HAFTALIK BÜLTEN - 21.04.2022
Küresel enflasyon verileri yüksek seyrini sürdürüyor
● ABD 10 yıl vadeli getirilerinde bir miktar gerileme görüldü
● Yurt içinde bugün Nisan ayı tüketici güven endeksi açıklanacak
● $/TL güne 14,67 düzeylerinden başlıyor Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Şubat’ta aylık %0,7, yıllık %2 arttı. Almanya’da üretici fiyat enflasyonu yükselişini sürdürdü ve Mart’ta yılık %30,9 ile %30 olan piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bunda enerji fiyatlarındaki artış etkili olmaya devam etti; Mart’ta yıllık artış %84 oldu. ABD'de ikinci el konut satışları aylık %2,7 düşüşle 5,77 milyon oldu; Haziran 2020'den beri en düşük seviye. Fed’in ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin yayımladığı, Nisan ayı Bej Kitap raporu, ABD ekonomisinin ılımlı hızda büyüdüğünü, ancak gelecek dönem büyüme görünümünün jeopolitik gelişmeler ve artan fiyatlarla gölgelendiğini ortaya koydu. Raporda aynı zamanda enflasyonist baskıların da güçlü kalmaya devam ettiği belirtildi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel, AB’nin Rusya’ya enerji bağımlılığını durdurmak konusunda kararlı olduğunu ve AB’nin Rusya’ya karşı petrol ve doğal gaz ambargosunu er ya da geç uygulayacağına emin olduğunu söyledi. IMF, Pandemiden Savaşa Mali Politika başlıklı raporunda savaşın en görünür etkisinin gıda ve enerji fiyatlarındaki artış olduğu ve bu durumun gıda krizlerine yol açarak, açlık ve toplumsal huzursuzluk risklerini artırdığı belirtildi. Gelişmiş ekonomilerde ortalama kamu borcunun milli gelire oranının 2024 yılına kadar %113'e düşmesi bekleniyor. Çin başta olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda borçların artmaya devam etmesi, 2024‘de milli gelirin %72'sine ulaşması bekleniyor. Düşük gelirli ülkelerde borcun kademeli olarak azalması ve 2024 yılına kadar milli gelirin %48'ine düşmesi, emtia ihracatçılarında ise daha da hızlı düşmesi bekleniyor.
● Küresel piyasalarda ise, dün ABD’de S&P500 hisse senedi endeksi yaklaşık %0,1 ile çok sınırlı gerileme gösterirken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir var. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %2,87’ye bir miktar gerilerken, dolar endeksi 100,4’e düştü, ancak gerek dolar endeksinin gerekse dolar cinsi faizlerin göreli yüksek seyri sürüyor. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde Mart ayı nihai enflasyon rakamı ile ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde enflasyon öncü veriye göre özellikle enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle yıllık %7,5 artış göstermiş idi.
● Yurt içinde bugün Nisan ayı tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Mart ayında bir önceki aya göre %1,9 artarak 72,5’e yükseldi. Endeks Aralık ayında 68,9 ile seri tahinin en düşük seviyesine gerilemiş idi. Yurt içi piyasalarda $/TL güne 14,67 düzeylerinden başlıyor.
Piyasa ve Teknik Görünüm
● Yurtdışı tarafta bu sabah açılışları gerek Asya borsalarında gerekse ABD hisse endekslerinde olumlu risk iştahına işaret ediyor. Dün BIST’te de beklentilerimiz paralelinde dar bir aralıkta hareket izledik. BIST-100 günü hafif artıda kapattı. Dünkü işlemlerde banka ve perakende sektör endeksleri günü artıda kapatırken, holding hisselerinde satıcılı seyir dikkat çekti. Bilanço döneminin başlamasıyla birlikte hisse değişimlerinin belirginleşeceğini, BIST’de temkinli yukarı eğilimin bugün de korunmaya çalışılacağını düşünüyoruz.
● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde yaşanan dalgalanmaya rağmen 2500 seviyesi üzerindeki hareketini korumayı başardı. Kapanış 2526 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te 2500 seviyesi üzerinde tutunma çabası belirgin durumda. Son üç günlük kapanış bu seviye üzerinde gerçekleşirken, 5 günlük ortalama destek olarak korunuyor. Dolayısıyla BIST’te yükseliş eğiliminin geçerli olduğunu belirtmeye devam ediyoruz. 2500 seviyesi üzerinde zirve kapanışı iyimserliği desteklemeye devam ediyor. Endekste saatlik periyot için 2490-2470 bandı yakın destek, 2425 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret olarak değerlendirilmeli. Bu paralelde 2550-2650 bandına yönelik hareketin devamı beklenebilir. Endekste saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim geçerli durumda ve olumlu teknik görünümü destekliyor. BIST100 için 2500-2470/50-2420- 2400 destek, 2550-2580-2600/50 direnç olarak belirtilebilir.
Şirket Haberleri Devamı
● Bankacılık Sektörü: BDDK günlük bülten verisine göre bankalardaki döviz mevduatı 15 Nisan haftasında 1,2 milyar dolar artarak 238,6 milyar dolar oldu. Bireylerin döviz mevduatı 0,2 milyar dolar, ticari döviz mevduat 1,0 milyar dolar arttı. TL mevduatta da haftalık bazda 60 milyar TL artış oldu. Aynı hafta içerisinde TL krediler %1,3 artarken, döviz krediler %0,4 geriledi. Sorunlu kredi hacmi 0,8 milyar TL azalarak 161,9 milyar TL düzeyinde kaldı; sorunlu kredi oranı %2,9 oldu.
● 2Ç22 Bilanço Beklentileri: Araştırma ekibimizce dün yayınlanan 1Ç22 bilanço beklentileri raporunda banka tarafının kâr artışında önceki çeyreğe göre Garanti ve Yapı Kredi ve önceki yıla göre İş Bankası, Halkbank ve Vakıfbank öne çıkıyor. Önceki çeyreğe göre banka kârlarını artıran unsur TÜFE etkisi ve yüksek karşılık yükünün hafiflemesi olurken, yıllık bazda da ilgili bankaların çekirdek getiri makasındaki genişleme ve aktiflerdeki büyüme dikkat çekiyor. Banka dışı tarafta ise Aksa, Ereğli, Kardemir, Şişecam, Tekfen, Tofaş, Otokar, Koç Holding, Türk Hava Yolları, Mavi, Yataş, BİM, Şok Marketler ve Bizim Toptan güçlü yıllık net kâr artışları ile dikkat çekiyor. Bu gelişme sektörlere göre emtia fiyat ivmesini, ihracat performansını ve/veya enflasyona bağlı olarak yurt içi satış hacimlerini artmasını yansıtıyor. Diğer taraftan Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Tav Havalimanları, Pegasus ve Ülker'in 1Ç22’de zarar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Son olarak Arçelik, Aselsan, Indes, Fonet, Kervan Gıda, Koza Altın ve Türk Traktör şirketlerinde yıllık kâr artışının enflasyonun altında hatta tek haneli seviyelerde kalmasını bekliyoruz.