HAFTALIK BÜLTEN - 29.04.2023
- Küresel piyasalardamakro veriler ve bilançolar takipediliyor Geride bırakmakta olduğumuz haftada makro ekonomik veriler ve şirket bilançoları piyasaların odağındaydı. ABD’de yılın ilk çeyreğine ilişkin ekonomik büyüme ile nisan ayı bölgesel imalat beklenti endeksleri beklenti altında kalırken, FED’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) yıllık bazda geriledi. Yurt içinde ekonomik aktiviteye ilişkin öncü göstergeler deprem sonrası imalat sanayinde toparlanmaya işaret etti. TCMB para politikası toplantısında beklentilere paralel politika faizini %8,50’de sabit tuttu. Önümüzdeki hafta piyasalarda Çarşamba günü Fed, Perşembe ECB faiz kararları ile yurt içinde Çarşamba günüenflasyon verileritakipedilecek.
- ABD’de veri yoğun bir haftayı geride bırakıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyüme bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak %1,1 ile piyasa beklentilerinin (%1,9) altında gerçekleşti. Büyümeye tüketim harcamaları 2,48 ile pozitif yönde katkı sağlarken, stoklar başta olmak üzere, ithalat ve konut yatırımları büyümeye aşağı yönlü katkı yaptı. Stoklarda görülen düşüş ise ağırlıklı olarak tarım dışı kesimdenkaynaklandı.
- ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonunda (PCE) kademeli düşüş devam etti. PCE martta aylık %0,1 artarken, yıllık artış şubatta %5,1 iken martta %4,2 oldu; Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviye. Fed’in önem verdiği çekirdek PCE ise aylık %0,3 arttı; yıllık artış ise %4,6 ile yatay gerçekleşti. Dayanıklı mal siparişleri martta öncü veriye göre aylık %3,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Bunda ulaşım ekipmanları siparişlerindeki artış etkili oldu. Ulaşım hariç dayanıklı mal siparişlerindeki aylıkartışise %0,3 oldu. Dışticareti açığı ise şubatta 92,0 milyar $ iken martta 84,6 milyar $’a geriledi. Konut fiyatları aylık bazda şubatta sınırlı arttı. Conference Board Tüketici Güven Endeksi, nisanda 104,0’dan 101,3’e geriledi. Tüketicilerin mevcut iş ve işgücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini gösteren mevcut durum endeksi yükselirken, kısa vadeli beklentilerini gösterenendeksise 74,0’dan68,1’e geriledi.
- ABD hisse senedi piyasaları, hafta başında düşmesininardından dün şirket karları ve makroekonomik verilerin Fed’in faiz artırım döngüsünde sona gelinmiş olunabileceğine dair işaretlerinin etkisiyle arttı. S&P 500 endeksi dün Ocak başından beri en yüksek günlük artışı gösterdi. ABD tahvil piyasasında 2 yıllık tahvil getirisi halihazırda %4,06 seviyesinde. Dolar endeksi 101,9 düzeyinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı soniki günde yükselişte; 78,7$/bblseviyelerinde.
- Yurt içinde İktisadi Yönelim Anketi ve Sektörel Güven Endeksi nisan ayı verileri, deprem sonrası ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret etti. Reel kesim güven endeksi (RKGE) nisanda mevsimsellikten arındırılmış olarak 105,1 ile Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Sektörel güven endekslerinden, hizmet sektörü güven endeksi artarken, perakende güveni gerilemeye devam etti. İnşaat sektörü güveni ise yatay seyretti. Kapasite kullanım oranı (KKO) da mevsimsellikten arındırılmış olarak nisanda 1,4 puan artarak %75,6 seviyesine yükselirken, deprem kaynaklı şubat ve mart aylarında gözlenen düşüşleri çok büyük ölçüde telafi etmiş oldu. Ekonomik güven endeksi ise nisanda 98,8’den 102,2’ye yükseldi.
- TCMB politika faizini beklentilere paralel şekilde %8,5’te sabit tuttu. Karar metninde, iç talep kaynaklı güçlenen büyüme eğiliminin deprem öncesi dönemde sürdüğünü hatırlatmaya devam ederken, öncü göstergelerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenendenhızlıtoparlandığını gösterdiğini belirtti.
- TÜİK tarafından açıklanan mart ayı dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığı, Ticaret Bakanlığı tarafındanay başında açıklanan geçici veriyle büyük ölçüde uyumlu şekilde 8,3 milyar $ seviyesinde gerçekleşti (öncü veri: 8,6 milyar $). Böylece 12 aylık birikimli açık 117,7 milyar $ oldu. İhracat yıllık %4,4 artışla 23,6 milyar $, ithalat ise %3,4 artışla 31,9 milyar $ olarak gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre yabancı turist girişleri ise martta yıllık %12,3, yılın ilk çeyreğinde ise yıllık %26,7 arttı. Yurt içi piyasalarda ise $/TL 19,45 seviyelerinde. BIST-100 endeksi bültenimizi hazırladığımız saat itibarıyla haftalık bazda %6,0 düşüş gösterdi.
İmalat sanayi daralma bölgesinde kalmaya devam etti
- ABD’de ISM imalat sanayi endeksi martta aylık 1,4 puan azalışla 46,3 olarak gerçekleşti. Endeks son beş aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret ediyor. Endeksi doğrudan etkileyen beş alt endeksin tamamı 50 eşik seviyesinin altında olup, manşet endeks Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesinde. Yeni Sipariş Endeksi 44,3 ile daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Üretim Endeksi bir önceki aya göre 0,5 puan artmakla birlikte 47,8 seviyesinde gerçekleşti. Fiyatlar Endeksi mart ayında 2,1 puanlık bir düşüşle 49,2’ye geriledi. Bu durum girdi maliyetlerinde yaşanan enflasyonist baskının bir miktar hafiflediğine işaret ediyor. Endeksin nisanda 46,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
İmalat sanayinde toparlanma görülüyor
- PMI endeksi mart verisi, şubat ayındaki depremlerin imalat sanayi üzerindeki olumsuz etkilerinin önemli ölçüde azaldığına işaret etti; endeks 50,1’den 50,9’a yükseldi. Nisan ayına ilişkin öncü göstergeler imalat sanayinde toparlanmanın sürdüğünü ima ediyor. RKGE, mart ayından sonra nisanda da artarak 105,1 ile Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. KKO da 1,4 puan artışla %75,6 seviyesine yükseldi. TCMB de son toplantı karar metninde, öncü göstergelerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını gösterdiğini belirtti. PMI endeksinin de nisanda yükselişini sürdürmesibeklenebilir.
Yıllık enflasyonda düşüş devam etti
- Tüketici enflasyonu martta aylık bazda %2,29 artarken, yıllık artış oranı ise %55,18’den %50,51’e geriledi. Yıllık enflasyondaki düşüşe, baz etkisinin yanı sıra ana eğilimdeki iyileşme katkı sağladı. Hizmet grubunda enflasyon baskıları, ana eğilim itibarıyla güçlü seyrini sürdürdü. Manşet enflasyonla birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları da geriledi. B endeksi yıllık enflasyonu 3,0 puan azalışla %52,1 oldu. Üretici fiyat enflasyonu ise aylık bazda %0,44 artarken, yıllık artış %76,61’den %62,45’e geriledi. Nisanda enflasyonun aylık bazda %2,0 artış göstermesini ve yıllık enflasyonun da%43,2’yegerileyeceğinitahminediyoruz.
Fed’den 25 baz puan faiz artırımı bekleniyor
- Fed mart toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak %4,75- %5,0 aralığına yükseltti. Fed projeksiyonlarında; büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken (2023 yılı için %0,5’ten %0,4’e) kişisel tüketim harcamaları (PCE) beklentisini 2023 için %3,1’den %3,3’e yükseltti. 2023 için ortalama faiz beklentisini %5,1’te sabit bıraktı. Son dönemdeaçıklanan veriler istihdam kazanımlarının güçlü, işsizlik oranının düşük seyrini sürdürdüğünü, enflasyon tarafında düşüş görülmekle birlikte halen yüksek olduğunu işaret ediyor. Fed’in mayıs toplantısında da politika faizini 25 bps artırarak %5,00-%5,25 aralığına yükseltmesi bekleniyor.
ECB’nin faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor
- Avrupa Merkez Bankası (ECB) kısa vadeli faiz oranlarını martta 50 baz puan artırdı. Eurosystem vadesi gelen menkul kıymetlerin anapara ödemelerinin tamamını yenilemeyeceği için APP portföyünün Haziran 2023 sonuna kadar ayda ortalama 15mlr € azalacağı belirtildi. Enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiği belirtilirken, 2023 yılı için ortalama enflasyon tahmini %6,3’ten %5,3’e düşürüldü. Büyüme tahmini ise %0,5’ten %1’e yükseltildi. Euro Bölgesi bankacılık sektörünün, güçlü sermaye ve likiditesi ile dayanıklı olduğu belirtiliyor. ECB’nin mayıs toplantısında kısa vadeli faiz oranlarını artırmaya devametmesi bekleniyor.