikle 2 yıllık tarafta kısa vadeli enflasyon beklentilerindeki bozulmaya paralel olarak 120 baz puan artış kaydetti.
|
|
Hisse Senetleri:
BİST100 endeksi haftayı değer kazancıyla geçirirken küresel taraftaki pozitif risk iştahına uyumlu fiyatlandı. MSCI Türkiye ETF'inde de yukarı yönlü hareket görüldü. Yabancıların 11 Mart ile biten haftada net hisse senedi hareketi ise 290 milyon dolar satış yönünde oldu. Böylece piyasa ve kur hareketlerinden arındırılmış net yabancı hareketi yılbaşından bu yana 1,125 milyar dolar satış seviyesine ulaştı.
Küresel tarafta endekslerde toparlanma geçtiğimiz hafta da devam etti. Özellikle Avrupa tarafında endeksler pozitif ayrışırken Euro Stoxx 50 endeksi %4.4 artış kaydetti. Nikkei endeksi %6.6 değer kazanırken gevşek para politikası ve %2'nin üzerine çıkma ihtimali olan enflasyon endeksi destekliyor. ABD tarafında da endeksler alıcılı bir seyir izlerken S&P 500 %3.5 değer kazandı. Faiz artırımlarına rağmen küresel bazda yükselen enflasyon tahminleri ve Rusya-Ukrayna hattından gelen uzlaşmaya dönük haber akışları hisse senetlerini destekliyor.
|
|
Emtia:
Değerli metaller tarafında ise oldukça kayıplı bir hafta geride kaldı. Altın %3 değer kaybederken paladyum %10 değer kaybetti. Nikel kontratları da yeniden açılışın ardından taban fiyatla işlem görürken petrol fiyatları hafta içinde 100 doların altına gerilese de yeniden üstüne çıktı. Altın 1900 seviyesini test ederken hafta boyunca bu seviyenin üzerinde fiyatlanmayı sürdürdü. 50 günlük hareketli ortalaması 1875 dolar seviyesinde bulunuyor. Altın pozisyonlanmalarına bakıldığında spekülatif net pozisyonlanmadaki artışın devam ettiği görülüyor.
|
|
Takip Edilecek Veriler
Haftaya yurt içinde güven endeksi verileri ön plana çıkarken veri yoğunluğu zayıf seyredecek. Küresel tarafta ise PMI verileri ön plana çıkıyor. Özellikle son jeopolitik gelişmelerin beklentileri nasıl değiştirdiğini görmek için önemli olacaktır.
|
|