Haftalık Genel Gündem
Mart ayında ödemeler dengesi 5.55 milyar dolar açık verdi ve 12 aylık cari açık 24.2 milyar dolar seviyesine geldi. Altın ve enerji dışı cari denge 2.48 milyar dolar fazla verdi. Seyahat gelirleri veriyi pozitif etkilerken cari açığın finansman kanalında resmi rezervler üzerindeki baskı sürüyor. Resmi rezervlerde ilk çeyrekte gerileme 7.7 milyar dolar seviyesine geldi. Merkezi yönetim bütçe dengesi de Nisan ayında 50.2 milyar TL açık verdi. Böylece 12 aylık bütçe açığı 217 milyar TL oldu.
Küresel tarafta ABD tarafında gelen veriler hane halkı tüketiminin kuvvetli seyrettiğine işaret ediyor. Perakende satışlar aylık %0.9 artış kaydederken çekirdek grupta %1 artış ile beklentileri aştı. ABD'de ekonomik verilerin kuvvetli aktiviteyi teyit ediyor olması FED tarafında hızlı sıkılaşma beklentilerini de canlı tutuyor. Buna karşın hafta içinde dolar endeksinin kademeli olarak gerilediği görüldü. İngiltere'de yüksek enflasyon görünümü sürerken Nisan ayında yıllık enflasyon %7'den %9 seviyesine yükseldi. Beklentiler enflasyonun çift haneye çıkacağına işaret ediyor.
|
|
Döviz Kurları:
Dolar endeksinin kademeli gerilediği haftada gelişen ekonomi para birimlerinin çoğu ABD dolarına karşı değer kazanırken TL %2.5 değer kaybı ile negatif ayrıştı. Ruble tarafında kazançlar sürerken hafta içinde %7'nin üzerinde değer kazancı görüldü. USD/TRY 1 aylık zımni oynaklığı yükselmeye devam etse de ivmesinin kırıldığı görülüyor.
G10 para birimlerinin tümü haftayı ABD dolarına karşı yükselişle geçirdi. İsviçre Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların da etkisiyle CHF pozitif ayrışırken %3'ün üzerinde yükseliş kaydetti. Euro ve Sterlin birbirine yakın kazançlar elde ederken yılbaşına göre bakıldığında hala tüm para birimleri ABD dolarına karşı gerilemiş durumda bulunuyor. Euro tarafında Temmuz ayında faiz artırımı gelebileceğine yönelik sinyaller fiyatlamaları bir miktar daha destekleyebilir.
|
|
Faiz Enstrümanları:
Türkiye 2 yıllık tahvil faizi yüksek seviyelerini koruyarak %26'nın üzerinde fiyatlanıyor. OIS piyasasında da tüm tenorlarda faizlerin yükseldiği görülürken 1 yıllık TRY OIS seviyesi %28.95 seviyesinde fiyatlanıyor. Eğrinin tepe noktası ise 2 yıllık tenorda %31.9 seviyesinde bulunuyor. Bu hafta tahvil tarafında yabancı ilgisi ise zayıf kaldı. 5 yıllık CDS primi ise 700 baz puan seviyesinin üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor.
Küresel tarafta faizler haftalık bazda bir miktar yükselirken enflasyon beklentilerinin bozulması ile İngiltere'de 20 baz puan artış kaydetti. ABD'de yatay seyreden 10 yıllık faiz %3 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Faizlerin bu bölgede direnç oluşturmuş olması ve enflasyonda da ivmenin kırılmış olması piyasalardaki rahatlama için pozitif algılanabilir.
|
|
Hisse Senetleri:
BİST100 endeksi kurdaki negatif ayrışma ile beraber ivme kaybı yaşamaya devam ediyor. Hala 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde fiyatlansa da USD cinsinden bu üç hareketli ortalamasının da altında fiyatlanıyor. Mevsimsel etkiler ile beraber cari denge üzerindeki risklerin iyileşmesi ve küresel risk iştahının artması borsada yukarı yönlü hareket için destek olacaktır.
Avrupa ve Asya'da hisse senedi endeksleri haftayı kazançla geçirirken Hang Seng endeksi %4'ün üzerinde kazançla pozitif ayrıştı. S&P 500 endeksindeyse zayıf seyir devam ediyor. Endeks 50 günlük hareketli ortalamasının %10 altında fiyatlanıyor. Pandemi zamanındaki dip noktasından başlayan yükselişin %38 düzeltmesine gelindiği görülüyor. Küresel tarafta risk iştahının bir miktar daha iyileşeceğine dair sinyaller artış gösteriyor.
|
|
Emtia:
Değerli metaller dolar endeksindeki gerileme ile haftayı pozitif geçirirken gümüş %4'ün üzerinde kazanç ile pozitif ayrıştı. Ons altının yeniden 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine yükselmesi pozitif bir sinyal olarak alınabilir. Bununla beraber petrol fiyatlarında yükseliş sürerken WTI tipi ham petrol varil fiyatı Brent petrol varil fiyatının üzerine çıktı. CRB tüm emtialar endeksinde ivmenin bir miktar kırıldığı görülüyor.
|
|
Takip Edilecek Veriler
Önümüzdeki hafta yurt içinde TCMB Para Politikası Kurulu kararı ön plana çıkıyor. Beklentiler politika faizinin %14 seviyesinde sabit bırakılacağına işaret ediyor. Son karar metninde de her iki yön için politika faizi konusunda yönlendirme olmaması bu ihtimali güçlendiriyor. Bununla beraber hafta içinde beklenti anketleri hem yurt içinde hem de küreselde ön plana çıkacak. Avrupa, İngiltere ve ABD tarafında açıklanacak PMI verileri varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır. ABD'de açıklanacak olan PCE deflatörü verisi de önemle takip edilecektir. TÜFE verisinde tepe noktasının görünmesinin ardından PCE verisinde de bu görünümün teyit edilmesi beklenecektir. Bu beklentinin gerçekleşmesi, dolar endeksi tarafında görülen geri çekilmenin devamı için pozitif bir sinyal olacaktır.
|
|